На дну мора у близини Крима ОТКРИВЕНА ВИЗАНТИЈСКА ЛАЂА дуга 125 метара

„Брод су открили чланови клуба за дубоководна истраживања ’Ростов-дајв’ који је раније учествовао у већем броју важних археолошких открића. Ово откриће је, претпоставља се, највеће за последњих сто година”, наводи се у саопштењу, а преноси агенција Интерфакс.

византијска лађа
Фото: http://eu.greekreporter.com

Кримски истраживачи су на дну Црног мора, у близини Севастопоља, на дубини од 82 метра, открили византијску лађу, саопштила је прес-служба Јужног војног округа.

На потонулој лађи су пронађене стотине амфора, од којих су многе неоштећене. Олупина великог византијског брода потиче из 10. века, а пронашла га је руска археолошка подморница која је учествовала у истраживачком пројекту у Црном мору.

„Брод су открили чланови клуба за дубоководна истраживања ’Ростов-дајв’ који је раније учествовао у већем броју важних археолошких открића. Ово откриће је, претпоставља се, највеће за последњих сто година”, наводи се у саопштењу, а преноси агенција „Интерфакс”.

У саопштењу се такође наводи да се руководилац ронилачког клуба „Ростов дајв” обратио за помоћ руководству Министарства одбране РФ и Руском георграфском друштву са циљем да се организује заједничка експедиција и да се културне вредности сачувају.

византијска лађа
У истраживању је учествовао и Владимир Путин који се спустио на дно Црног мора у археолошкој подморници и видео олупину и артефакте/Фото: Russia today

Посаде специјалних бродова и рониоци Црноморске флоте су заједно са члановима ронилачког клуба спровели истраживање у рејону где је откривен брод, преноси РИА „Новости”.

На потонулој лађи су пронеђене стотине амфора, од којих су многе неоштећене. Највероватије је лађа превозила уље и вино.

„Према подацима научника, ради се о великој византијској лађи дугој 125 метара, која је потонула из непознатих разлога. 10. јуна на месту открића почиње велика заједничка експедиција у којој ће учествовати стручњаци Ратне морнарице Русије за акције потраге и спасавања, стручњаци центра за подводна истраживања Руског географског друштва и екипа са радиотелевизије ’Звезда’. Процењује се да ће експедиција трајати неколико година”, наводи се у саопштењу.

„Можемо рећи да је то јединствено откриће“, рекао је историчар Виктор Лебедински, шеф мисије која је открила олупину на дубини од 82 метра на дну Црног мора.

византијска лађа
Подводни ахеолози на пронађеној олупини/Фото: Pinterest

Археолози верују да је ово можда највећи византијски брод који је до сада откривен. „Наш циљ је данас да га сачувамо и заштитимо од пљачкаша“, објаснио је шеф ронилачке групе која је учествовала у анкетама.

Према првим индицијама, пловило је можда потонуло после судара са другим бродом који се такође може наћи на дну мора.

Величина брода и налази унутар олупине су импресивни, откривено је на стотине античких артефаката, све у врло добром стању. Амфоре су, на пример, тако чисте, да то даје утисак да је брод потонуо само пре неколико година. Генерално, морфологија дна Црног мора је помогла у очувању објеката.

византијска лађа
Пронађене амфоре/Фото: ЗвездаТВ screenshot

Пронађена олупина ће помоћи историчарима да боље разумеју трговинске и културне односе између земаља око Црног мора и организацију трговачких лука Византије.

Росијскаја газета/eu.greekreporter.com/Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.