АЛАРМАНТНО! ХРАНА ПУНА ХОРМОНА ТРУЈЕ НАШУ ДЕЦУ: Дечацима расту груди због пилетине!

Месо које свакодневно једемо, а посебно бледуњава пилетина, пуно је хормона који све озбиљније нарушавају здравље, пре свега наше деце.

храна пуна хормона
Фото: Pinterest

Стручњаци упозоравају да ова храна изазива хормонске поремећаје због којих малишани сада улазе у пубертет раније, већ са девет година, а дечацима чак почињу да расту груди, што повећава ризик од развоја малигнитета!

Нутрициониста Живка Влајковић објашњава да присуство хромона, пре свега у пилетини, али и у другом месу и производима, може да буде веома нездраво и опасно, али и да изазове хормонске дисбалансе.

– Виђала сам девојчице које улазе у пубертет већ са девет или десет година, док се код дечака јавља гинекомастија, односно раст груди, и то пре свега код гојазних пацијената. То је највећим делом због лоше исхране, односно због хормона у концентратима којима се хране животиње. Још опаснија од пилећег меса су кокошја јаја јер садрже хормоне за повећање плодности. Зато увек саветујем мајкама да се труде да купују органску пилетину и домаћа јаја јер ове намирнице које видите у продавницама и на пијацама пуне су хормона, антибиотика и других концентрата – каже Влајковићева и упозорава на додатне опасности:

– То може да створи резистентност на лекове и урушава имунитет организма који треба да се избори да избаци и преради ту силну хемију. Иако таква храна не ваља ни за одрасле, у највећој опасности су управо деца и млади, и то посебно у периоду интензивног раста јер се код њих ћелије брзо размножавају.

Пластични и реконструктивни хирург доктор Бојан Ћирић упозорава да је појава гинекомастије у последње време у порасту и да један од три мушкарца млађих од 40 година има неки њен ступањ, док ову болест има чак половина мушкараца старијих од 50 година. Он наглашава да праву гинекомастију треба разликовати од липома, неурофиброма и карцинома, али и да је код болесника са гинекомастијом повећан ризик од развоја малигнитета.

– Мушкарци воле велике груди, али само на женама. Неки, међутим, имају ту несрећу да и сами поседују по један такав пар. Ова појава назива се гинекомастија и у основи је хормонални проблем, услед привременог или трајног хормонског дисбаланса са промењеним односима андрогена и естрогена. Уз хормонски поремећај, врло често је узрок расту дојке обично дебљање мушкарца јер је мушка дојка једно од генетски предиспонираних места за дебљање. Постоји и читав низ обољења других органа на телу, неких тумора, цирозе јетре и слично, који могу дати такве симптоме – каже Ћирић.

храна пуна хормона

Психолог: Проблеми у понашању због неравнотеже хормона

Психолог Александра Јанковић потврђује да се узрасна граница у којој деца улазе у пубертет померила због ендокринолошке природе и свакаквих супстанци које се налазе у храни:

– То свакако не погодује здрављу, ово се претворило малтене у експеримент in vivo шта све једемо. Психа деце није спремна за промене на телу које им се дешавају, па имамо физички младе жене и мушкарце, чији изглед још није издиференциран, а који су по душевном и психичком устројству још деца. Због хормонских турбуленција, њихов физички и психички развој није усклађен и ту може доћи до многобројних проблема – од зачикивања и вршњачког насиља, преко коришћења дрога, до раног ступања у сексуалне односе.

Симптоми гинекомастије:
– осећај напетости у грудима
– отежано померање
– посебна осетљивост на додир брадавица

Узроци гинекомастије:
– ендокрини (хормонални)
– тумори
– системске болести
– лекови
– коришћење канабиса без медицинске дозволе

Препознајте пилетину богату хормонима
– велико бледуњаво парче
– делује водњикаво
– није прошарана масноћом

11-14 година је нормалан узраст за почетак пубертета
3 године траје пубертет

Курир, Јелена Пронић/Хронограф