Референдум, дан први: Већина грађана Донбаса за уједињење са Русијом, показују анкете

0

У Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области, данас почињу референдуми о уједињењу с Русијом. Ситуација је компликована у условима специјалне војне операције, али власти су се потрудиле да створе максимално безбедне услове за гласање.

референдум
Фото: Спутњик

Житељи региона моћи ће да гласају пет дана. Током прва четири дана референдума гласање ће се обављати у стамбеним насељима и на основу пријава за гласање од куће, док ће последњег дана житељи четири области гласати на изборним јединицама. За људе који су принудно избегли из четири региона отворене су изборне јединице у појединим областима Русије.

До понедељка ће гласање у целој области бити на адресама становања, а у уторак ће се отворити 394 гласачких места за све који желе да гласају.

Становници Николајева такође желе референдум за присаједињење Русији

Становници Николајева изјавили су за Спутњик да би већина становника овог града гласала за присаједињење Русији када би у граду био одржан исти референдум као у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области.

референдум

„Николајев ће подржати одржавање референдума, само да би изнео своје мишљење, које власт у данашњој тоталитарној Украјини не занима. Како ће се делити гласови? За 30 година независности град се од индустријског центар југа претворио у пијацу. Предузећа су затворена и опљачкана од стране приватизатора. Професионални инжењери отишли су у Европу да зараде новац или су се бавили трговином да би преживели. Педесет одсто схвата да је препород Николајева могућ само у саставу Русије, 30 одсто се плаши кривичне одговорности за учешће на референдуму, остали ће исколачених очију наставити да вичу ‘Украјина изнад свега’ (један од слогана кијевског режима, у складу са стихом химне Трећег Рајха ‘Немачка изнад свега!’)“, испричала је жена која је снимила видео у аутомобилу код Варваровског моста преко Јужног Буга.

Човек који је снимио видео на аутобуској станици рекао је да је референдум који ће се одржати на ослобођеним територијама тема о којој се веома расправља у граду.
„Мислим да када би се (референдум) одржао у Николајеву, већина би гласала за присаједињење Русији. Људи желе да живе нормално. Неко би гласао од срца, а неко би једноставно променио боју. Да ли људи чекају Русију? Људи само желе да живе нормално, а то ће се дешавати само са Русијом“, рекао је он.

Истовремено, један од разлога за симпатије према Русији становници Николајева називају, између осталог, историјско наслеђе и традиције повезане са руском флотом.

„Данас долазак Русије чекају они који знају и памте да је Николајев колевка Црноморске флоте Русије. Потомци оних који су градили бродове, који памте да је сваки камен Николајева био напојен знојем и крвљу дедова и прадедова који су градили за нас и штитили нас. Верујемо да ће доћи дан када ће поново бити поринути бродови из бродоградитељских гиганата Николајева. А то је могуће само са Русијом“, закључила је становница Николајева.

Становници Николајева који су објавили своје видео-снимке, намерно су их снимили код препознатљивих објеката града – на аутобуској станици и код Варваровског моста – како не би било сумње о месту њиховог снимања. Међутим, из безбедносних разлога, људи су принуђени да скривају лица на снимцима и не откривају имена.

Јавне коморе ДНР и ЛНР су 19. септембра упутиле захтеве шефовима република, Денису Пушилину и Леониду Пасечнику, са иницијативом да се хитно одрже референдуми о прикључењу Русији. Следећег дана, власти ДНР и ЛНР саопштиле су да ће референдум бити одржан од 23. до 27. септембра. Такође, 20. септембра су администрације Херсонске и Запорошке области објавиле планове за одржавање референдума у истом периоду.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.