Заборављена чувена бања: Некада се овде тражио спас за разне болести (ВИДЕО)

Слатинска бања се налази у подножју планине Јелице, на десној обали реке Западне Мораве. Најближи град овој бањи је Чачак, удаљен свега 17 км. Овом бањом протиче река – Даћинац на којој се налазе термални извори лековите минералне воде који су главна атракција овог места. Надморска висина на којој се налази Слатинска бања износи 275 м.

слатинска бања
Фото: Shutterstock / Бранислав Цервен

Некада је Слатинска бања важила за место које морате посетити уколико имате одређених здравствених проблема. Мештани причају да је ово место било незаобилазна дестинација у бившој Југославији. Врвило је од гостију који су тражили, а многи и пронашли решење за своје здравствене проблеме.

Мештани су то знали да искористе и могли су да живе од туризма и издавања смештаја, док је данас ситуација скоз супротна, готово да нема више туриста, нити људи који траже лек за своје болести. Слатинска бања, нажалост, препуштена је зубу времена.

Лековита својства Слатинске Бање

Минералне воде Слатинске Бање спадају у ред хладних сумпорних вода, које имају карактер слабих алкално-солиничних вода. Најважнији елементи ових минералних водa су: калијум, литијум, рубидијум, стронцијум, цезијум, баријум и фосфор. На основу хемијских анализа вода Слатинске бање, она садржи сумпорводоника више него остале бање у Србији.

Температура минералне изворске воде Слатинске бање износи 16,8°Ц. Слатинска Бања се препоручује за лечење пре свега кожних обољења и реуматизма, при чему је неопходно вршити догревање воде у купатилима.

У близини Слатинске бање налази се непокретно културно добро Сеоски чардак, који је проглашен за споменик културе, као и заштићена стабла старог храста.

слатинска бања
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Како стићи до Слатинске бање

Од Београда до села Слатинске бање које се налази у близини Чачка можете доћи на следећи начин:

Ј. Краговић, Б92

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.