Противници вакцина ускоро НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: ПОКРЕНУТ ПОСТУПАК против јавних личности „антивакцинаша“

Београд — Тужилаштво за високотехнолошки криминал покренуло поступак за у утврђивање кривичне одговорности више јавних личности које су се противиле вакцинацији деце.

противници вакцина

Те јавне личности су, како се додаје у саопштењу Тужилаштва, „предмет обраде и процесуирања“ овог одељења Вишег јавног тужилаштва.

У току су провере чињеничног стања и прикупљања потребних доказа и документације како би на адекватан начин и у потпуности преткривични поступак био спроведен и окончан, напомиње тужилаштво.

“Ни у овом као ни у било ком другом предмету неће бити уступака нити изузетака у смислу утврђивања кривичне одговорности и кривичног гоњења оних лица која су извршила неко кривично дело. Након што буду прикупљени сви релавантни докази и спроведене и друге процесне радње тужилаштво ће благовремено о томе обавестити јавност”, наводи се у саопштењу.

Подсетимо, медији су у фебруару пренели вест да је првом основном суду у Београду поднета кривична пријава због изазивања панике и нереда против 43 особе које су противници вакцинације деце, а посебно вакцинације ММР вакцином против малих богиња.

Пријаву је поднела група од 270 родитеља из целе Србије, на челу са др Томиславом Стевановићем из Зрењанина и Владимиром Цимерманом из Београда.

„Прва на списку пријављених је Слађана Велков из Владичиног Хана са тренутним пребивалиштем на непознатој адреси у Скопљу. На листи су и познате естрадне и јавне личности. Међу њима Јелена Карлеуша, Маја Волк, Мирјана Бобић Мојсиловић, Мирољуб Петровић…

Прва кривична пријава поднета је још у новембру прошле године против психијатра Јоване Стојковић због неетичког рада и ширења панике против вакцинисања деце. Пријаву је поднела група лекара и родитеља из више градова Србије.

– Њена нестручна, нехумана и суманута иступања у масмедијима, на трибинама, а поготово кроз друштвене мреже одговорна су за пад процента вакцинације, појаву епидемије и изазивања панике. Ускоро, сличан доказни материјал биће прослеђен Етичком комитету Лекарске коморе Београда и Суду части са питањем да ли докторка Стојковић заслужује да буде члан Лекарске коморе с обзиром на њену нестручност, мишљења о својим колегама и медицини као науци – изјавили су том приликом доктори, додајући да Стојковић треба пред одговорним и стручним људима да изнесе своје доказе о штетности вакцина.

противници вакцина

– Такве манипулације доказима, као што то ради др Стојковић, ретко се виђају у медицинској струци. Сличне кривичне пријаве биће прослеђене тужилаштву против серије администратора на друштвеним мрежама и јавних личности – најавили су ти лекари и родитељи.

Председник групе „Педијатрија заснована на доказима“, педијатар Томислав Стевановић, рекао је за Данас да су друштвену иницијативу против антивакцинаша у Србији, наводно, покренули пре свега млади људи, родитељи, а да су им се лекари у томе придружили.

– С обзиром да преко трибина и путем медија нисмо успели да им се супротставимо, решили смо да правним путем зауставимо њихово погубно деловање. Они шире панику, број вакцинисане деце опада, а епидемија малих богиња се шири по Србији – био је изричит доктор Стевановић, а затим је додао да је невероватно да је антивакцинашки лоби у нашој земљи све већи, док је (по њему) у другим државама његов утицај знатно смањен.

„Антивакциналисти побеђују. Успели су да оборе проценат вакцинације ММР-ом у Београду и већим градовима, посредно ширећи епидемију малих богиња. Успут, и даље тврде да је епидемија измишљена или да су мале богиње безазлена болест. Последњих месеци то је тема број један, родитељи и здравствени радници су преплашени тако да се стиче утисак озбиљног узнемиравања јавности и панике. Озбиљна упозорења која су долазила од стране наших познатих и добронамерних стручњака, на првом месту професора Зорана Радовановића, као и званичних установа, остала су без ефекта. Они се називају разним погрдним именима, фармакомафијаши, фашисти, убице деце… Трагедија у Румунија је била последња опомена коју нису могли или нису хтели да схвате. Нису кривци само антивакциналисти него и санитарни инспектори и судство који нису радили свој посао – није поштована законска обавеза кажњавања родитеља невакцинисане деце“, навели су забринути родитељи.

Они су пре неколико месеци покренули Петицију за заштиту права на вакцинацију и против шарлатанства у медицини, тражећи од надлежних да санкционишу све оне који шире панику и дезинформације, чиме угрожавају живот и здравље деце у Србији. Још тада су најавили да ће, уколико изостане реакција надлежних, група родитеља уз подршку лекара правно гонити све који у јавности износе неистине о вакцинама и шире панику.

До средине фебруара у Србији и српским општинама на Косову и Метоији регистровано је  2.119 случајева малих богиња, а лабораторијски је потврђено 1.080, наводи се на сајту Завода за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“а епидемија је пријављена у Београду, српским енклавама на КиМ, Краљеву, Бујановцу, Суботици и у Нишу. Најмлађи пацијент је беба од три месеца. Сви оболели су невакцинисани или непознатог вакциналног статуса.

Хронограф

1 коментар

  1. У последње време појавише се разне епидемије болести за које је обавезна вакцинација и издоносише се закони који на то обавезују а којих нема у западним државама које наши политичари узимају за пример. Интересантно зар не …..

Comments are closed.