Пилот Ер Србије од Брисела до Београда летео са ИСПУЦАЛИМ СТАКЛОМ

Инцидент изнад Загреба показао разлике у безбедносним процедурама Кроација ерлајнса и српског авио-превозника.

пилот ер србије
Догађај о коме јавност никад није обавешена збио се 23. јуна 2016. године на лету од Брисела до Београда/Фото: илустрација

Пре два дана авиону Кроација ерлајнса на путу од Загреба до Беча напукло је ветробранско стакло на пилотској кабини, због чега је пилот, пратећи процедуру, хитно вратио авион назад, где су га сачекали ватрогасци, а путници су у Аустрију одлетели другом летелицом.

Како Данас сазнаје, сличну ситуацију претходно је имала и Ер Србија, али се у њој понела сасвим другачије од хрватског конкурента. Наиме, пилот је просто наставио лет.

Догађај о којем јавност никада није обавештена збио се 23. јуна 2016. године на лету од Брисела до Београда. Убрзо после полетања, ветробранско стакло на Ербасу А319 који носи име Дејана Станковића попуцало је са свих страна. Фотографије показују да је читава површина стакла била испуњена многобројним напрслинама, али је уместо да принудно слети, пилот одлучио да настави лет све до Београда, иако се ради о путовању које траје два сата, далеко дуже од релације Загреб – Беч, на којој пилот Кроације није хтео да преузме такав ризик.

Саговорници Данаса наводе да се о читавом инциденту ни у компанији не би ништа знало да на том лету није путовала Мирјана Чизмаров, директорка Директората за цивилно ваздухопловство, због чега је покренута истрага. Пилот је у техничкој књизи уписао само да је предње стакло напрсло, без икаквих детаља, иако се са фотографија начињених после слетања у Београд јасно види да је оштећена и радарска купола.

Процедура налаже да у оваквим случајевима пилот не сме више да лети све док истрага не буде окончана, а како показује пример из Хрватске, процедура је и да у случају напрснућа стакла авион мора да се приземљи на најближи аеродром, а не да настави лет преко целе Европе. У овом случају, међутим, пилот је био један од новозапослених које су у Ер Србију довели тадашњи директор летачких послова Владимир Николић, који је био његов познаник, затим извршни директор за саобраћај Давор Мишељић и директорка људских ресурса Александра Дутина. Све троје су јавности познати из афере са фирмом Авиго и запошљавањем пилота без провере БИА и више нису у Ер Србији. Мишељић је „замољен да се врати у Абу Даби“, Николић је добио отказ, а Дутина је послата у фирму са којом Ер Србија често размењује кадрове.

Како наводе извори Данаса, тек пошто се због присуства директорке ДЦВ-а „прича о разлупаном авиону“ проширила, формирана је евиденција са одговарајућим датумима у којој је наведено да су организовани састанци и разговори са пилотом и „на брзину је одржана обука, која је морала бити спроведена пре овог инцидента“.

Како закључује извор Данаса са дугогодишњим искуством у авио-индустрији, „уместо да пилот због лошег времена не полети, а кад је већ полетео, уместо да слети чим је стакло напрсло, он је одлучио да, ето, ако си довољно нестручан, онда можда и останеш жив“.

Ер Србија није одговорила на питања Данаса о овом случају.

Зид ћутње у Ер Србији

Лист Данас је још у фебруару Ер Србији послао питања у вези с овим инцидентом, али до данас нисмо добили никакав одговор компаније, па је између осталог и даље непознато да ли је ико због ових пропуста трпео било какве последице.

Питања Ер Србији дата су у наставку:

1. Да ли је тачно да је на лету Ер Србије из Брисела 23. јуна 2016. године попуцала шофершајбна на авиону и да је оштећена радарска купола?

2. Како је до овога дошло?

3. Да ли је тачно да је пилот после тога регуларно наставио лет до Београда уместо да принудно слети?

4. Каква је процедура предвиђена у оваквим случајевима?

5. Да ли је ико и ко трпео било какве санкције због овог догађаја и какве?

А. Милошевић, Данас/Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.