„ОН НИЈЕ НАШ ЦАР“: Протести против Путина, 1.000 приведено

Широм Русије се одржавају протести против инаугурације руског председника Владимира Путина за четврти председнички мандат.

протести
Фото: Танјуг/АП/Дмитри Ловетски

Руска полиција задржала је у притвору више од 1.000 људи широм земље, саопштила је група за праћење стања у области људских права ОВД-Инфо.

Протести у организацији лидера руске опозиције Алексеја Наваљног и главног Путиновог политичког противника одржавају се под слоганом „Он није наш цар“.

Група је на друштвеним мрежама објавила да је добила извештаје да је најмање 1.029 особа задржано у притвору у 19 градова широм Русије.

Како је додала, 475 особа притворено је у Москви, пренео је Ројтерс.

Међу ухапшенима је и лидер опозиције Алексеј Наваљни, који је позвао критичаре Кремља да изађу на улице и протестују против инаугурације Путина, који је обезбедио четврти председнички мандат на изборима у марту.

Наваљни је претходно позвао критичаре Кремља да изађу на улице и протестују против инаугурације председника Русије Владимира Путина, који је обезбедио четврти председнички мандат на изборима у марту.

„Наваљни се појавио код Пушкиновог трга и убрзо је притворен. Његово притварање је у потпуности било противзаконито“, изјавио је опозициони политичар Леонид Волков.

Како је АП претходно пренео, широм Русије данас се одржавају протести поводом Путинове инаугурације, под слоганом „Он није наш цар“, а организовао их је најистакнутији противник Путина, Наваљни.

Према порукама на друштвеним мрежама, протести су привукли на стотине људи у најмање 10 градова на Далеком истоку и у Сибиру, а полиција је већ тада саопштила да је било хапшења, али није открила тачан број.

Према наводима организације ОВД-инфо, полиција је током дана ухапсила више од 350 демонстраната, од чега 52 на протесту у Москви и 97 у Чељабинску, на Уралу.

На Пушкиновом тргу у Москви где су се окупиле хиљаде Путинових противника, дошло је до сукоба демонстраната и полиције која је бацила сузавац и покушала да угуши протест, наводи АФП.

Демонстранти су се окупили и у Санкт Петербургу, узвикујући „Путине, лопове“ и „Напоље Путин“, а полиција је бацила сузавац како би растерала окупљене.

Већи протести очекују се у Москви, где демонстранти планирају да изведу недозвољени марш дуж једног од главних путева у престоници, наводи америчка агенција.

Путинова инаугурација биће одржана у понедељак, када ће и званично бити обележен почетак његовог новог шестогодишњег мандата.

Руска полиција задржала је у притвору више стотина учесника протеста против инаугурације руског председника Владимира Путина, међу којима је и лидер опозиције Алексеј Наваљни, јавља Ројтерс. Наваљни је ухапшен јер је покушао да у центру Москве организује митинг, који није званично одобрен, наводи ТАСС. Како објашњава руска агенција, 20. априла организатори митинга поднели су пријаву канцеларији градоначелника Москве да организују марш и митинг у руској престоници. Градске власти одобриле су митинг, али су организаторима дале да бирају између два места. Организатори, међутим нису пристали на предлоге власти, које су касније пристале да се митинг одржи на другом месту, али је Наваљни рекао да организатори ни с тим нису сагласни. ТАСС објашњава да званично одбијање да се одржи догађај аутоматски забрањује организаторима да организују било какве друге акције на данашњи дан.

протести
Фото: Танјуг/АП
протести
Фото: Танјуг/АП

 

Бета/Танјуг

1 коментар

Comments are closed.