„БЕЖИТЕ ОД ФЛОРЕНС!“: Трамп упозорава грађане пред налетом страшног урагана

Ураган Флоренс стигао је до Јужне и Северне Каролине. Олуја се на истоку САД проширила на 400 километара. Више од десет милиона људи под присмотром.

флоренс

Ураган Флоренс стигао је до Јужне и Северне Каролине, где су претходно затворене луке пред налетом олује која је ослабила, али се фронт који је захватио проширио на око 400 километара. Председник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да послушају наредбе за евакуацију. Он је додао да би Флоренс могла бити један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу.

Ванредно стање проширено је на шест држава – Јужну и Северну Каролину, Мериленд, Вирџинију, Западну Вирџинију и Пенсилванију, као и престонички дистрикт Вашингтон.

Више од десет милиона становника у Јужној и Северној Каролини и Мериленду је под посебним надзором због ризика који доноси Флоренс. Грађанима су дата прецизна упутства шта треба да раде да би избегли опасности.

Ураган Флоренс се и даље сматра потенцијалним извором катастрофе „пред кућним прагом“, како је то формулисао амерички Национални центар за урагане. Представници Центра додају да и даље постоји опасност по животе људи због обилних падавина и олујних налета. У четвртак се Флоренс кретала брзином од 175 километара на сат. Киша која се на моменте претварала у страховити пљусак додатно је отежавала ситуацију.

Падавине и поплаве као додатна последица урагана посебно прете Вирџинији, Западној Вирџинији, Мериленду, Вашингтону и Пенсилванији. Стотине школа је затворено. Без струје би могло да остане чак три четвртине од четири милиона корисника у Јужној и Северној Каролини, и то – недељама.

флоранс
Сателитски снимак урагана Флоранс/Фото: NASA/USA Today

Оливија погодила Хаваје

Тропска олуја Оливија погодила је у етвртак Хаваје и са собом донела обилне падавине и јаке ветрове, због чега је више кућа на острву Мауи евакуисано. Забележени су ветрови до 82 километра на час и 22 центиметра кише. Олуја је чупала дрвеће, а у појединим деловима Хаваја нестало је струје.

Потенцијална штета од урагана Флоренс 50-60 милијарди долара

Приватна америчка метеоролошка фирма „Акјуведер“ објавила је данас процену да ће ураган „Флоренс“ изазвати економску штету од 50 до 60 милијарди долара.

АП преноси да је оснивач и председник „Акјуведера“ Џоел Мајерс у саопштењу навео да ће највећи део штете изазвати поплаве, други по величини фактор ће бити оштећења на обали САД, а трећи последице које ће оставити удари ветра.

Ураган „Флоренс“ успорава како се приближава источној обали САД, али се његов удар на Северну Каролину нимало неће смањити и очекује се да ће изазвати опасне поплаве, рекао је директор Националног центра за урагане Кен Грејем.

Према његовим речима, области које погоде чак и слабији ветрови на ободима урагана могле би сатима да буду на удару обилних киша, преноси АП.

Уколико се „Флоренс“ данима задржи дуж обале, поплаве би могле да захвате најмање три километра површине ка унутрашњости копна, упозорио је Грејем.

„Флоренс“ је сада класификован као ураган друге категорије с ветровима брзине до 175 километара на час.

Национални центар за урагане САД саопштио је да ће ветрови урагана досећи и до 315 километара од његовог центра, због чега ће бити угрожена већи део источне обале САД.

Процењено је да је десет милиона људи у опасности од урагана. Очекује се надолазак мора и до 13 метара, као и до 75 центиметара кише.

Званичници у Јужној и Северној Каролини затварају луке пред налетом урагана „Флоренс“ који се приближава њиховим обалама.

У Северној Каролини су за комерцијални саобраћај затворене луке Вилмингтон и Морхед, док је у Јужној Каролини затворена лука у Чарлстону за превоз контејнера, преноси АП.

У међувремену, председник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да се евакуишу.

Он је додао да би „Флоренс“ могао бити „један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу“.

Више од десет милиона становника у три америчке државе упозорени су на опасност од урагана „Флоренс“, саопштила је америчка Национална метеоролошка служба.

Електропривредна компанија „Дјук Енерџи“ саопштила је да би због урагана без струје могло да остане три четвртине од њихових четири милиона корисника у Јужној и Северној Каролини, преноси АП.

флоранс
Приближавање олује/Фото: ABC News

Компанија је такође упозорила да би прекид у снабдевању струјом могао да потраје недељама.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.