Клизиште око Заовинског језера, урушило се 20 кућа (ВИДЕО)

0

У Доњим Мандићима, на обали Заовинског језера на Тари, после спуштања нивоа воде акумулације реверзибилне хидроелектране за четрдесетак метара, активирало се клизиште које је урушило инфраструктуру и викенд насеље.

клизиште
Клизиште на обалама Заовинског језера / Фото: ФБ – М. Којадиновић

Клизиште је захватило око 30 хектара, укључујући и шуме и ливаде на обали језера у зони Националног парка Тара.

„Тамо сам ишао и биле су пукотине. Између је било широко. Ја станем на једну и само ми је потонула десна нога. Могао сам да страдам”, навео је Милојко Мандић из Доњих Мандића, јавља РТС а преноси Танјуг.

клизиште
Фото: Синиша Јефтић

Тло је пре пет дана почело лагано да клизи, али су јуче и данас настале највеће штете. У прекиду је сеоски пут, урушена инфраструктура и 21 кућа, а тло и даље не мирује.

клизиште
Клизи читаво брдо / Фото: ФБ – М. Којадиновић

Акумулација је изграђена за потребе реверзибилне хидроелектране и према водним дозволама јасна су ограничења испуштања воде када се она користи за неометану производњу струје у Дринско-лимским хидроелектранама.

Ни ове године, кажу у хидроелектрани, кота није била испод дозвољене, него петнаестак метара изнад, а клизиште није ново – евидентирано је још раније и било активно и пре 24 године, само је штета била мања.

клизиште
Клизе куће у близини језера / Фото: ФБ – М. Којадиновић

„Ми смо, после тога, објектима који су се ту налазили исплатили штету судским путем, све је било званично”, објашњава Микајило Злојутро, директор за производњу енергије Дринско-лимске хидроелектране.

Додаје да је обавеза оних којима је исплаћена штета била да уклоне те објекте.

„Неки су то учинили, неки нису. Све за шта постоји основ људима ће бити исплаћена штета, јер кажем тај поступак постоји већ од када је направљена реверзибилна хидроелектрана од 1982. године када је почела са радом. Никада нисмо имали ситуацију да на нечији захтев нисмо одговорили позитивно, где постоји основ”, наглашава Злојутро.

кллизиште
Заселак Баре, Тара

Руководилац службе чувара заштићеног подручја из Националног парка Тара Иван Илић истиче да су позвали људе из Завода за заштиту природе.

„Експерти ће доћи да процене ситуацију, предложе санациони план и онда ћемо заједно радити даље на санацији”, навео је Илић, преноси Танјуг.

клизиште
Фото: Мирослав Којадиновић

Језеро се од пре два дана пуни – вода из подножја Таре, из Дрине и језера Перућац пумпа у акумулацију и сада је на коти од 840 метара, што је за око 40 метара испод уобичајеног нивоа Заовинског језера.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.