(ВИДЕО) Нова хаварија у Колубари: Обилна киша потопила део копа Тамнава – Западно поље – Црно нам се пише

Обилна киша потопила је део колубарског копа Тамнава – Западно поље. Вода је однела песак испод багера „Глодар 1“, а снага бујице била је толика да је огромна машина умало пала.

хаварија
Фото: Nova s Printscreen

Извор Нове наводи да је багер упао у рупу и да је том приликом оштећен.

Према сазнањима Нова.рс багер не може да се помери и на њему је највероватније оштећена кугла транспорта.

То значи да неће моћи да копа угаљ док се квар не реши. Извор нашег портала, који је желео да остане анониман, каже да је синоћ дежурна екипа покушавала да реши тешку ситуацију али да помоћи није било, пише Нова.рс.

У први мах се није знало да ли има уопште штете јер је багер био у рупи. Након што су га извукли установили су да је оштећана кугла транспорта.

Следе последице

Оно што се поставља као питање јесте како ће све ово утицати на ископавање угља које је већ проблематично.

Угља нема довољно а оно што се ископа није адекватног квалитета. То је и један од главних разлога због којих се троше милиони евра за увоз струје.

хаварија
Оштећен багер Глодар 1 / Фото: Приватна архива

Саговорник портала Нова.рс подсећа да се Србији приближава енергетска криза и да је зато важно да на кључним местима буду стручни људи.

„Систем је урушен због лошег кадрирања СНС, људи у Колубари су доведени у тежак положај и још дуго ће осећати последице 10 година лошег и накарадног вођења ЕПС“, тврде за Нова.рс.

Глодар 1 се налази на песковитом тлу. А како се види на снимку вода извире са свих страна.

„Проблем је што је он скоро најнижа тачка на копу и сва вода иде на њега, а песак лако затвори околне канале и кад почне да спира помоћи нема“, истичу саговорници Нове.рс.

Видео снимак који је направљен синоћ на друштвеној мрежи Фејсбук објавио је Александар Дражић из Лазаревца. Он је у разговору за Нова.рс рекао да му је снимак проследио радник Колубаре.

Каже да је због обилних падавина вода пробила канал и да се то десило јер није обезбеђено одводњавање.

Додаје да то показује да проблем нестручности све више долази до изражаја јер партијски шефови не слушају раднике са искуством и знањем.

хаварија
Фото: Приватна архива

Портал НоваС овим поводом упутио је питања Електропривреди Србије и Министарству енергетике.

Одговори до објављивања овог текста нису стигли.

НоваС