КАЛИНКА ЈЕ ИМАЛА 14 ГОДИНА И САМО ЈЕ ЗАСПАЛА – НЕМОГУЋЕ! Сви мислили да је отац луд, а онда је испливала СТРАШНА ИСТИНА!

Калинка Бамберски (14) је умрла 1982. године и од тада траје борба њеног оца који тврди да она није умрла природном смрћу, него да је крив људски фактор.

калинка бамберски
Андре Бамберски / Фото: AFP/Getty Images

Калинка (14) је ћерка Андреа Бамберског (84) и Данијеле Кромбах. Имала је брата Николаса. Андре Бамберски (84) је рођен у Француској 1938. године. По струци рачуновођа, данас је пензионер. Живот је посветио хватању убице своје ћерке. Случај Калинка тек је недавно решен, пише Психологист. Андре Бамберски је живео и радио у Казабланци, у Мароку. Са њим је била супруга Данијела и њихово двоје мале деце, ћерка Калинка и син Николас.

У Казабланци су упознали доктора Дитера Кромбаха и његову другу жену, Инге. Прва жена др. Кромбаха, Моника, умрла је изненада са 24 године. Кромбах је пар година старији од Бамберског, а у Казабланци је радио као лекар у немачком конзулату. Ту су била и његова деца из првог брака, син Борис и ћерка Диана.

Ова два пара су често и на леп начин проводили заједно време у егзотичној земљи на северозападном делу Африке. Деца су им такође ишла у исту интернационалну школу и дружила се. Међутим, дошло је до љубавне афере између Данијеле Бамберски и Дитера Кромбаха. За њега се знало да воли млађе жене, док је Данијела у том периоду имала око тридесетак година и била је врло лепа и згодна. Данијелин муж Андре у то време није знао за ову аферу.

У Француску се враћа породица Бамберски 1974. године. Друга породица, Кромбах, напушта Мароко такође и одлази да живи у Немачкој. Данијела Бамберски изненада обавештава свог супруга Андреа да је пронашла посао у агенцији за некретнине. Проблем је лежао у томе што је посао био у Ници, отприлике 560 километара источно од места Печбускеа у којем су они живели у том тренутку. Она је смислила да тамо изнајмљује апартман, а да кући долази викендом како би обилазила породицу.

Њеном супругу Андреу је то било врло сумњиво па је од ње тражио било какав контакт. Адресу фирме, број телефона… Данијела је то одбила јер је сматрала то увредом. Није се осећала пријатно јер он нема поверења у њу. Дошло је време за Ницу. Спаковала се, села у аутомобил и отишла. Андре је узео други ауто и пратио ју је.

Уместо да скрене ка Ници, Данијела је отишла у Тулуз. Ту се Андре уверио да га супруга лаже. Када је стигла на жељену дестинацију, паркирала је испред стамбене зграде. Ушла је у зграду и оданде није излазила наредних седам дана. Андре је одмах кренуо за њом и на рецепцији код портира се распитивао о својој супрузи. Портир му је одмах одговорио: „Ах, знам, Ви сигурно мислите на госпођу Кромбах“. Одговор је шокирао и разбеснео Андреа.

После тога, уследио је развод врло брзо. Данијела се убрзо одселила у Баварску у Немачкој где је наставила да живи са Кромбахом. Њих двоје су се венчали две године касније 1977. године, а старатељство над децом је препустила бившем мужу Андреу.

Андре је са децом, Калинком и Николасом живео у Француској, а 1980. године је желео да се пресели у Мароко. Бивша супруга је била против тога јер онда не би могла да виђа децу редовно. Андре је због тога попустио и одлучио да са децом остане у Француској. После тога, убрзо, деца одлазе да живе у месту Линдау које се налази на југу Немачке. Тамо су живели код мајке Данијеле и њеног новог мужа, др Кромбаха. Изгубио је старатељство и пристао је да виђа децу током празника.

