Лондон тестира нову технологију: Препознавање лица људима на улици

У Британији је активна кампања Big Brother Watch, а њени организатори тврде да је употреба технологије за препознавање лица „ауторитарна, опасна и представља безакоње“. Велики број недужних осумњичен је за злочине због ове технологије, тврде у овој организацији.

big brother watch
Полиција Лондона тестира софтвере око лондонског кварта Сохо током понедељка и уторка/Фото: Getty images

Потрошачи који ових дана пазаре поклоне у центру Лондона могли би да буду снимљени новом технологијом.

О чему се ради? Полиција Лондона је позвала грађане да учествују у тестирању технологије за препознавање лица људи у маси.

Снимање је организовано око кварта Сохо у Лондону, на Пикадилију и Лестеру током понедељка и уторка.

Истовремено, у Британији је активна кампања Big Brother Watch, а њени организатори тврде да је употреба технологије за препознавање лица „ауторитарна, опасна и представља безакоње“.

„Надгледање невиних људи у јавности представља кршење основних људских права на приватност и слободу говора“, наводе организатори кампање.

Софтвер, тврде стручњаци, може да идентификује бегунце које траже полиција и судови.

Ипак, испоставило се да је велики број недужних осумњичен за злочине због ове технологије, тврде из Big Brother Watch.

Пролазници су били детаљно обавештени о чему се ради, тврде из полиције Лондона. Грађанима су дељени леци на којима је писало да их снимају, кажу из полиције.

Свако ко одбије да га софтвер препозна „неће се сматрати сумњивим“, тврди полиција.

Канцеларија Повереника за заштиту информација Велике Британије започела је у новембру истраживање које треба да покаже коју технологију препознавања лица користи полиција.

Елизабет Денам, која је на месту поверенице од јула 2016. године, у блогу објављеном раније ове године каже да би технологија могла да допринесе „повећању безбедности на јавном месту“.

Међутим, додаје да би примена могла да буде „нарочито узнемирујућа“ и да би могла да предстаља „велику промену у свакодневници људи јер би постало легално да их неко прати и посматра“.

БиБиСи на српском