УНЕСКО у резолуцији: Израел да обустави ископавања у Јерусалиму

Организација УН за образовање, науку и културу (Унеско) усвојила је јуче резолуцију у којој критикује Израел због ископавања у јерусалимском Старом граду, на којем се налазе јеврејска, хришћанска и муслиманска света места.

унеско
Фото: Wikipedia

У резолуцији се Израел поново назива „окупационом силом“ и позива да обустави „стална ископавања, копање тунела, радове и пројекте у Источном Јерусалиму“, које Палестинци желе да прогласе главним градом своје будуће државе.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху осудио је усвајање резолуције и рекао да не постоји народ коме је Јерусалим „светији и важнији“ него Јеврејима.

Резолуцију је предложило неколико арапских земаља, а за њу су гласале 22 земље, против је било 10, а 23 земље су биле уздржане, пренео је лист Харец.

Израел је окупирао Источни Јерусалим током Шестодневног рата 1967. године.

Подсећамо да је у априлу прошле године израелски министар образовања Нафтали Бенет одлучио да суспендује сваку сарадњу са Организацијом за образовање, науку и културу Уједињених нација, пошто је Унеско усвојио нацрт резолуције у којој се поричу историјске везе јудаизма са Брдом храма у јерусалимском старом граду, на коме су некада били древни јеврејски храмови, а где је сада џамија Ал Акса, трећа по значају у исламу. Генерална директорка Агенције УН за образовање, науку и културу Ирина Бокова осудила је тада усвајање резолуције.

Бета/AP