Би-Би-Си ОСПОРАВА легенду о рођењу СРПСКОГ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА

Право престолонаследника Александра Карађорђевића на круну не зависи од места његовог рођења. Апартман у лондонском хотелу у коме је рођен био је југословенска територија самим тим што је у њему боравио његов отац, тадашњи шеф југословенске државе.

александар карађорђевић
Породица Карађорђевић © AP Photo/

Апартман под бројем 212 лондонског хотела „Клериџиз“, у коме је пре 72 године рођен српски престолонаследник Александар, постао је предмет медијских спекулација. Према легенди, та соба је због престолонаследниковог рођења проглашена југословенском територијом, што пише и на веб-страници тог луксузног лондонског здања.

„На захтев Винстона Черчила, апартман 212 проглашен је југословенском територијом како би престолонаследник Александар Други могао да буде рођен на територији своје земље“, пише на веб-страници хотела „Клериџиз“.

Данас апартман 212 носи име престолонаследника Александра. Како апартман изгледа можете погледати овде. Међутим, британски јавни сервис Би-Би-Си, у емисији посвећеној престолонаследниковом рођендану, довео је у питање ту легенду. Према речима аутора емисије, не постоји доказ да је Винстон Черчил прогласио апартман 212 за југословенску територију.

Аутори емисије о томе нису могли да пронађу ниједан документ у Черчиловој архиви, његовој биографији или дневницима личног секретара тадашњег британског краља Џорџа Шестог, кума нашег престолонаследника. Ту легенду није могао да потврди ни сам престолонаследник Александар, јер су документи из канцеларије његовог оца, покојног краља Петра Другог, нестали.

Вест да престолонаследник Александар можда није рођен на територији Србије прострујала је свим српским медијима као фурија, без неког конкретног закључка. Зашто? Шта у престолонаследниковом статусу мења чињеница да није рођен на територији своје земље и зашто се то питање баш сада покреће?

Британски јавни сервис, као и српске медијске куће, није увек и у свакој ситуацији имун на то да њиховим поступцима управља незнање, каже председник Крунског савета Драгомир Ацовић.

„Ако је неко у неком тренутку мислио да од тога може да се направи вест, то је већ само по себи могло бити довољно. А што се осталог тиче, моја машта не иде толико далеко да може да претпостави шта би све могло иза тога да стоји. Поготово не знам ко би од тога имао било какве користи“, каже Ацовић.

Александар Карађорђевић
Принц Александар Карађорђевић/ Фото: Facebook

Статус престолонаследника Александра не зависи од места рођења, објашњава Ацовић. У уставу Краљевине Југославије не постоји ниједна одредба која одређује да престолонаследник мора да се роди на државној територији. Једина одредба везана за престолонаследниково рођење односи се да он мора бити рођен у законитом браку.

„Друга ствар је шта у техничком смислу значи то да апартман није био проглашен за територију Југославије. Краљ Петар Други, као шеф државе, имао је посебан квалитет личне и функционалне екстериторијалности. Оног момента када се један шеф државе усели у хотелску собу у било ком граду ван своје земље, та соба више није у надлежности локалног законодавства и локалне извршне власти. Не може полицајац да уђе и да изврши претрес. Другим речима, нити је било потребно, нити је било неопходно да британска држава прогласи ту хотелску собу територијом друге државе, нити се то у принципу икада ради“, објашњава Ацовић.

Сама чињеница да је у том простору боравио краљ Југославије учинила је од те просторије екстериторијалну зону, као што би било да се престолонаследник родио у просторијама тадашње југословенске амбасаде, додаје он.

Хотел „Клериџиз“ спада у ред најлуксузнијих хотела на свету. Налази се у луксузној лондонској четврти Мејфер. У његовој околини налазе се многе галерије, ресторани и музеји. Од када га је 1860. посетила тадашња британска краљица Викторија, хотел постаје омиљено место за окупљање племства и европских крунисаних глава.

Касније, у 20. веку, постаје стециште филмских звезда. Звезда из златног доба Холивуда, Спенсер Трејси, рекао је да би после смрти више волео да оде у „Клериџиз“ него у рај. Осим њега чести гости тог хотела били су и Кери Грант, Одри Хепберн и Јул Бринер, Аристотел и Џеки Оназис и други припадници светског џет сета.

Европски монарси, избегли из својих земаља током Другог светског рата, живели су једно време у „Клериџизу“. Поред југословенског краља Петра, у њему су били и грчки и норвешки краљ. Отуда и не чуди што се у њему краљ Петар и упознао са својом будућом супругом, грчком принцезом Александром, са којом је добио сина Александра, садашњег наследника круне Карађорђевића.

Никола Јоксимовић, Спутник Србија