Скандалозно: ХРТ у јутарњем програму РЕКЛАМИРАО КЊИГУ „МИТ О ЈАСЕНОВЦУ“

У Јутрошњој емисији Добро јутро Хрватска на ХРТ-у представљено је нешто што се зове „Фестивал домољубног филма Гордан Ледерер“. Током представљања, водитељка је рекламирала ревизионистичку књигу и филм „Мит о Јасеновцу“, као и филм Јакова Седлара који се зове „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918 – 2018.“.

добро јутро хрватска
Књига „Мит о Јасеновцу“/Фото: Screenshot

У студију Хрватске радиотелевизије седели су аутор фестивала Маријан Цапек и потпредседник Удруге хрватских драговољаца Домовинског рата Смиљан Томашевић.

Сто година србијанског терора

Пре него што су организатори уопште успели да представе програм фестивала, прекинула их је водитељка Лиљана Винковић.

„Не смемо заборавити, то је Јаков Седлар и филм „Сто година србијанског терора“ којим ће се он представити“, рекла је водитељка, показујући графичко решење филма.

На слици се, у варијанти америчког Маунт Рашмора, изнад хрпе пожутелих лобања налазе Александар Карађорђевић, Светозар Прибићевић, Милорад Пуповац и Александар Вучић.

Програм фестивала

Аутор фестивала Маријан Цапек представио је затим програм фестивала, набрајајући филмове. Споменуо је наслове „Штафета смрти“ и „Др. Фрањо Туђман – јунак Домовинског рата“.

После њега, јавио се потредседник ГО УХДДР-а Смиљан Томашевић с даљом листом филмова („Крвава берба грожђа“, „Овчара неиспричана прича“, „Јазовка, Број 55“).

Посебно је издвојио премијеру Седларовог филма „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018.“ у Запрешићу.

добро јутро хрватска
Књига „Сто година србијанског терора у Хрватској“/Фото: ХРТ screenshot

Мит о Јасеновцу

После његовог излагања, опет се јавила водитељка Винковић, овај пут с другим насловом и другим графичким решењем.

„Ту је и „Мит о Јасеновцу“ од Романа Лељака. Драго ми је да сте и њега укључили, он је пуно истраживао о овоме, тако да ће бити занимљиво погледати његова два филма“, рекла је Винковић.

На то јој је Томашевић одговорио како верује да смо ми зрело демократско друштво које се може суочити с прошлошћу.

„Требамо ићи с истином и крајње је време да се не делимо на леве и десне и да морамо прихватити прошлост онаква каква јесте“, рекао је Томашевић док је камера зумирала наслов „Мит о Јасеновцу“.

О овом скандалу послали смо упит ХРТ-у.

Релативизација фашизма

Књига „Мит о Јасеновцу“ релативизује фашизам, умањује број жртава логора и симпатизира усташки покрет и НДХ.

Челници града Самобора и Чаковца већ су се оградили од приказивања овог филма и оштро осудили покушај историјског ревизионизма „најмрачнијег доба хрватске повијести“.

Емисију уређује мајка портпарола владе

Уредница емисије Добро јутро Хрватска је Ана Милић, мајка новог младог портпарола владе и ХДЗ-овца Марка Милића.

Дипломатска представница Хрватске

добро јутро хрватска
Фото: ХРТ Screenshot

Водитељка Лиљана Винковић, која је рекламирала „Мит о Јасеновцу“ и „100 година србијанског терора“, завршила је загребачку Музичку академију, а истовремено је уписала новинарство на Факултету политичких знаности у Загребу и почела сарадњу с ХТВ-овом емисијом Загребачка панорама.

Живела је пет година у америчкој савезној држави Колорадо и радила на мрежи АБЦ у Денверу.

После повратка у Хрватску радила је на УН-овом радију као новинар и водитељ, а затим као спикер Хрватскога радија. Потом је прешла на Хрватску телевизију на којој је уређивала и водила забавне емисије, а сценаристички је потписала музичке пројекте и хуманитарне акције као што су „Корак у живот“, „Покажи љубав“, „Свирци моји“ и „У озрачју тамбуре“.

Била је конзул у генералним конзулатима РХ у Њујорку, као и у канадској Мисисоги. Била је уредница и водитељка Вести на енглеском 2012.

Четири године, од 2007. до 2011, била је дипломатска представница Републике Хрватске у САД-у и Канади.

Денис Махмутовић, Индекс.хр