ИСТРАЖИВАО УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА ПА НЕСТАО: Две недеље после злочина тврдио да зна ко су убице

Новинар Стефан Цветковић из Беле Цркве, који је синоћ нестао, у више наврата се због свог рада нашао у центру пажње јавности. Последњи пут због истраживање убиства Оливера Ивановића, када је изнео низ информација и означио особе из криминалног миљеа као одговорне за то убиство.

стефан цветковић
Фото: Фејсбук

Детаље о убиству Ивановића, који су проистекли из његовог заједничког истраживања са колегама са Косова, Цветковић је изнео 31. јануара, две недеље после убиства, на конференцији за новинаре.

Осим што је криминалну групу за коју је навео да је мешовита означио као одговорну за убиство, он је показао фотографију једне особе из криминалног миљеа, као и једног службеника косовске полиције. Назначио је и да је убиство Ивановића плаћено 40.000 евра.

Цветковић је тада истакао „да све указује да се ради о криминалном акту и да је позадина убиства – апсолутно криминална“.

– Нема то никакве везе ни са националним, ни са верским ни са политичким позицијама или људима који обављају неке функције, како у Приштини, тако у Београду – рекао је Цветковић, који је касније чак навео да убиство Оливера Ивановића нема апсолутно никакве везе са косовским председником Хашимом Тачијем, нити са председником Србије Александром Вучићем, који су, на овај или онај начин, у српској и албанској јавности са тим довођени у везу.

стефан цветковић
Фото: ЕПА

О извршиоцима

Износећи детаље о криминалној групи, он је навео да су снимци са камера из Косовске Митровице показали сумњива кретања особа из криминалног миљеа.

– Имали смо информацију са приватних видео надзора у северној Косовској Митровици где смо уочили лица за која смо имали индиција да припадају групи извршилаца. Једно лице је кроз видео надзор најмање 14 пута од 12. до 16. јануара било у кретању на месту где је извршен злочин. О том лицу је и Еулекс имао сазнања. Лице је 12. јаунара дошло и није напустило Косово 16. јануара, када је убијен Оливер Ивановић. Он и још нека лица, најмање њих шесторо, су у контакту све време и имамо информацију да су боравили у Косовској Митовици до вечери 18. јануара – навео је Цветковић тада показујући фотографију особе о којој је говорио.

Даље је навео да једно од лица из групе има пасош који није ни Косова ни Србије, а остали путне исправе издате или од стране приштинских власти или Републике Србије.

– Њихов домаћин је лице из кримиланог миљеа, познато и приштинским и српским и међународним институцијама. Обезбедило је боравак у два различита објекта у Миторвици – рекао је он, наводећи да је то лице обезбедило и оружје.

Када је реч о пословима криминалне групе, Цветковић је навео да се група бави прометом наркотика свих врста, као и нелегалним прометом акцизне робе, преузимањем угоститељских објеката…

Група је, рекао је тада, мешовитог националног састава, а када је реч о мотиву навео је да је он искључиво криминалне природе – стварање хаоса на територији КиМ како би се одржавало стање сталне напетости са циљем да било какво смиривање ситуације не угрози њихове криминалне радње.

– Ивановић је њима био добра мета за стварање новог хаоса, са циљем да то изазове далекосежне последице по односе и сваку врсту контакта између косовских власти и власти Србије – рекао је он.

Указује и на озбиљну спрегу кримиланих група на северу Косова и људи на нижим нивоима административних радника Еулекса и косовске полиције.

Он је показао и слајд са места убиства на коме се види полицајац КПС-а како разговора телефоном све време док траје увиђај и показао његову фотографију.

– Ово је службеник КПС-а, који је све време био на лицу места – питамо да ли постоји листинг телефона са кога је разговарао, које телефоне је контакрирао и да ли је међу њима неко од људи који су криминално повезани на које су указали – питао је тада Цветковић.

Н. Латковић, Блиц