Још један извор тврди: Ново ИМЕ за Македонију је…

Скопље — Македонска страна понудила нови предлог за решење спора око имена у преговорима са Грчком – „Република Илинденска Македонија“, јавља македонски портал А1ОН. Грчки премијер Алексис Ципрас се, међутим, оградио од изјава Заева у вези с њиховим разговором у Софији, рекавши да још није време да се говори о договору са Македонијом о решењу вишедеценијског спора око имена.

ново име за македонију
Македонска страна понудила нови предлог за решење спора око имена у преговорима са Грчком – „Република Илинденска Македонија“/Фото: илустрација

Према неименованоим дипломатским изворима тог портала, ново име мора да буде за општу употребу, на чему инсистира Грчка.

Иако се до сада као решење највише помињало име „Република Горња Македонија“, саговорници А1ОН тврде да је „Република Илинденска Македонија“ предлог из последњег круга разговора две стране.

И приштинска ТВ Клан Косова објавила је јуче да је постигнут начелан договор око новог имена Македоније, помињући да је такође реч о „Републици Илинденска Македонија“. Према тврдњама тог ТВ канала, договор није званично потврђен, али је телевизија Клан Косова навела да је из поузданих извора добила ново име Македоније.

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је јуче у Софији да је са грчким колегом разговарао о имену које би било прихватљиво за обе стране, те да очекује да ће решење бити пронђено у јуну пре самита лидера ЕУ.

„Разговарали смо о неколико опција и једна од њих је прихватљива за обе стране“, рекао је Заев не прецизирајући о којој је опцији реч.

Грчки премијер Алексис Ципрас се, међутим, оградио од изјава Заева у вези с њиховим разговором у Софији, рекавши да још није време да се говори о договору са Македонијом о решењу вишедеценијског спора око имена. Ципрас је новинарима по завршетку самита рекао да представници двеју држава настављају дијалог у циљу постизања коначног договора до краја јула.

Договор о новом имену Македонији би убрзао отварање преговора о прикључењу ЕУ и чланству у НАТО.

Танјуг/ Бета