Министар Шарчевић би подржао ОДУЗИМАЊЕ ДЕЦЕ антивакцинашима

Министар просвете подржао би оштрије кажњавање родитеља који нису вакцинисали децу. Указао на пример Америке, где се после неколико опомена за невакцинацију малишани изузимају из породице јер је реч о свесном угрожавању детета.

шарчевић
Фото: Блиц

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић указао је да ће невакцинисана деца похађати наставу јер је основно образовање обавезно, али да ће њихови родитељи бити материјално кажњавани у складу са законом, по којем је и вакцинација у Србији такође обавезна.

Он је међутим оценио да одбијањем вакцинације родитељи свесно угрожавају живот своје и туђе деце, због чега сматра да је Србији потребан оштрији закон према антивакцинашима.

„Знате, у Америци вам за такве ствари после неколико опомена изузму дете из породице. Имамо 12 мртвих од морбила, ствар је врло озбиљна“, упозорио је за „Курир“ министар Шарчевић који наглашава да просветна инспекција одговорно и озбиљно ради свој посао, а његово министарство предузима све што је у његовој надлежности што се тиче вакцинације.

„Питања о вакцинацији су пре свега за министра здравља Златибора Лончара, али бих подржао оштрије санкционисање родитеља који угрожавају децу невакцинисањем, као што је то случај у цивилизованом свету. Ми смо урадили све што је до нас. Као што сам већ рекао, у Америци вам за такве ствари изузимају дете из породице. Ту мора да се укључи министар за рад и социјалну заштиту Зоран Ђорђевић, да се мења Закон о породици. Мада и сада у њему постоји члан о занемаривању деце… Ја бих тај закон подржао. О чему ми причамо? Овде неко свесно угрожава живот и своје и друге деце“, каже министар, који је упитао и ко ће да одговара за 12 мртвих.

Он је шокиран што су неки родитељи слушали „лаике на телевизији, а не лекаре од којих је сваки вакцинисао своје дете“.

Ипак, Шарчевић наглашава да кажњавање није једино решење и да мора да се створи поштовање између школе и родитеља, који раде као тим у интересу детета.

шарчевић

„После Другог светског рата, Југославија је имала смрт одојчади испод пет промила, били смо једна од високо здравствено безбедних земаља, а сада смо после толико деценија назадовали. Држава треба да буде упорна, доследна и јака, а сви смо помало заказали кад је реч о вакцинацији. Породице су мислиле да то није важно, држава није радила шта треба. Ова смртност сада није мали инцидент. Најважнији је интерес детета, кад год неко има дилему о нечему, ја увек кажем да гледамо интерес деце“, рекао је Шарчевић за овај лист.

Курир/Хронограф

1 коментар

Comments are closed.