калинка бамберски
Заједничка фотографија породице Бамберски / Фото: alchetron.com

Смрт Калинке

Данијела је позвала 10. јула 1982. године Бамберског. Назвала га је из Немачке и саопштила му ужасне вести: „Калинка је умрла“. Андре Бамберски је тада имао 45 година. Није могао ни сањати које ће размере попримити та трагедија, нити како ће Калинкина смрт променити његов, али и животе свих умешаних у овај случај. Од тог тренутка, па идућих тридесет година, водиће се правна, али првенствено приватна битка за расветљавање убиства четрнаестогодишње Калинке Бамберски.

Чак 27 година касније, дешава се необична ситуација. У Француском граду Мулхаусу, близу границе са Немачком, око три часа иза поноћи је на земљи лежао завезани мушкарац са повезом преко уста. Полиција добија анонимну дојаву од женске особе која на француском језику са јаким немачким нагласком изговара следеће: „Идите на ‘Руе де Тилеул’, преко пута царинске канцеларије. Тамо ћете пронаћи завезаног човека“. Непозната жена је после тога прекинула везу. Два патролна возила су се одмах запутила према наведеној адреси. Полицајци су брзо лоцирали повређеног мушкарца. Када су му скинули повез с уста, он је само промрмљао: “Иза овог стоји… Бамберски!”

Бамберски је био фрустриран, љут, бесан. Калинкину смрт није приписивао вишој сили. Напротив, он је сумњао на људски фактор. Као врло практичан човек, отприлике је размишљао овако: „Калинка је имала 14, готово 15 година. Комуникативна, здрава, активна, спортски тип… Једну ноћ је заспала и више се није пробудила. Зашто?!“, размишљао је он.

калинка бамберски
Фото: dagbladet.no / Scanpix / AFP

Два могућа сценарија

Данијела је Бамберском рекла како њен садашњи супруг, Калинкин и Николасов очух, има два објашњења, односно да он сумња на два потенцијална узрока Калинкине смрти. По мишљењу др Кромбаха, који је иначе специјалиста интерне медицине, први сценарио је топлотни удар. Калинка је цели претходни дан провела на језеру, излежавајући се на јаком сунцу.

Други сценарио, а тај је Бамберском сигурно теже пао, како је Калинка умрла због одложених последица потреса мозга којег је задобила као дете. Наиме, једном приликом, док су још били у Мароку, 1974. године, Бамберски је изгубио контролу над возилом. Слетели су с улице, а мала Калинка је ударила главом и задобила потрес мозга.

калинка бамберски
Калинка Бамберски и Дитер Кромбах / Фото: Getty Images

Ексхумација тела Калинке

Мања група људи се окупила на њеном гробу три године касније, 1985. године. Неки су носили чак и форензичка одела. Био је ту и специјални шатор због ексхумације Калинке. Овај поступак је затражио њен отац, Андре. Скидајући маску, из шатора излази патолог. Покретом главе даје знак Бамберском да би требало да попричају насамо.

„Господине Бамберски, узорке ћемо послати на додатну анализу, само… Имамо проблем. Ово Вам неће бити лако да чујете. Али, како да кажем… Недостају гениталије. Нема! Комплетан репродуктивни систем је одстрањен. Жао ми је“, рекао је патолог.

Андре се на то умало није срушио, полицајац му је помогао да остане на ногама. „Како… Како је то могуће?“, Бамберски је упитао.

Патолог није имао одговор на ово питање. Напоменуо му је да у обдукцији у Немачкој није писало ништа овако. Патолог је сматрао да је дошло до неке грешке у комуникацији између форензичких лабораторија. Андреу је тада било све јасно. „Није у питању никаква грешка. Ради се о намерном прикривању тешког злочина. Не само убиства, но и силовања“, рекао је Андре, отац Калинке.

калинка бимберски
Очух и убица Дитер Кромбах / Фото: Profimedia/Newscom/MAX PPP

На крају је установљено да је одговоран за убиство Дитер Кромбах. Осуђен је на 15 година затвора, али никада није доказано да је силовао Калинку, јер никада нису пронађени њени репродуктивни органи.

Александар Благић, МОНДО/Психологис