ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ, ВАНРЕДНО СТАЊЕ У 42 ГРАДА И ОПШТИНЕ Вода однела мост, застој на ауто-путу: У Лазаревцу из вртића евакуисано 22 деце (ФОТО, ВИДЕО)

Обилне падавине које су задесиле Србију довеле су до изливања река и потока, па је због поплава ванредна ситуација проглашена у 37 градова и општина. Река је однела мост у Адранима код Краљева, па је саобраћај на Ибарској магистрали, према Чачку, у прекиду. Лева обала Западне Мораве код Трстеника, села Мијајловац, Милутовац, Селиште, Велика Дренова су погођена бујицама. Мијајловачка и Риљачка река су се излиле, али и многе друге речице у овом крају.

поплаве
Фото: Марјан Вучетић, Танјуг / АП

16:30 – Шок снимак са набујалог Рзава

На друштвеним мрежама појавио се шокантан снимак мушкарца који се кајаком спушта низ набујалу реку Рзав. Корисници ове друштвене мреже махом су осудили овако понашање: „Он се глупира, а после спасиоци треба да ризикују своје животе“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

15:56 – За два минута вода је била преко метар!

поплаве
Фото: Рина

Потресени мештани села у околини Краљева, после непроспаване ноћи још увек не могу да верују да их је након четири године поново снашла иста ситуација. Под водом су куће, дворишта, имања и воћњаци, а са сваком новом кишом страхују за своје животе. Рада Плавшић из села Дракчићи са породицом је провела бесану ноћ: „Улетела сам у собу и мужу рекла – устај поплависмо!“ – За два минута вода је била преко метар!

поплаве
Фото: Рина

15:50 – Овако тренутно изгледа део Прокупља из ваздуха

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

15:37 – Снимљен тренутак урушавања моста

На интернету се појавио и снимак тренутка урушавања моста у месту Адрани код Краљева.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

15:30 – На овим рекама опасност од бујица

РХМЗ је саопштио данас да су наредних дана на сливовима горњих токова Западне и Јужне Мораве, Колубаре, Тамнаве, Ибра, Нишаве, Топлице, Расине, Ресаве, Мајура, Белице, Црнице, Лепенице и Јасенице, као и на сливовима Млаве, Пека и Тимока могућа изливања мањих бујичних водотокова.

На Великој Морави, код Ћуприје и Багрдана, водостаји ће у наредних 24 сата достићи границе редовне одбране од поплава. На Јужној Морави код Мојсиња, Млави код Великог Села, Пеку код Кусића, Црном Тимоку код Гамзиграда и Јасеници код Смедеревске Паланке водостаји ће се наредна 24-36 сати кретати око и нешто изнад граница ванредне одбране од поплава, додаје РХМЗ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Према прогнози РХМЗ у току данашњег дана и сутра преподне се интензивне падавине очекују у јужном Банату, централној, источној и југоисточној Србији, од 20 до 40 милиметара за 12 сати, а сутра на подручју Браничевског округа локално и више. Метеоролози за сутра после подне очекују слабљење, а крајем дана у већини крајева и престанак падавина.

15:25 – Нема поплава на Златибору

На Златибору данима пада јака киша, али поплава на овој планини нема, нити их је било, како нам је речено у Општини Чајетина, ни у туристичком центру ни по околним местима где потоци бујају, али за сада никога не угрожавају.

поплаве
Краљев трг, тренутно / Фото: Приватна архива, уступљене фотографије

Од јуче на друштвеним мрежама кружи фотографија на којој је наводно поплављен Краљев трг, међутим, председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, уједно и шеф локалног Штаба за ванредне ситуације, каже за Блиц да се ради о фотомонтажи којом неко злонамеран жели да нашкоди златиборском туризму.

15:00 – Отежан саобраћај на ауто-путу код Малог Пожаревца

Јавно предузеће „Путеви Србије“ саопштило је данас да се саобраћај на делу ауто-пута Е-75, код петље Мали Пожаревац у смеру ка Београду одвија отежано, услед воде на коловозу због обилних падавина. Како се наводи, на потезу Крепољин-Деспотовац саобраћај је нормализован после обуставе због изливања Крупањске реке.

