ЈАСЕНОВАЦ МИТ, ЗАТОЧЕНИЦИМА ПУШТАЛИ ОПЕРЕ: Срамни наводи у Хрватској – Скандалозне тезе финансирало Министарство бранитеља

Најагресивнији негатори историје, окупљени у Друштву за истраживање троструког логора Јасеновац, издали су недавно нову књигу извесног Јосипа Печарића о девет година активности, са главним циљем да се „докаже“ да је највеће стратиште из епохе НДХ – мит.

јасеновац

Није то прво (не)дело које је објавило ово опскурно удружење. Њихове „научне“ студије у којима се тврди да је Јасеновац био радни логор у којем је владала опуштена атмосфера, а да су комунисти после рата на том месту извршили многобројне злочине финансирала је и хрватска држава, упркос бројним негативним реакцијама.

Друштво су у јуну 2014. основали историчари, професори и новинари са циљем да расветле судбину логора и „установе реалнију слику догађаја у Јасеновцу“ од 1941. до 1945, као и после Другог светског рата. Упорно тврде да у време ратних година то није био логор смрти и да је тај утисак створила југословенска, комунистичка историографија.

јасеновац
Фото: Amazon

Према њиховим ставовима, смртно је страдало далеко мање од 700.000 Срба, Јевреја и Рома. По тврдњама „угледних“ научника, „заточеници“, међу којима се уопште не спомињу Срби но противници НДХ, имали су здравствену заштиту, могли су да примају од куће пакете, слушају оперете и после издржавања казне сви су, осим Јевреја, могли изаћи на слободу. – Чланови Друштва уверени су да би свеобухватно истраживање потврдило оцену да је то био радни и сабирни логор, како му је гласио и званични назив, у који заточеници нису довођени с намером да би били убијани – тврди се у најновијој књизи која је, у ствари, деветогодишњи приказ рада Друштва.

– Постоје сведочанства да је логор наставио са радом и после 1945, а заточеници су били противници комунистичког режима и поборници Стаљиновог Информбироа. Отуда и придев „троструки“ у имену Друштва – појашњавали су.

јасеновац
„Српски мит о Јасеновцу“ издање на енглеском језику

Ово морбидно Друштво имало је до сада два председника – Стјепана Разума и Игора Вукића, десничарског ревизионисту који је многобројним фалсификатима настојао да аргументује своје тврдње. Тај радикални миље не само да без проблема трује јавност годинама, него је професорка историје Влатка Вукелић, позната по ревизионистичким ставовима, готово постала декан Факултета хрватских студија. Спречено је то у последњи час, после објављивања фотографије на којој је позирала с натписом „За дом спремни“ и коментара, „прослава ’Олује’ како доликује“. Годинама је промовисала тезе Вукића и негирала холокауст у НДХ и геноцид над Србима и Ромима и тврдила да у Сиску није био дечји логор и да је црква заправо спасавала козарачку децу.

јасеновац
Објава Влатке Вукелић из 2018. / Фото: Новости

Јављају се на конкурсе: Тек после многобројних огорчених реакција, а пошто је јавност сазнала да држава финансијски помаже фалсификаторе историје, „заврнуте су славине“, иако на мала врата чланови Друштва за своје накарадне књиге траже и даље разне дотације јављајући се на конкурсе. Влада је прво немушто тврдила да се додељивањем новца није помагало Друштво, него њихови пројекти у којима нема намере заобилажења истине о карактеру и промени оцене усташког режима, што је само било оправдање за невероватне пропусте. Тако су престале приче о финансирању „научних“ пројеката, а до данас није позната судбина сличних пројеката који су дошли до разних хрватских министарстава.

Али најгоре од свега је да је Министарство хрватских бранитеља годинама финансијски помагало Друштво доделивши им око 10.000 евра сваке године. Почело је пре шест година када су добили средства за пројекат „откривање истине о логору Јасеновац“. У њему је била наведена и накарадна теза да су усташе били хрватски домољуби, а нацисти припадници немачке националне мањине које су комунисти уништавали после Другог светског рата у Јасеновцу. У пријави за конкурс Министарства, аутори пројекта су тврдили да је то антифашистички пројект којим се штити дигнитет жртава, јер се њихова судбина у данашњој Хрватској не узима озбиљно. И, добили су паре од државе.

Јурица Керблер, Новости