Са осам извора на Мокрој Гори тече лековита вода која је еликсир младости: Према предању Тарабића кад се пронађе и последњи девети извор следе нам тешка времена

Надалеко чувено по својим јединственим лепотама, Шарганској осмици и Мећавнику, село Мокра Гора смештено надомак Ужица проглашено је за најлепше туристичко село на свету. Оно по чему је овај локалитет још посебан јесу његови извори лековите воде на којима су многи тражили спас.

мокра гора
Мокра Гора / Фото: РИНА

Најпознатији и најпосећенији је извор Беле Воде на ком се налази и Црква посвећена Светом Јовану Крститељу, откривен је случајно после изливања реке Камишине раних деведесетих година а верује се да датира још из доба Римљана.

– Лековитост те воде испитао је и доктор Радомир Тишма, на основу чијих утврђивања је утврђено да је то вода веома ретка у свету због висине свог алкалитета. Ја имам преко седамдесет година и памтим да увек ту долазе путници намерници како би се умили или воду наточили и понели кућама. Добра је за проблеме са очима, стомачне тегобе, али многи кажу да због свог састава затеже и кожу и да је прави еликсир младости. Кажу да може да се попије само једна чашица дневно, јер је вода баш „јака“, рекли су за РИНУ мештани Мокре Горе.

мокра гора
Извор Лађевац/ Фото: РИНА

Девет лековитих извора на Мокрој Гори

Према предању чувених пророка Тарабића, на територији Мокре Горе има девет лековитих извора, али они нису сви пронађени. Мештани, заправо, и не улажу велики напор како би их нашли, јер управо према пророчанству кад се девети извор пронађе, наступиће тешка времена.

– Осим извора Беле Воде, на неколико стотина метара налази се извор Тап богат селеном и магнезијумом, затим Дулетов извор, а јако лековита је и Радованова вода у засеоку Котроман која је слана и минерална и веома добра за неуролошка обољења, додају мештани.

мокра гора
Извор Лађевац / Фото: РИНА

Мокра Гора свакако је најпосећенија туристичка дестинација на територији Ужица, а развој бањског и здравственог туризма свакако је још један адут и недовољно искоришћен потенцијал.

РИНА