„Саветујемо да сви учесници у саобраћају, због своје безбедности и безбедности других учесника у саобраћају, поштују саобраћајне прописе и прилагоде брзину кретања условима на путу“, наводи се у саопштењу.

14.15 Од јутрос евакуисано 50 људи

Од јутрос укупно 50 евакуисаних, једно лице из поплављеног трактора у Крагујевцу у месту Рогача. Три лица у Јагодини у насељу Железнички мост у месту Главинци, у селу Даросава у Аранђеловцу евакуисано из вртића 7 лица, 3 лица од којих двоје деце у месту Кошеви код Крушевца.

Евакуација мештана / Фото: МУП РС

У месту Доња Коњуша код Прокупља 5 лица, у насељу Рудовци у Лазаревцу из вртића евакуисано 22 деце и 5 запослених и 3 лица из аутобуса на путу Аранђеловац-Пут Младеновац-Аранђеловац-Лазаревац.

13.55 Проглашена ванредна ситуација на територији општине Лучани

Општински Штаб за ванредне ситуације у току дана прогласио је ванредну ситуацију на територији читаве општине Лучани, док је у Овчарско-кабларској клисури дошло до огромног одрона и једна трака је у потпуности затрпана.

Фото: Марјан Вучетић, Танјуг / АП

Киша и даље не престаје да пада на територији читавог Драгачева где је до јутрос ванредна ситуација била на снази у 17 месних заједница.

13.45 МУП издао упутство о понашању током поплава

Због обилних падавина у Србији је на снази ванредна ситуација у 42 града и општине, а Министарство унутрашњих послова издало је упутство грађанима како да се понашању у таквим ситуацијама и да прате информације преко радија, телевизије и путем интернета.

– Будите свесни да су бујичне поплаве могуће, уколико постоји ризик одмах пређите на више спратове куће и не чекајте инструкције да бисте то урадили. Држите се даље од електричних каблова. Избегавајте области које су под клизиштима и одронима и не ометајте спасилачке екипе у њиховом раду – наводи се на Инстаграм профилу МУП-а.

Уколико је евакуација неопходна, како се наводи, потребно је да грађани узму припремљене нужне ствари, по могућству организовано и да напусте домаћинство и да се склоне на сигурно, као и да сарађују са спасилачким екипама.

13.30 У Крагујевцу домаћинства под водом, евакуисано 14 особа

У Крагујевцу су синоћ услед обилних падавина, а због загушења кишне канализације и изливања Лепенице у Палилулама, биле поплављене многобројне улице, око 100 кућа и дворишта, а евакуисано је петнаестак грађана, међу којима и једно дете.

Начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу, Зоран Кочовић, апелује на грађане да уколико су им поплављени објекти или угрожених животи услед невремена одмах позову Сектор за ванредне ситуације и ватрогасце-спасиоце на број телефона 034/193 и Оперативни центар Министарства унутрашњих послова на број телефона 034/1985, пише портал ИнфоКГ.

13.15 Ванредно стање у 42 града и општине

Ванредна ситуација проглашена у 42 локалне самоуправе. Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 125 угрожених особа.

Ванредна ситуација

За целу територију 5 градова: Чачак, Лозница, Јагодина, Прокупље, Краљево и 23 општине Рековац, Ариље, Алексинац, Свилајнац, Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Коцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка Бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник, Медвеђа, Куршумлија, Брус, Владичин Хан, Житорађа и Блаце; и део територија 2 града: Града Шапца и Ужица, и 12 општина Пожега, Беочин, Ириг, Прибој, Жагубица, Ивањица, Лучани, Александровац, Косјерић, Варварин, Рековац и Мајданпек.

13.10 Излио се Јадар на подручју Осечине

На подручју општине Осечина од јутрос је на снази ванредна одбрана од поплава због изливања реке Јадар. Велике количине падавина изазвале су поплаве у селу Комирић, а под водом је и периферија варошице Осечина.

Све расположиве екипе од синоћ су на терену и покушавају да отклоне наносе на критичним тачкама што је бујица током ноћи и јутра нанела, речено је Тнјугу у општинском штабу за ванредну одбрану од поплава.

Највећа штета причињена је на пољопривреди, а на местима где се излио Јадар, нема поплављених стамбених објеката.

