АФЕРА ШАКИРА: Министар послао инспекцију у Девету гимназију да пресече прљаве послове, они тамо затекли РАСУЛО

Министар просвете Младен Шарчевић подвукао је црту у ‘афери Шакира’, а епилог неће бити само дисциплинцки поступци против наставника и директора, који могу бити окончани и отказима. Министар је већ наложио и израду прецизног правилника о ђачким путовањима.

афера шакира
Фото: Петар Димитријевић, РАС Србија

Случај професорке Девете београдске гимназије Снежане Мартић коју ђаци зову Шакира добија све веће размере. Путовање у Шпанију које је организовала Шакира као ваннаставну активност, није остао само на досадашњим алармантним чињеницама – угрожена безбедност деце, кршење неколико закона, злоупотреба школе и поверења родитеља. Околоности на које је у Деветој београдској гимназији наишла просветна инспекција у покушају да утврди све одговорне у овом случају, нико није могао ни да претпостави.

По налогу министра инспектори су реаговали одмах по сазнању да је више од сто ђака прву ноћ у Шпанији са Шакиром провело без смештаја.

Одвео ученике на Закинтос?!

Међутим, већ првог дана у испитивања случаја, суочили су се са чињеницом да је директор Девете београдске гимназије Дејан Јосиповић, искључио телефон и са њим није било могуће ступити у контакт. Према незваничним наводима директор је ‘по некоме’ јавио да је на одмору, а надлежнима се није јављао ни када је афера везана за школу којом управља узела маха. Изјаву од директора нису успели да добију ни новинари. Јосиповић је директор до 15. августа, а потом би на његово место требало да дође професор Душан Димитријевић. Међутим, ни ту није крај – према непотврђеним сазнањима и он је одвео ученике школе на Закинтос, у Грчку.

Практично у овој школи нико од надлежних није доступан, нити може да пружи података и информације инспекцијама, нити у случају Шакире, нити се одазивају на позиве надлежних управа везано за друге активности школе. Инспектори су у неколико наврата наишли само на спремачице.

Шарчевић: Нећу толерисати јавашлук

афера шакира
Фото: З. Лончаревић, РАС Србија

Министар просвете Младен Шарчевић у изјави за “Блиц” каже да се овај ниво јавашлука неће толерисати и да ће сви у складу са законом одговарати и сносити последице и не само за тежу повреду радне дужности.

– Дисциплински поступак против професорке Мартић треба да покрене досадашњи и још увек директор Јосиповић. Међутим, он се ни на телефон не јавља. Могу да се излаче сви понаособ на начин на који желе. Међутим, за цео догађај почев од угрожене безбедности деце до повреде закона одговараће сви који су у овоме учествовали, али и они који нису, али који су не радећи свој посао допринели овој незахвалној ситуацији – поручује министар Шарчевић.

Он додаје да уколико се утврди да установа – школа, не спроводи мере за безбедност и заштиту деце и ученика биће разрешен директор, али ће бити и поништен избор новог директора који је такође децу одвео у Грчку. Како по прописима, дисциплинске поступке треба да покрене првенствено директор школе, али и да пружи информације инспекцији о начину на који је путовање ђака било организовано, чека се његов повратак са одмора.

– Директор се до сада извлачио, али мораће да објасни ко је агитовао за ова летовања, на који начин, уз чију дозволу. Не може директор да не зна ништа. То је недопустиво. Уколико директор избегава да покрене поступак, покренуће министарство на основу извештаја инспекције јер по ономе што до сада је утврђено било је повреда на раду. Ти професори се понашају као туристички водичи и доводе пре свега родитеље у заблуду да се ради о школској активности, угрожавају безбедност ученика.

Неспровођење мера безбедности деце, неовлашћено присвајање, коришћење и приказивање туђих података, незаконити рад као и злоупотреба права из радног односа јесу тежа повреду радне обавезе запосленог у установи – истиче Шарчевић.

„Професори организују путовања без тендера, буквално дилују аранжмане“

Министар говорећи генерално о такозваним ескурзијама – а које то заправо нису јер их нема у плану и програму школе, а на које поједини професори воде ђаке – каже да се све то ради без тендера, а користи школа као параван. Професори воде, родитељи пристају јер је реч о наставницима и имају поверења.

афера шакира
Фото: Facebook

– А заправо нико од оних који би морали у школи не конртолишу шта се ту уопоште догађа!? Ко ту шта ради? Коју корист има? ко ту злоупотребљава и буквално дилује аранжмане. Покупе децу у својим приватним шемама, воде без доктора, а све то није у програму рада школе. Сви ти професори знају да такве активности не могу самоиницијативно да раде и ипак их раде. Е то се више неће догађати – поручује Шарчевић.

Жељка Јевтић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.