Синиша Kовачевић: Протести морају имати ЈАСНЕ ЗАХТЕВЕ И РОК за њихово испуњење! Нека то буде 9. мај ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ! – (ВИДЕО)

Гост нове емисије “Скенирање” у продукцији ХелмКаста био је српски драматург Синиша Kовачевић. Он је у разговору са аутором и водитељем емисије Оливером Миливојчевић говорио о свом учешћу у политици, на народним протестима који се одржавају у преко стотину градова широм Србије.

синиша ковачевић
Синиша Ковачевић

Kовачевић је казао да протести треба да се “освеже” постављањем јасних захтева и рокова за испуњење тих захтева једином човеку који на њих може да одговори – Аександру Вучићу.

“Не можемо овако унедоглед. Заменићемо чизме пролећним ципелама, а онда те ципеле јапанкама. Време је да урадимо нешто конкретно. Према мом мишљењу, протесте треба освежити јасним захтевима и орочити до када треба да буду испуњени. Било је идеално да је тај рок био 9. март симболично, али сада је то кратко време. Зато, рецимо, можемо да изнесемо захтеве и да их орочимо до 9. маја.  То је симболичан датим, Дан победе над фашизмом. Ти захтеви треба да буду јасни – да се избришу умрле душе из бирачких спискова, да се среде бирачки спискови, да се омогуће демократски избори, да се опозицији омогући да говори на медијима са националном фреквенцијом, да се Вучић обавеже да ће изаћи на неки ТВ дуел са опозицијом… То је једноставно, није ништа немогуће. Па не тражимо му да смрша тридесет кила”, рекао је Kовачевић.

синиша ковачевић
Аутор и водитељ емисије Оливера Миливојчевић

На питање шта ако председник Србије до тог рока, који би поставили, не одговори на захтеве Kовачевић је рекао:

“Онда цела Србија у Београд. И они који шетају у Чачку и Kрагујевцу и Горњем Милановцу и ови у Београду и сви на Андрићев венац где је корен свих зала. Па стојимо тамо док онај ко треба и ко једино може да испуни захтеве”, навео је Kовачевић.

Он је оценио да је Вучић “некада био зилот радикализма, а да се онда преко ноћи пробудио као зилот европејства”.

синиша ковачевић
У разговору с Оливером Миливојчевић: Синиша Ковачевић

“То су ти слепо верујући људи који су у стању да буду до јуче радикали, а онда се једно јутро само пробуде као европејци. Промена је код човека који критички размишља могућа, али поступно. Не дешава се преко ноћи. О томе је Черчил говорио – ко у младости није био левичар, тај није човек. А ко у старости није био конзервативац – ни тај није човек”, казао је Kовачевић.

Говорећи о Србији данас и вредносном систему, српски драматург је истакао да је “ово време бешчашћа и незнања” у коме свако ради свашта, а да се ни у шта од тога не разуме и о томе ништа не зна.

“Сви раде све, без обзира што о томе ништа не знају. Хоћеш сине да будеш директор РТС-а? Хоћу. А хоћеш сине да диригујеш Филхармонијом? Хоћу. Још само нису, а да не знају, прихватали да оперишу слепо црево. Мада како је кренуло, треба само један да се нађе који ће да се усуди да прихвати и тако нешто и онда ето нама и тога. За коју годину нећемо имати ко да нас лечи, јер они који су завршили школе и регуларно добили дипломе – сви одоше ван Србије. Сва памет и лепота је одавде отишла да се не врати”, казао је Kовачевић.

Говорећи о свом раду, казао је да се сада игра смао једна његова драма (Велика драма) у Народном позоришту, док за све друге нема позоришта у коме би се играле.

синиша ковачевић
Побуна се исплати: Синиша Ковачевић

“Једноставно ме одбијају. Одбио ме је и бивши управник Народног позоришта и Слободан Ћустић у Београдском драмском и Душан Kовачевић у Звездара тетару. Не мислим да сам ја Вучићу битан да се бави мојом каријером, али мислим да се чауши плаше да не наљуте газду, пошто се зна да ја критикујем, не Вучића лично и не његову породицу, него његово оно што он чини као председник државе”, објаснио је Kовачевић.

Велика драма се у Народном позоришту игра већ пуних 17 година, а Kовачевић каже да су је од скидања са репертоара спасили публика и глумци.

“ И она је висила, била је готово скинута са репертоара, али су се после побуне глумаца и публике предомислили и оставили је и ево изводи се и даље. Видите да се сваки бунт исплати на крају”, закључио је Kовачевић.

Недавно је објављен први роман Синише Kовачевића “Године врана” који је написао по драми “Учитељица” и чија тема је судбина једне београдске породице интелектуалаца у Првом светском рату. Kако је најавио, док чека да се створе бољи услови да се његове драме нађу на репертоарима београдских позоришта, пише нову књигу. У “Скењирању “ је открио да се у новом делу бави и савременим добром, али да има и историје.

1 коментар

  1. kakve smešne zahteve tzv,,opozicije,, država se rasparčava pravi se vojska na KiM izvršitelji,porezi takse,beda i jad na svakom koraku oni o pokojnicima na spiskovima i 5 minuta gostovanju na RTS pa zašto LAŽETE narod da je ovo narodni protest ,NIJE braćo ovo je igrokaz Vučića i njegovih Briselskih kolega iz SZS koji šetaju po USA i EU pravdajući svoja setanja i traženje daljih instrukcija.Narodni protes je u dimu krvi istrajnosti i želji a ne setkanje po sat vremena u jednom danu nedeljno.Pored takve opozicije Vučić će jos dugo vladati maske padaju DS sa svojim neuhlebljenim istomisljenicima je tu u svakom govorniku sa imrovizovvanih bina imate li oči ljudi???DA OVI ODU A DA SE ONI NE VRATE jedino i samo tako

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.