НОВО! Из штампе изашла књига „Уметност путовања II“ Иване Дукчевић

У издању МедиаСфере из штампе је изашла најновија књига путописа и прича „Уметност путовања II”, ауторке Иване Дукчевић.

Уметност путовања II

Ауторка, која је мастер примењених уметности и дизајна уједно је путописац и фотограф: “Још пре великих ратова, чланови моје фамилије путовали су, селили се и понекад враћали. Од малена, знала сам да већ генерацијама живе по свету, и да су моји родитељи међу реткима који су остали у Београду. Ипак, родбина на свим меридијанима која је током својих посета свет доносила у Београд – и коју смо повремено посећивали – можда је учинила да место где живим постане премалено и да врло рано почнем да путујем. Или је тако било записано, у звездама”, пише Ивана Дукчевић.

Ово је четрнаеста књига Иваниних прича са путовања – о људима и обичајима, пејзажима, историји и разноликим културама. Приче у књизи (и насловна страна) су праћене Иваниним фотографијама (41 црно-бела фотографија и 32 фотографије у боји), а делови текста се могу пронаћи и на блогу о путовањима Иване Дукчевић – Уметност путовања.

„Приче с путовања настале су као резултат мог дугогодишњег личног путничког искуства, истраживања и сазнања о пределима чија су историја, уметност и култура оставили дубок траг и обогатили мој ум и душу. Књига садржи лична сазнања и доживљаје с путовања, и састоји се из неколико засебних делова – разврстаних према дестинацијама. У овој књизи, писаној у приповедачком и путописном жанру, инспирацију за путовање могу пронаћи заљубљеници у пејзаже, историју, уметност и културу земаља као што су Мароко, Португал, Шпанија, Грчка, Турска, Либан и Сирија. Оно што повезује путовања у сваки од ових наизглед потпуно различитих делова света су: дубоко укорењена традиција, историја која сеже до у далеку прошлост, карактеристике и занимљиви обичаји људи, и бајковити пејзажи који својом понекад безвременом лепотом налик сценографији прате текст”, пише Ивана Дукчевић о својој најновијој књизи.

Читамо осврт на књигу који је написала госпођа Ангела Варела, директорка Националне туристичке организације Грчке, у Србији:

“Кроз Иванине фотографије, истичу се и негују лепоте Грчке. Кроз њене текстове, читалац постаје жељан да открије широк спектар могућности Грчке као туристичке дестинације. Ивана Дукчевић је уметница која компонује слике и осећања, која заједно подстичу људе да сањају. Надам се да ћемо и убудуће сарађивати, и помоћи српском народу да открије неочекиване и мање познате делове Грчке, током сваког годишњег доба. Хвала, Ивана!”

“Уметност путовања II” у продаји је у свим већим књижарама Београда и Србије.

Биографија

Уметност путовања II
Ивана Дукчевић

Ивана Дукчевић рођена је у Београду, где је завршила Факултет примењених уметности и дизајна.

Љубав према фотографији и уметничку црту наследила је од оца, који је од њеног најранијег детињства фотографисао и потом црно-беле фотографије правио у кућној лабораторији за израду фотографија, док је љубав према путовањима наследила од мајке. Од раног детињства, путовала је светом са родитељима. Ивана је аутор преко стотину путописа за велики број штампаних и онлајн магазина, као и дванаест књига у форми туристичких водича, за које је поред текста урадила и фотографије. Аутор је прве књиге “Уметност путовања”, чији је ова књига наставак.

Њене приче и путописне фотографије објављују National Geographic Srbija, Политикин Магазин, Јавни сервис и други, а њена фотографија каријатида у Атини добила је Прву награду Народног музеја у Београду, на конкурсу за најбољу археолошку фотографију. Коаутор је новог издања књиге-водича о Србији на енглеском језику, у издању британског издавача Bradt Travel Guides. Добитник је награде за дизајн Музеја примењене уметности у Београду, на Октобарском салону. У Београду и остатку Србије, одржала више предавања о својим путовањима, праћена ауторским фотографијама. Аутор је интернет странице www.уметностпутовања.рс. Ради као професор уметности и дизајна са историјом уметности у две британске интернационалне средње школе у Београду, где предаје на енглеском језику.