13.00 Некоме мука, некоме забава

Пљусак који јуче није заобишао ни Београд, отежао је саобраћај и поплавио многе улице и делове града. Међутим, за неке људе није све тако црно – они су нашли начин да од лоше ситуације направе забаву. Иако су коментари различити, једно је сигурно – они су себи направили добру занимацију и наравно завршили на друштвеним мрежама.

Тако су два момка на Булевару краља Александра радили склекове, у Обреновцу је човек „пецао“ у чамцу на поплављеним улицама, док су у Тополи момци трчали кроз бујицу…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

12.20 Застрашујуће слике долазе из Аранђеловца и околине

Нема који крај Србије није погођен стравичним невременом и поплавама, а тренутно застрашујуће слике долазе из Аранђеловца и околине. Велика количина воде излила се данас улицама Аранђеловца, аутомобили пливају, а неки су и скроз потопљени. Временске непогоде су створиле изузетно тешку ситуацију у том граду.

Сцене које се из Аранђеловца могу видети на друштвеним мрежама су застрашујуће, а спасиоци су на терену и помажу људима.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

12.00 Шта ако се у току поплава нађете у аутомобилу

Кише не престају, поплаве су широм Србије, оштећени су мостови, уништени путеви, њиве, куће… Многобројне су слике и аутомобила до пола или чак до крова потопљених у води. Шта да радите када се током невремена нађете у аутомобилу и вода за кратко време дође до половине возила? Ево шта све треба да знате.

Набујала река носи аутомобиле / Фото: Screenshot

11.20 Невреме се сели ка Зајечару и Браничевском округу

Директор ЈП „Србија воде“ Горан Пузовић изјавио је данас да је тренутно најкритичнија ситуација у Јагодини, Трстенику, Брусу, Косјерићу, Сокобањи где је дошло до изливања река, као и да се талас креће ка Куршумлији, Прокупљу и Дољевцу.

Према његовим речима, с обзиром да се падавине селе ка Зајечару и Браничевском округу и екипе ће се преселити у тај део.

11.10 Срне у Футогу „пливају“ пољем

На друштвеним мрежама јутрос је објављен снимак који је у кратком временском периоду изазвао велики број реакција и коментара. Реч је о две прелепе срне које су „ухваћене“ камером телефона док је један возач пролазио путем у Футогу.

Како се може видети на снимку, две срне трче пољем које је потпуно поплављено водом, а њихово грациозно кретање одаје утисак као да је реч о некој сцени из далеких земаља.

11.00 Александровац Жупски на удару поплава: Бујица носи све пред собом

Под налетом великих количина бујичних вода био је и Александровац Жупски, где је вода носила све пред собом. Размере поплава су невероватне.

На драматичним снимцима види се мутна вода која великом брзином носи са собом све што јој се нађе на правцу.

10.30 У Лучанима се излила река Бјелица

На територији општине Лучани обилне падавине проузроковале су изливање реке Бјелице, њен ниво у Гучи био је 301 центиметара и овога пута највише је страдала путна инфраструктура, јавља дописник Танјуга.

„Обилна киша падала је читаву ноћ, све екипе су на терену, имамо проблема у МЗ Вича где је поплављено пет домаћинстава, у Гучи једно, као и у МЗ Ђераћ. Река се излила и поплавила око 350 хектара земљишта у Вичи, Живици, Доњем Дубцу, селу Гучи, Турици, Лиси, Пухову, Крстацу и Дљинском пољу“, рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације општине Лучани Зоран Вучићевић.

Он је додао да сада ниво реке у Лучанима опада, али да је проблем пораст нивоа Мораве што може да проузрокује проблеме

10.20 Пораст водостаја може проузроковати појаву подрумске воде

Метеоролог Марко Чубрило упозорава да због ситуације са падавинама над овим делом региона треба очекивати нагли пораст плитких, планинских токова, појаву бујичних поплава, док би на средње дугачким токовима Србије водостај био у већем порасту те би понегде на слабије брањеним подручјима тока могло доћи до локалног изливања.

– Веће реке, попут Саве, Дунава и друге неће имати пораст водостаја, барем не у битној мери. Осим пораста водостаја над овим деловима региона било би појаве подрумске воде, воде на њивама и појаве одрона – рекао је Чубрило.

