Захарова: Амерички експерименти с вирусима више нису филмска фантастика

Забринутост Москве због америчке војне медицинско-биолошке делатности у грузијској лабораторији „Лугар“ заснована је на чињеницама које су неспорне, изјавила је у среду портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Фото: Сергеј Гуњејев, Спутњик

Москва је у више наврата изразила забринутост због делатности Пентагона када је реч о размештању медицинско-биолошких лабораторија у непосредној близини руских граница.

Министарство иностраних послова Русије је 2015. године указало на Истраживачки центар за јавно здравље „Лугар“ у предграђу Тбилисија, под чијим је кровом био медицински истраживачки одред Копнене војске САД.

„Појављују се и нове чињенице о тамној страни војно-биолошке делатности САД, о томе да Пентагон користи такозвани Истраживачки центар за јавно здравље ’Лугар‘. О томе је 4. октобра говорио генерал-мајор Игор Кирилов (начелник Јединица за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије). Међународна јавност била је шокирана, пре свега, примерима истраживања која су водиле САД, ради коришћења комараца за преношење посебно опасних инфекција на људе“, навела је Захарова.

Према њеним речима, такве чињенице подсећају на научно-фантастичне филмове снимљене пре више деценија, који су се чинили немогућим, а сада су постали реалност.

„Буквално ових дана су објављени додатни детаљи о злоћудном интересовању америчке војске за употребу инсеката. Овога пута — за нападе разним вирусима на пољопривредно растиње… Публикације групе иностраних експерата у угледном часопису ’Сајенс‘ информишу о пројекту Управе за напредна истраживања Министарства одбране САД под називом ’Инсекти — савезници‘. Реч је о 45 милиона долара. Званични циљ јесте коришћење савремених метода генетског инжењеринга, генетске терапије за јачање отпорности пољопривредних култура на непогодне факторе околине. Аутори публикације постављају логично питање — какве везе с тим има Пентагон?“, објаснила је Захарова.

Према њеним речима, велика количина инсеката поспешује преношење вирусних инфекција у разним правцима и може се користити за уништавање пољопривредног потенцијала противника.

„Све то нису изоловани примери, нити су то филмови с прогнозама, то су карике једног истог ланца који је већ реализован“, нагласила је Захарова.

Москва сматра да америчке и грузијске власти покушавају да сакрију истински садржај и циљ делатности војног одреда америчке армије, који изучава посебно опасне инфективне болести. Грузијска страна сматра да су страховања неоправдана и наводи да се лабораторија бави искључиво научним истраживањима.

Спутњик