Противници вакцина ускоро НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: ПОКРЕНУТ ПОСТУПАК против јавних личности „антивакцинаша“

Београд — Тужилаштво за високотехнолошки криминал покренуло поступак за у утврђивање кривичне одговорности више јавних личности које су се противиле вакцинацији деце.

противници вакцина

Те јавне личности су, како се додаје у саопштењу Тужилаштва, „предмет обраде и процесуирања“ овог одељења Вишег јавног тужилаштва.

У току су провере чињеничног стања и прикупљања потребних доказа и документације како би на адекватан начин и у потпуности преткривични поступак био спроведен и окончан, напомиње тужилаштво.

“Ни у овом као ни у било ком другом предмету неће бити уступака нити изузетака у смислу утврђивања кривичне одговорности и кривичног гоњења оних лица која су извршила неко кривично дело. Након што буду прикупљени сви релавантни докази и спроведене и друге процесне радње тужилаштво ће благовремено о томе обавестити јавност”, наводи се у саопштењу.

Подсетимо, медији су у фебруару пренели вест да је првом основном суду у Београду поднета кривична пријава због изазивања панике и нереда против 43 особе које су противници вакцинације деце, а посебно вакцинације ММР вакцином против малих богиња.

Пријаву је поднела група од 270 родитеља из целе Србије, на челу са др Томиславом Стевановићем из Зрењанина и Владимиром Цимерманом из Београда.

„Прва на списку пријављених је Слађана Велков из Владичиног Хана са тренутним пребивалиштем на непознатој адреси у Скопљу. На листи су и познате естрадне и јавне личности. Међу њима Јелена Карлеуша, Маја Волк, Мирјана Бобић Мојсиловић, Мирољуб Петровић…

Прва кривична пријава поднета је још у новембру прошле године против психијатра Јоване Стојковић због неетичког рада и ширења панике против вакцинисања деце. Пријаву је поднела група лекара и родитеља из више градова Србије.

– Њена нестручна, нехумана и суманута иступања у масмедијима, на трибинама, а поготово кроз друштвене мреже одговорна су за пад процента вакцинације, појаву епидемије и изазивања панике. Ускоро, сличан доказни материјал биће прослеђен Етичком комитету Лекарске коморе Београда и Суду части са питањем да ли докторка Стојковић заслужује да буде члан Лекарске коморе с обзиром на њену нестручност, мишљења о својим колегама и медицини као науци – изјавили су том приликом доктори, додајући да Стојковић треба пред одговорним и стручним људима да изнесе своје доказе о штетности вакцина.

противници вакцина

– Такве манипулације доказима, као што то ради др Стојковић, ретко се виђају у медицинској струци. Сличне кривичне пријаве биће прослеђене тужилаштву против серије администратора на друштвеним мрежама и јавних личности – најавили су ти лекари и родитељи.

Председник групе „Педијатрија заснована на доказима“, педијатар Томислав Стевановић, рекао је за Данас да су друштвену иницијативу против антивакцинаша у Србији, наводно, покренули пре свега млади људи, родитељи, а да су им се лекари у томе придружили.

– С обзиром да преко трибина и путем медија нисмо успели да им се супротставимо, решили смо да правним путем зауставимо њихово погубно деловање. Они шире панику, број вакцинисане деце опада, а епидемија малих богиња се шири по Србији – био је изричит доктор Стевановић, а затим је додао да је невероватно да је антивакцинашки лоби у нашој земљи све већи, док је (по њему) у другим државама његов утицај знатно смањен.

„Антивакциналисти побеђују. Успели су да оборе проценат вакцинације ММР-ом у Београду и већим градовима, посредно ширећи епидемију малих богиња. Успут, и даље тврде да је епидемија измишљена или да су мале богиње безазлена болест. Последњих месеци то је тема број један, родитељи и здравствени радници су преплашени тако да се стиче утисак озбиљног узнемиравања јавности и панике. Озбиљна упозорења која су долазила од стране наших познатих и добронамерних стручњака, на првом месту професора Зорана Радовановића, као и званичних установа, остала су без ефекта. Они се називају разним погрдним именима, фармакомафијаши, фашисти, убице деце… Трагедија у Румунија је била последња опомена коју нису могли или нису хтели да схвате. Нису кривци само антивакциналисти него и санитарни инспектори и судство који нису радили свој посао – није поштована законска обавеза кажњавања родитеља невакцинисане деце“, навели су забринути родитељи.

Они су пре неколико месеци покренули Петицију за заштиту права на вакцинацију и против шарлатанства у медицини, тражећи од надлежних да санкционишу све оне који шире панику и дезинформације, чиме угрожавају живот и здравље деце у Србији. Још тада су најавили да ће, уколико изостане реакција надлежних, група родитеља уз подршку лекара правно гонити све који у јавности износе неистине о вакцинама и шире панику.

До средине фебруара у Србији и српским општинама на Косову и Метоији регистровано је  2.119 случајева малих богиња, а лабораторијски је потврђено 1.080, наводи се на сајту Завода за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“а епидемија је пријављена у Београду, српским енклавама на КиМ, Краљеву, Бујановцу, Суботици и у Нишу. Најмлађи пацијент је беба од три месеца. Сви оболели су невакцинисани или непознатог вакциналног статуса.

Хронограф

1 коментар

  1. У последње време појавише се разне епидемије болести за које је обавезна вакцинација и издоносише се закони који на то обавезују а којих нема у западним државама које наши политичари узимају за пример. Интересантно зар не …..

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.