Србин или Хрват? Експеримент о Тесли изазвао жучну полемику – Хрвати се узнемирили

„Иако мислим да сви знају и нема сумње ко је био Никола Тесла, учинио сам ово због расправа…“, написао је анонимни аутор.

никола тесла
Фото: Милош Ћорломановић, cropped photo

Аутор који стоји иза профила @geografijica на Инстаграму  направио је мали „експеримент“ како би „закључио“ расправу о томе чији је Никола Тесла.

Наиме, претражио је Википедију на свим европским језицима, укључујући све европске земље и показало се да свуда стоји да је Тесла српски научник и проналазач, осим на хрватској Википедији, где пише да је хрватско-амерички научник и проналазач, али српског порекла, пишу хрватски и српски медији.

„Иако мислим да сви знају и нема сумње ко је био Никола Тесла, али због сталних расправа о томе ко је он заправо био, дошао сам на идеју да претражим Википедију на свим европским језицима, свим европским земљама и ево резултата“, стоји у опису објаве.

„Рођен је на подручју Војне крајине, отац му је био православни свештеник, не може бити Хрват и престаните да се глупирате. Православни Хрвати не постоје, док римокатолички Срби итекако постоје, чак су и гласнији од правих Хрвата“, стоји у једном коментару који је добио највише лајкова.

Многи су се питали зашто се о томе још увек расправља, а чак су и неки Хрвати писали да Тесла нема никакве везе с Хрватском.

„Нико, али баш нико у Хрватској не тврди да је Тесла Хрват. Припадник је српске мањине у Хрватској, рођен је и проживео готово четвртину свог живота у Хрватској (што је лаж, јер Хрватска у Теслино време није постојала – било је то Аустријско царство, прим. Хронограф). Тесла је недвосмислено рекао да је подједнако поносан на своје српско порекло и хрватску домовину (Тесла тако нешто никада није рекао, реч је о фалсификату који је потурио Теслин сестрић, агент Брозове Удбе – Сава Косановић). Трагедија је да се човек који би требало да буде симбол сарадње наша два народа и наше две државе, геније који никако не припада само нама или вама, данас користи за бесмислене борбе. Поздрав из Загреба!“, написала је једна Загрепчанка.

„Ни Хрвати не мисле да он има везе с Хрватском. То причају будале које мисле да ће нас тако нервирати“, додао је други коментатор.

Било је, наравно, безочних лажи, без којих Хрвати не могу, као што је, на пример, коментар једнога од њих који је тврдио да је „Хрватска стипендирала Теслино школовање“: „Знамо сви што је Српска пропаганда. Међутим везано за Теслу, само ћу рећи да је имао среће да је рођен у Хрватској и да је Хрватска стипендирала његово школовање јер би у супротном остао задрти нитко и ништа као и остали Срби. Његова срећа је да није у Србији живио“, гласио је коментар.