Фантастично откриће! Копали за „Лидл“ па открили АРХЕОЛОШКИ ЛОКАЛИТЕТ ИЗ БРОНЗАНОГ ДОБА

0

„Лидл“ у Параћину открио налазиште из бронзаног доба – На плацу будућe продавнице „Лидл“ у насељу Глождак у Параћину налази се гробље из бронзаног доба, потврдила су прва заштитна археолошка ископавања на том локалитету. Тек је скинут први културни слој, а вреднији налази очекују се на дубини од једног метра.

налазиште из бронзаног доба
Грађевински радници и археолози заједно на градилишту/Фото: РТС screenshot

На градилишту заједно неимари и археолози. Жури се и једнима и другима јер су их честе кише прекидале у послу.

Стручњаци Археолошког института и параћинског Завичајног музеја пажљиво су пратили радове и на крају били у праву да се на делу плаца налазе остаци некропола из периода 1.500 до 1.000 година пре нове ере.

Стотинак метара даље, 1962. године професор Милутин Гарашанин открио је гробнице из бронзаног доба и периода такозваног дачког латена.

налазиште из бронзаног доба
Глинене урне пронађене на истом локалитету/Фото: РТС printscreen

„На основу тих истраживања је чак професор Гарашанин успоставио културу из бронзаног доба под називом Параћинска култура и од тада, ево, већ има 60 и више година, овде нису вршена никаква истраживања зато што се град ширио у овом правцу“, каже Војислав Филиповић, истраживач Археолошког института у Београду.

Заштитне радове финансира „Лидл“ према закону о културним добрима. Археолошка ископавања трајаће месец дана и за сада не ометају изградњу продавнице. Сем фрагмената керамике пронађени су и предмети попут занимљиве бронзане игле.

„У суштини налази за сада превазилазе наша очекивања, јако је богат локалитет у питању, чак смо донекле изненађени количином налаза тако да је за сада све у најбољем реду“, истакао је Бранислав Стојановић, директор Завичајног музеја у Параћину.

налазиште из бронзаног доба
Директор Завичајног музеја у Параћину Бранислав Стојановић/Фото: РТС screenshot

Насеље у бронзаном добу налазило се са друге стране реке на месту где је сада параћинска болница. Покојници су у то време спаљивани и сахрањивани у малим глиненим урнама које су закопаване управо на месту које се сада истражује.

Остаје да се види како ће на истом простору бити сачуван овако значајан археолошки локалитет и изграђен планирани трговински објекат. Надамо се да ће јавност о томе бити

Радован Јовановић, РТС / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.