Јелена Ћурувија: Део одговорности сносе тадашња власт и министар информисања

Породица Славка Ћурувије надала се осуђујућим пресудама, али сматрају да је такав исход до последњег тренутка био неизвестан због појединих одлука судског већа које су им деловале сумњиво. Ипак, не очекују да икада сазнају пуну истину о убиству познатог новинара. Део одговорности сносе тадашња власт и министар информисања, каже Јелена Ћурувија.

јелена ћурувија
Јелена Ћурувија / Фото: Н1 Printscreen

Јелена Ћурувија, ћерка убијеног Славка, каже да је процес био врло компликован и да је било проблематично како се судско веће понашало. „У неколико наврата, избацивало, враћало неке доказе… Евидентно су, некако, били наклоњени браниоцима и оптуженима, тако да је стварно било неизвесно до јутрос и нисмо могли уопште да наслутимо каква ће бити пресуда“, навела је.

На питање новинара Н1 да ли се може говорити о правди имајући у виду да није утврђено ни ко је наручио убиство ни ко га је извршио, каже – у суштини не. Самим тим што није званично речено и нису оптужени налогодавци, људи за које сви мислимо да јесу, у том смислу никада се ја и моја породица нећемо задовољити до краја, али мислим да је ово један велики и важан дан за мене, али и за нашу земљу, наводи Јелена Ћурувија и додаје: „Јер јесте судско веће данас послало јасну поруку и друштву и држави и новинарима, и ја некако кроз ту призму гледам ту пресуду“.

Упитана да ли очекује да на самом крају сазна ко је наручио убиство и ко је повукао ороз 14 пута, Ћурувија каже: „Искрена да будем не. Прошло је много времена, самим тим што је за пар дана 20 година од његовог убиства и тек сада добијамо првостепену пресуду. Нисам сигурна да ће се десити дан када ће се пуна и цела истина сазнати“.

На констатацију да се до кључних информација дошло у време када су на власт дошли људи који су и у време убиства били део власти, Ћурувија каже да је свакако доста проблематичан тренутак. „Генерално, живећи овде, имам утисак да се ништа није променило, нажалост… Са свим протестима и свим што се дешава данас у Србији. У том смислу, константно је осећање не само мене него, очито, многих грађана земље да живимо у модификованим деведесетим. У том смислу стоји та горчина да су можда они који су дошли 2000, могли ово да реше, а нису, и самим тим запрепашћење да баш они који су тада били (на власти) су део овог, назови, решења“.

На питање да ли их криви, каже да их сматра одговорним. „Нисам та врста особе, не желим да носим, како да вам објасним… Носити ту количину мржње кроз цео живот је велико бреме, и ја се 20 година трудим да водим квалитетан живот колико је то могуће… У том смислу браним себи да неког директно окривљујем или мрзим, чак и у тренутку кад сам се суочила са људима који су данас осуђени за његово убиство. Људи који су тада били у власти и човек који је тада био министар информисања, а данас председник државе, сноси дефинитивно део одговорности не само за татину смрт, него, у суштини, за уништење његових новина… То је трајало неколико месеци пре његове смрти, тј. као неки увод у тај коначан чин. Тако да сматрам да јесте његова одговорност да се тај процес за време његове владавине реши“.

јелена ћурувија
Славко Ћурувија

На подсећање да је у једном од ранијих разговора за Н1 рекла да је нико из те власти никада није контактирао у вези са овим случајем, а да би то породици значило, Јелена Ћурувија је додала да се ту ништа није променило, односно да их нико није позвао до сада.

Упитана да ли је дошло до неке врсте олакшања са данашњом пресудом, каже да га нема. Подсећа да је њен отац убијен када је она имала 23 године, и додаје да је битан део њеног живота прошао у борби за истину и за правду, а да се, самим тим што се цела ствар није решавала раније, тегоба само таложила, и да зато нема ту неког олакшања.

Никола Радишић, Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.