ЗЛОЧИН КОЈИ ТРЕСЕ НЕМАЧКУ Тражилац азила који је силовао па убио девојчицу (14) дао исказ од ког ХВАТА ЈЕЗА

Случај силовања и убиства 14-годишње девојчице Сузане Фелдман је злочин који потреса Немачку. То пише Дојче веле, наводећи да је жртва Немица, Јеврејка, а особа која је признала силовање и убиство 20-годишњи Курд са севера Ирака који је у Немачкој тражио азил. Зато у Немачкој 2018. године, ово није „обичан злочин“, наводи немачки радио.

силовање девојчице
Фото: РАС Србија

Сузана из Мајнца је 22. маја била са друштвом у центру оближњег Визбадена и увече се није вратила кући. Родитељи су полицији пријавили њен нестанак и пошто је реч о малолетници, одмах је покренута истрага. Њено беживотно тело је пронађено две недеље касније, затрпано у једној рупи у жбуњу поред пруге у близини Визбадена. Судска медицина је утврдила да је девојчица силована и потом убијена.

На почетку је било речи о два починиоца. Ухапшени 35-годишњи Турчин је пуштен из затвора, али и даље није искључено да није умешан у злочин. Други осумњчени, Али Башар 20-годишњи Курд у петак је ухапшен на Северу Ирака и признао је убиство. Он је курдским снагама безбедности признао да је био Сузанин пријатељ, да су се посвађали и да ју је он у ноћи између 22. и 23 маја удавио. Девојчица је покушала да позове полицију и то је наводно био конкретан повод да је убије.

Министар унутрашњих послова Немачке, Хорст Зехофер захвалио се курдским снагама безбеднсоти на помоћи и сарадњи. Не ради се о класичном изручењу, јер би процедура за тако нешто била веома компликована и трајала много дуже. Осим тога, да остане у Ираку, Алију Башар би за овакав злочин претила смртна казна. Али Башар је октобра 2015. са породицом дошао у Немачку. Њих осморо, Али Башар, отац, мајка и још петоро браће и сестара, затражили су азил и од тада су живели у избегличком центру у Ербенхајму код Визбадена. Годину дана касније, крајем 2016. захтев за азил је одбијен Алију Башару на шта је он уложио жалбу. Пошто одлука о томе још није донесена, није био депортован. Медији не извештавају о томе да ли је захтев за азил одбијен свим члановима породице.

силовање девојчице
Фото: polizei wiesbaden/ epa

Али Башар је неколико пута привукао пажњу полиције. Постоје индиције да је у избегличком центру силовао једну девојчицу од 11 година. Међутим, тај случај до данас није расветљен. Осим тога, неколико пута је дивљао и једној полицајки претио ножем. Пре недељу дана у суботу 2. јуна, цела осмочлана породица Алија Башара напушта Немачку – авионом. Привремене документе су добили од Ирачког конзулата у Франкфурту. Авионске карте су купљене преко интернета – на лажна имена. Он је могао да напусти земљу јер је потерница за њим издата два дана након што је побегао из Немачке. Једно дете је уверљиво посведочило да би починалц могао бити Али Башар па је полиција тада расписала потерницу. Мајка осумњченог је за DW рекла да не може да верује да је њен син починио тако нешто, те да је цела породица о свему сазнала преко интернета и приликом хапшења Алија. Он јој је рекао да је тог дана био пијан и да се ничега не сећа.

– Не желим да буде кажњен у страној земљи. Ако је крив онда би требало да буде кажњен у Ираку – рекла је мајка осумњиченог.

Случај силоване и убијене Сузане све више постаје политичко питање. У петак увече људи су се окупили на месту у Визбадену на којем је пронађена мртва девојчица. Испред Државне канцеларије у Мајнцу у суботу су бдење одржале присталице АФД-а. Шеф посланичког клуба те странке у покрајниском парламенту Уве Јунге започео је протест минутном ћутања. Он је рекао да овај злочин мора имати политичке консеквенце и такође критиковао покушаје тривијализације насиља које почине избеглице.

Ранија убиства која су починили тражиоци азила у Немачкој, изазвала су тензије због прилива више од милион миграната у 2015. и 2016. години, што је питање које је крајње десничарској странци Алтернатива за Немачку (АфД) помогло да уђе у парламент на прошлогодишњим изборима.

Блиц