9.45 У Косјерићу поплављено око 20 домаћинстава

Обилне падавине у општини Косјерић изазвале су многобројне проблеме на путној инфраструктури, а најкритичније је у насељу Брајковићи, где је поплављено око 20 домаћинстава. Вода није исправна за пиће, само је технички употребљива, електричне енергије има.

поплаве
Поплаве у Косјерићу / Фото: Драган Николић, Танјуг

Мештанину, Драгану Вујићу, вода је однела потпорни зид, капију и бандеру.

„Код мене вода није ушла у кућу, али је однела потпорни зид дужине 20 метара. Капија је однета са бандером која била на улазу и због тога је нестало струје. Ја сам овде 40 година, претрпео сам пет, шест поплава, али овако никада није било. Ово је највећа вода коју сам запамтио. Проблем су обилне кише које падају на околна брда, па тада надође река и сви смо угрожени, рекао је за Танјуг Драган Вујић из Браковића крај Косјерића.

У Косјерићу огромна штета / Фото: Драган Николић, Танјуг

У домаћинство Милуна Вујића је вода ушла у кућу.

„Ми плавимо већ три пута, а два пута нам вода улази у кућу. Уништила је намештај, ламинат и покућство“, рекао је Милун Вујић.

Људима вода надире у кућу / Фото: Драган Николић, Танјуг

9.30 Евакуисано 75 особа из поплављених подручја

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, после обилних падавина током ноћи евакуисали су 75 особа из поплављених подручја у различитим деловима Републике Србије.

Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а осим евакуације, ангажовани су на црпљењу воде у свим наведеним местима.

9.00 Проглашена ванредна ситуација у општини Владичин Хан

После синоћних поплава ванредна ситуација проглашена је и у општини Владичин Хан. Отклањају се последице поплава, екипе комуналних служби и ватрогасци су на терену.

8.30 Река у Адранима однела мост

Овог јутра, због велике количине падавина дошло је до изливања реке, па путеви Рековац – Трстеник и Мрчајевци – Краљево код места Адрани, нису проходни.

Фото: Ненад Божовић, Рингиер

Лева обала Западне Мораве код Трстеника, села Мијајловац, Милутовац, Селиште, Велика Дренова су погођена бујицама. Мијајловачка и Риљачка река су се излиле, али и бројне друге речице у овом крају.

До Краљева се стиже обилазним општинским путем преко села Милоча и Сирча.

8.00 Поплављен КЦ у Крагујевцу

У Крагујевцу је услед велике кише поплављен подрум хируршког блока Ургентног Клиничког центра, као и неколико улица у насељима Станово, Грошница и Велико поље.

У КЦ Крагујевац примају само ургентне пацијенте, док се не заврши санација поплава.

поплаве
Поплављен подрум Клиничког центра у Крагујевцу / Фото: INSTAGRAM KRAGUJEVCANI.RS / SCREENSHOT

7.30 У општини Коцељева куће под водом

У општини Коцељева призори апокалиптични, бујица носи све пред собом, путеви непроходни, куће под водом…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

7.00 Проходан Шаргански тунел

Целе ноћи трајало је уклањање стења код Шарганског тунела, па је пут ка Мокрој Гори од јутрос опет проходан.

Неколико кућа је под водом, као и два приватна предузећа

Ватрогасци спасиоци су на терену широм Србије, јуче су на удару били Нови Пазар и Косјерић, а данас је критично и у Јагодини, Свилајнцу, Крагујевцу, где је потопљен чак и подрум Клиничког центра.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Ауто-мото савез Србије саопштио је да обилне падавине и данас могу доносити застоје и ванредне прекиде у саобраћају, а посебно у другом делу дана када се за многе радна недеља завршава, а саобраћај појачава.

Већу количину падавина метеоролози очекују у источним, централним и југоисточним крајевима Србије, што може отежати саобраћај у овим подручјима. Посебан опрез потребан је у планинским пределима, поред река и усека, где може бити одрона и бујичних изливања воде, зато возачи треба да буду спремни да у сваком тренутку реагују на непредвиђене опасности.

Хронограф / Јована Јовановић Кулаш, Блиц