Археолошко откриће досад НЕВИЂЕНО У СВЕТУ: На градилишту пословно-стамбеног комплекса пронађен НИШКИ ТУТАНКАМОН

На ранохришћанској некрополи у насељу Јагодин мала у Нишу археолози су дошли до невероватних открића. Пронашли су више од стотину гробова, а међу њима су и зидани гробови имућних хришћана, али и пет ранохришћанских гробница. Две су по архитектури јединствене, невиђене у свету. Ниш би могао да добије и још један симбол – Тутанкамона из Наисуса.

нишки тутанкамон
Други нишки раритет – до сада у свету непознат изглед гробнице првих хришћана / Фото: ЗЗСК Ниш

„Његова гробница личи на пирамиду, па је било логично да овако назовемо човека који је у њој сахрањен“, каже за Спутњик археолог Александар Алексић.

Он објашњава да је реч о ранохришћанској гробници до сада непознате архитектуре, која до сада није виђена на другом месту.

„То је заправо гробница са каменим плочама на две воде, то је била симболика, покојник је себи правио вечну кућу, то је симболика веровања из периода раног хришћанства. Остале не можемо да стигнемо да отворимо, две су оштећене, две неотворене“, каже наш саговорник.

Благо сахрањено са нишким Тутанкамоном

Отворена гробница „нишког Тутанкамона“ пуна је гробних прилога, ситница које су сахрањене са покојником. С обзиром да је реч о хришћанину, нема много ствари, али имају велику вредност, реч је и о изванредној уметности ранохришћанског, касноантичког периода – мањим стакленим посудама, балсамаријумима различитих врста. Пронађен је и лични накит и новац покојника.

Слични предмети пронађени су и у другим гробницама, а Алексић истиче још једну занимљивост јагодинмалске некрополе – има и гробова који нису хришћански, па и један спаљени.

„То је дефинитивно гроб неког паганина који је преживео у хришћанском граду и доживео да се на главној некрополи Наисуса сахрани као паганин, вероватно из протеста. То је, наравно, моје слободно тумачење. Имамо и једну гробну целину која има аналогију са Шпанијом, можемо да маштамо о томе да је неко из Шпаније дошао у Наисус на службу“.

нишки тутанкамон
Фото: ЗЗСК Ниш

Вештачки деформисана лобања

Овде није крај изненађења нишких археолога, пронађен је и један од гробова са скелетом који има вештачки деформисану лобању. Ово је изузетно важно откриће, јер је реч о обичају који је везан за поједина германска племена.

„Сматрамо да су у питању Гепиди, народ који је пре примања хришћанства упражњавао тај обичај. То је био симбол, ако су у питањју жене, лепоте, ако је реч о мушкарцима, онда симбол снаге. Можете да замислите како су они изгледали на бојном пољу са вештачки издуженим лобањама. Занимљиво је да се највероватније ради о жени која је, с обзиром да има такву лобању, одрасла као паганин, али је сахрањена на хришћанској некрополи Наисуса. Значи да се у међувремену крстила“, објашњава Алексић.

О пореклу припаднице једног од источногерманских народа, али и других сахрањених, више ће рећи налази из лабораторије. За то је потребно време, али су стручњаци сигурни да ће већина налаза бити потврђена.

„Новчићи су углавном патинирани, нећемо још неко време моћи да их прочитамо, док не буду подвргнути конзерваторском захвату. А што се накита тиче, то су углавном стаклене перле, перле од ћилибара, огрлице, наруквице, прстење, наушнице“, каже наш саговорник и додаје да је ово доказ да су поједини хришћани Наисуса били имућни јер, имати тако добро израђен накит у то време, није била мала ствар.

нишки тутанкамон
Поред новца, у гробницама су пронађене и стаклене и перле од ћилибара, огрлице, наруквице, прстење и наушнице. У Наисусу су живели и богати хришћани. / Фото: ЗЗСК Ниш

Велико изненађење за све

Изненађење је велико, иако је Јагодин мала одавно позната као гробље из периода од 4. до 6 века. По први пут на њему су обављена археолошка ископавања пре почетка изградње неког објекта и тако је скоро све неоштећено. Сада имају прави увид у то како је гробље изгледало.

„То је била класична некропола, са редовима, са више различитих типова сахрањивања, од слободно укопаних гробова, преко гробних конструкција које нису зидане, до зиданих гробова и зиданих гробница. Притом, свака од врста ових гробних целина има засебне типове, који су део званичне научне типологије. А ми сада овде имамо, не само постојеће претходно утврђене типове гробова, но и доста нових, укључујући и потпуно нове гробнице“, каже Алексић.

Упитан зашто се радови завршавају за три дана, када је реч о овако великом, светском открићу, наш саговорник каже да је оно пронађено на градилишту стамбено–пословног комплекса. Радови су заустављени, између осталог и због писања Спутњика, који је скренуо пажњу јавности на проналазак два гроба савременика цара Константина.

Како смо сазнали, почетком године промењен је правни статус овог локалитета, тако да су сви инвеститори у обавези да прво спроведу археолошка ископавања, како би надлежни Завод прописао услове за изградњу, односно заштитио археолошко наслеђе.
Дакле, инвеститор чека да му археолози дају услове за пројектовање. О даљим корацима за заштиту овог изванредног локалитета неће одлучивати само локални Завод.

„Овако богато и значајно културно наслеђе заслужује да буде представљено јавности. Оно је понос, не само Ниша, но и Србије“, каже Алексић на крају разговора.

Сенка Милош, Спутњик

Лектура/коректура/редактура: Хронограф