Београд: Више од десет хиљада грађана испред Председништва Србије на протесту против француско-немачког споразума. Грађани носе транспаренте „Не капитулацији“, „ЗСО је превара“, „Не продајем Косово за сендвич“…

На платоу испред Храма Светог Саве вечерас се око 18 часова окупио велики број чланова и присталица опозиционих партија и покрета, десно оријентисаних, који су потом кренули у шетњу до Андрићевог венца, где се одржавају говори. Скуп су организовали покрет Двери, Нови ДСС и Заветници под називом „Србија памти, брани, не да“. Протест протиче мирно, а у више наврата је поручено да је део грађана заустављен на путу до престонице и вечерашњег скупа.

протест

Милош Ковић: Ово је свесрпски скуп за одбрану отаџбине

Професор Милош Ковић, који је и председник нестраначког Покрета за одбрану Косова и Метохије, поручио је и да представља све Србе који живе у региону и расејању, те навео да је ово „свесрпски скуп за одбрану отаџбине“.

Он је поздравио и „свог колегу Дејана Златановића“, историчара по професији, уредника Србин.инфо и вођу Народних патрола Дамњана Кнежевића, који се налазе у притвору.

Грађани током Ковићевог говора, као и током читаве вечери, узвикују: „Устанак“, „Издаја“ и „Не дамо Косово“, јавља наш репортер.

Професор Ковић је рекао да ово више није свет којим владају Сједињене Америчке Државе и „политички Запад“, него да је ово мултиполарни свет у ком се Русија пробудила. Он је навео да у Србији, земљи без слободе медија, траже дијалог, а не ботове Александра Вучића.

Међу окупљенима су, сем лидера овог дела опозиције, и професор Слободан Самарџић, председник БУНТ – Права Србија, повереник Покрета за одбрану КиМ за Косово и Метохију Небојша Јовић, и други

Војислав Михаиловић: Тражимо ванредне изборе и оставку председника Републике Александра Вучића

Председник и посланик Покрета одбране Косова и Метохије Војислав Михаиловић тврди да је саобраћајна полиција спречила десетак хиљада грађана ван Београда да дођу на протест.

Михаиловић је рекао и да траже ванредне изборе и оставку председника Републике.

Александар Ћорац, професор Медицинског факултета Универзитета у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици, рекао је да када је видео колико је људи окупљено „само може да баци“ говор који је спремио.

Пре његовог обраћања пуштена је изјава Александра Вучића о тачкама француско -немачког предлога, а окупљени су звиждали на Вучићеве речи, јавља репортер Данаса.

Студент Стефан Симоновић, из Иницијативног одбора студентских протеста који су се протекле две недеље одржавали у Београду против европског предлога, поручио је да се боре за владавину права у сопственој држави, цитирао је Свето писмо и рекао да „они хоће да нам узму душу, да продамо веру за вечеру“.

Грађане је позвао и на протест студената, стандардно, у уторак испред Филозофског факултета.

Пуштене су изјаве Александра Вучића о османском султану Мурату.

Милица Ђурђевић Стаменковски: Не дамо светиње, не дамо Косово и Метохију

Председница и посланица Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски током говора је развила српску заставу и Александру Вучићу поручила да су против француско-немачког предлога. Грађане је Ђурђевић Стаменковски позвала на жилавост и издржљивост, те рекла да су окупљени стража за КиМ.

Вучићу је поручила да „погледа политичког брата Мила Ђукановића“ који је, каже, пао са власти када је „ударио на светиње“, после чега је узвикнула „Не дамо светиње, не дамо Косово и Метохију“.

„Не дамо вам Трепчу за Рио Тинто и Грачаницу за фабрику Мерцедеса“, поручила је она такође. Председница Заветника позвала је Вучића да у Охриду потпуно одбаци француско-немачки предлог.

Позвано је и на „црквено народни сабор“ поводом актуелне ситуације.

Грађанима на скупу се обратио и професор Ратко Ристић који је рекао да није могао да верује када је видео кампању против лидера државотворне коалиције.

„Можда могу да имам разумевања за магарце који то лепе, али не могу да имам за лудака који им је то наредио. Лудак хоће да нас завади и подели“, рекао је Ристић.

Oкупљени испред Храма кренули су у шетњу преко Булевара ослобођења и Славије, Краља Милана до Андрићевог венца, а преко пута споменика руском цару Николају Другом је постављена је бина, одакле се обраћају говорници.

протест

Како је јавио репортер Н1, виде се углавном српске заставе. Организатори су раније рекли да то није протест, него „надстраначко-патриотско уједињење“ и да неће бити страначких застава.

На окупљање су око 18 сати стигли и лидери Двери, Новог ДСС и Заветника – Бошко Обрадовић, Милош Јовановић и Милица Ђурђевић Стаменковски.

Ђурђевић Стаменковски је раније рекла да је велики број људи спречен да дође у Београд, и с југа и са севера земље, а све је то, каже, радила полиција. Навела је да су возила слата на додатни технички преглед, а много аутобуских превозника је одустало од организоване вожње.

Окупљени имају три захтева – да се одбаци европски план за нормализацију односа Београда и Приштине, да Вучић поднесе оставку и да се распишу одмах избори.

Како јављају репортери Н1, виде се транспаренти „Косово је срце Србије“, „Не капитулацији“, „Не дамо светиње“, а могла су да се чују увредљива скандирања на рачун Александра Вучића.

Окупљени испред Председништва поручили су да бране границе земље, а с времена не време чују се и повици „Не дамо Косово“, праћени аплаузом, као и повици „Живео Путин“.

Скуп не обезбеђује униформисана полиција, него људи које су ангажовали сами организатори.

Заветници, Двери, Нови ДСС и ПОКС организују вечерас скуп испред Храма Светог Саве против прихватања француско-немачког плана за Косово.

Након окупљања, грађани су кренули ка Председништву Србије где би испред споменика цару Николају требало да им се обрати осам говорника.
Окупљени грађани носе транспаренте „Заједница српских општина је превара“, „Не капитулацији“, „Не продајем Газиместан за национални стадион“, „Не продајем Косово за сендвич“.

Испред Храма тренутно се окупило више хиљада грађана. Ту су и лидери Двери Бошко Обрадовић, странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски, Новог ДСС-а Милош Јовановић.

И поред опште злоупотребе срамотне полиције од стране режима и блокаде стотина аутобуса широм Србије са присталицама опозиције, почиње велико национално окупљање испред Храма Светог Саве. Грађани масовно пристижу.

протест

Србин.инфо, Нова.рс, Данас, Н1