Немачки политичар први открио да Србија никад неће ући у ЕУ А САДА ПОРУЧУЈЕ: Рат против Србије још траје, Косово је амерички носач авиона на земљи

0

Угледни немачки политичар Вили Вимер изјавио је да је Косово као држава било планирано још од краја осамдесетих и да је „његова једина сврха да буде амерички носач авиона на земљи“.

вили вимер
Фото: Михаил Воскресењски, Спутњик

Вимер је у интервјуу за Вечерње новости, које подсећају да је он још 2000. рекао да је Косово „потреба Америке да доминира Балканом“, указао да од агресивног рата против СРЈ 1999, НАТО, предвођен САД, није престао са сукобима.

Лист преноси његове речи да „ратна коалиција у Вашингтону води константну борбу против председника Доналда Трампа, јер им је жеља да се настави с ратовима, а главна мета је Европа“.

Овај бивши немачки посланик, државни секретар и потпредседник Парламентарне скупштине ОЕБС-а, оценио је да је евентуална понуда Србији да уђе у Европску унију, ако призна лажну државу Косово, наставак рата против Србије.

„Тај захтев је чудан. Њиме се наставља рат против Србије који је морао бити заустављен пре инвазије на вашу земљу“, рекао је Вимер.

Он је поновио да је рат против Југославије био илегалан и да се за „решење конфликта мора инсистирати на изворној Резолуцији 1244 СБ УН“ из 1999. године.

Писмо Вилија Вимера Герхарду Шредеру о Србији из 2000. године

„Рат против Савезне Републике Југославије 1999. године вођен је да би се исправила погрешна одлука генерала Ајзенхауера из доба Другог светског рата. Због тога се тамо из стратешких разлога морају стационирати амерички војници да би се надокнадило оно што је пропуштено 1945. године“. Ово је један од најважнијих закључака са конференције „Балкан и проширење НАТО“ коју су, крајем априла 2000. године у Братислави, организовали америчко Министарство спољних послова и Спољнополитички институт Републиканске странке. Колико је ово окупљање било значајно сведочи присуство највиших званичника влада држава које су учествовале у агресији, као и високих функционера из нашег региона. Међу присутнима су се нашла и тројица тада опозиционо настројених Срба, ваљда због демократског декора овог конспиративног састанка.

Учесник ове конференције био је и Камерон Мантер, искусни обавештајац и каснији амерички амбасадор у Београду, за чијег мандата је 2008. године реализован један од њених најважнијих закључака о „међународном признању независне државе Косово“, разуме се најпре у кругу савезничких држава.

Српска јавност би вероватно остала необавештена о овом догађају да се на страницама, тада још увек српског НИН-а (фебруар 2007), у преводу Николе Живковића, није појавио документ – приватно писмо које је немачки дипломата Вили Вимер, као учеsник скупа у главном граду Словачке, упутио тадашњем канцелару Герхарду Шредеру. Из садржаја писма које је у рангу највећих Викиликс сензација добили смо потврду нечега што су проницљивији умови наслућивали још пре почетка злочиначке агресије. Дакле, разлози за агресију на СРЈ 1999. године били су мотивисани не заштитом људских права Албанаца, него првенствено намером да се учврсти америчка доминација на европском континенту. Уосталом ево шта о томе, преносећи неке од ставова са конференције у Братислави, пише Вимер:

*****

Берлин, 02. мај 2000. Веома цењени господине канцелару, крајем протекле недеље био сам у прилици да у словачком главном граду Братислави присуствујем конференцији, коју су заједнички организовали америчко министарство иностраних дела и American Enterprise Institut (Спољнополитички институт Републиканске странке).

Главне теме скупа биле су Балкан и проширење НАТО-а.

вили вимер
Вимер као посланик у немачком парламенту, Бон 14. децембар 1990. / Фото: Wikipedia

Конференцији су присуствовали веома високи политички представници, на шта указује присуство великог броја председника влада, као и министара иностраних послова и министара одбране из тог региона. Међу многобројним важним тачкама, о којима се расправљало, неке од тема заслужују да их се нарочито истакне:

1. Организатори конференције су захтевали да се у кругу савезничких држава што је могуће брже изврши међународно признање независне државе Косово.

2. Организатори су изјавили да се Савезна Република Југославија налази ван сваког правног поретка, а пре свега изван Завршног документа из Хелсинкија.

3. Европски правни поредак представља сметњу за спровођење планова НАТО-а. У том смислу знатно је погоднији амерички правни поредак за примену и у Европи.

4. Рат против Савезне Републике Југославије вођен је да би се исправила погрешна одлука генерала Ајзенхауера из доба Другог светског рата. Због тога се из стратешких разлога тамо морају стационирати амерички војници, те да се тако надокнади оно што је пропуштено године 1945.

5. Европски савезници су учествовали у рату против Југославије да би, де факто, превазишли препреку и дилему која је настала после усвајања “Концепта нове стратегије” Алијансе у априлу 1999. године, односно настојање Европљана да се претходно добије мандат УН или КЕБС-а.

6. Не умањујући важност накнадне легалистичке интерпретације Европљана да је, наиме, код ширења задатака НАТО-а преко граница законски договореног подручја у рату против Југославије, била реч само о изузетку, ипак је јасно да је у питању преседан, на који се у свако доба свако може позвати, и тако ће многи убудуће и да поступају.

7. Ваљало би да се приликом садашњег ширења НАТО-а поново успостави територијална ситуација на простору између Балтичког мора и Анадолије, каква је постојала у време Римског царства и то у доба када је оно било на врхунцу моћи и заузимало највеће територијално пространство.

8. Због тога Пољска мора да буде окружена са севера и југа демократским државама као суседима, а Румунија и Бугарска да обезбеде копнену везу са Турском. Србија (вероватно због обезбеђивања несметаног војног присуства САД) трајно мора да буде искључена из европског развоја.

9. Северно од Пољске треба да се оствари потпуна контрола над прилазима Санкт Петербурга Балтичком мору.

10. У сваком процесу праву народа на самоопредељење треба дати предност над свим другим одредбама или правилима међународног права.

11. Тврдња да је НАТО приликом напада на Савезну Републику Југославију прекршио сва међународна правила, а нарочито све одговарајуће одредбе међународног права – није оспоравана.

После ове конференције, на којој се расправљало веома слободно и отворено, не може да се избегне важност и далекосежност њених оцена, нарочито када се има на уму висок и компетентан састав учесника и организатора.

Америчка страна, изгледа, свесна је и спремна да у глобалном оквиру, због остваривања својих циљева, поткопа и укине међународни правни поредак, који је настао као резултат Другог светског рата у прошлом веку. Сила има да стоји изнад права. Тамо где међународно право стоји на путу, треба га уклонити.

Када је сличну судбину доживело Друштво народа, Други светски рат није више био далеко. Начин размишљања, који води рачуна само о сопственим интересима, може да се назове само тоталитарним.

С пријатељским поздравима,

Потпис Вилија Вимера; Берлин, 02. мај 2000.

Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.