ХОРОР У ХРВАТСКОЈ: Хирурзи годинама силовали колегиницу са специјализације

Два хрватска хирурга запослена у Клиничко болничком центру Ријека, оптужена су за силовање колегинице у пероду од 2011. до 2016. године.

два хирурга
Фото: илустрација

Два хрватска хирурга запослена у Клиничко болничком центру Ријека, оптужена су за силовање колегинице у пероду од 2011. до 2016. године, која је у том периоду била специјализант.

Општинско државно тужилаштво у Ријеци је након спроведене истраге, оптужило је доктора (48) за полни однос злоупотребом положаја у лето 2011. године, као непосредно надређене особе над тадашњом запосленом, против њене воље. Други лекар (65) те установе оптужен је за три кажњива дела присилних полних односа остварених злоупотребом положаја и још четири силовања над истом запосленом од децембра 2011. до маја 2016. године, такође у својству непосредно надређене особе.

Реч је о двојици хирурга које је за силовања, у августу 2016. године специјализанткиња хирургије пријавила Државном тужилаштву. Како је тада навела, колеге које су је приморавале на сексуални однос, пријавила је тадашњим начелницима, али није било никаквих рекација.

Први хирург ју је силовао једном, а следећи пут кад је покушао, успела је да му се одупре.

Други лекар, старији, орално ју је силовао чак шест пута, у периоду од 2011. до 2016. године. Покушао је и седми пут, али је тада ипак одустао од првобитне намере.

По подношењу пријаве, млада докторка дала је отказ у КБЦ Ријека и одселила се у Ирску.

Млађем од двојице оптужених хирурга је почетком прошле године онемогућен рад са студентима на Медицинском факултету у Ријеци, након што га је пријавила једна од студенткиња за полно узнемиравање током наставе, а 2014. године је добио опомену пред отказ, након спроведеног службеног интерног поступка на основу пријаве медицинске сестре, такође због сексуалног малтретирања.

Извор: Index.hr