ПРОНАЂЕНА ТЕСЛИНА ИЗГУБЉЕНА ПИСМА Преписка српског великана открила решење једне од ВЕЛИКИХ МИСТЕРИЈА

Пронађена су два до сада изгубљена и у јавности никада у потпуности доступна писма Николе Тесле Радоју Јанковићу, генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку. Писма су од изузетног значаја за српску културу.

писма николе тесле
Фото: Адлигат / Промо

Пронађена су два до сада изгубљена и у јавности никада у потпуности доступна писма Николе Тесле Радоју Јанковићу, генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку, саопштено је данас из „Адлигата“.

„Два Теслина писма у којима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посети у болници, пронађена су пре неколико дана и уз велики напор откупљена за музеје овог Удружења'“, истиче се у саопштењу.

писма николе тесле
Никола Тесла/ Фото: Wikipedia

Писма су од изузетног значаја за српску културу, писана су јасним ћириличним писмом а из њих се види веома близак и брижан међусобан однос Тесле и Пупина.

писма николе тесле
Фото: Адлигат, Промо

Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују познату причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да, у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сусретну.

писма николе тесле
Михаило Пупин / Фото: Wikipedia

Писма ће бити доступна истраживачима у просторијама Адлигата од понедељка, а удружење Адлигат очекује помоћ надлежних инситутуција на њиховој конзервацији и заштити.

Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.