Коста Чавошки: Бојим се да је 29. април СУДЊИ ДАН ЗА СРБИЈУ Ако Вучић потпише предају Косова у Берлину, МОРАМО ТО ПОНИШТИТИ (ВИДЕО)

Академик Kоста Чавошки, гостујући у емисији “Скенирање” у продукцији Хелмкаста, оценио је да би Србију могла да задеси васкршња издаја, у Берлину, 29. априла, на састанку председника Србије Александра Вучића са председником Француске Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

 васкршња издаја
Академик Коста Чавошки

Чавошки је казао да би Вучић у Берлину могао да потпише предају Kосова и Метохије и да је једини начин да се то спречи – да се председник државе блокира да изађе из Србије.

“То може да спречи само масовни протест који би се одвијао на Андрићевом венцу, где му народ не би дозволио да уђе или да изађе. То би био начин да се Вучић осујети да оде у Берлин. А ако он не оде у Берлин, Брнабићка је толико паметна да то неће потписати сама. Блокада мора да почне још од 27. априла да он не може да оде. У супротном, а не бих да будем птица злослутница, 29. април може да буде судњи дан за Србију и предају Kосова И Метохије”, истакао је Чавошки.

академик коста чавошки
У разговору с аутором и водитељем емисије Оливером Миливојчевић: Академик Коста Чавошки

Чавошки је додао да ће политичка каријера Вучића бити завршена његовим потписом на документу којим ће предати Kосово и Метохију Албанцима.

Он је нагласио да се по Уставу Kосово и Метохија никако не смеју отуђити.

“И поред тога и упркос томе што то и Вучић зна, он је страним обавештајним службама приликом разбијања Српске радикалне странке обећао да ће на крају тог процеса потписати предају Kосова И Метохије. Зато је сада толико нервозан да то што пре заврши”, казао је Чавошки.

Чавошки је навео да Вучић упорно крши Устав и да је све што чини по питању Kосова И Метохије “велеиздаја у вишеструком поврату која се некада кажњавала смрћу”.

“Наш закон више нема кривично дело велеиздаје , али има кривично дело за отуђене територије за које ће, ја се надам, Вучић морати да одговара када једног дана оде са власти, и када дођу неки нови људи који то неће заборавити. А ако забораве, ја ћу на то, ако будем жив, да их подсетим”, рекао је Чавошки.

Он је објаснио да људи верују да Вучића Устав ограничава и да ће бити принуђен да тај уговор, који закључи са Арбанасима ратификује у Народној скупштини.

“Ту има важна зачкољица која је предвиђена међународним јавним правом И Бечком конвенцијом о уговорима која утврђује да међународне уговоре без икаквог овлашћења било парламента или владе, по властитом нахођењу, могу да закључе шеф државе, шеф владе и министар спољних послова. Сви остали морају да имају писано овлашћење у коме је наведен мандат у коме се њихова овлашћења крећу. Он сада овако размишља: ја ћу да закључим уговор који одмах ступа на снагу и тиме тај уговор са становишта међународног права је делотворан и ни на који начин се не може оспорити, чак ни у међународним арбитражама. Kао што видите, тај уговор који ће он закључити обавезује нашу земљу према трећим странама – према Албанцима на Kосову и према међународној заједници. Друга је ствар што тај уговор није уставан и што се поставља питање одговорности према унутрашњим чиниоцима. Тај уговор би важио, без обзора на Устав Србије”, казао је Чавошки.

коста чавошки
Једини начин да спречимо Вучићеву издају Косова је да га спречимо да отпутује у Берлин: Академик Чавошки

Он је додао да не верује до краја у протесте и Савез за Србију, јер се нико јасно не декларише по питању Kосова и Метохије и истиче да су неки, који су данас у Савезу, трасирали пут данашњој политици према Kосову. Академик Чавошки је оценио да “Запад није нашао алтернативу Вучићу , неког ко ће завршити косовску причу“ и да је то разлог зашто он и даље има тако убедљиву подршку са стране која му омогућава да суверено влада.

“Скоро су били Јеремић И Ђилас у иностранству и прво што су их питали је какав је њихов однос према Kосову И Метохији. Они на то питање нису дали никакав конкретан одговор, јер имају договор са Бошком Обрадовићем да Kосово мора да се очува. Мора се знати да је Јеремић био министар спољних послова Бориса Тадића у време када је његов службеник Борко Стефановић разговарао са Албанцима у Бриселу и закључио четири противуставна споразума. И Јеремић за то треба да одговара, а не само Тадић. Е сада, Јеремић је, као, променио свој став па је за поштовање Устава. Али, знате, када једном извршите прељубу, извршићете је сто пута. Тако је и са Уставом – када га једном прекршите, тешко се може веровати да то нећете учинити поново. Kада је Јеремић у питању, сумњам у његову чврстину уколико би Kосово И Метохију требало бранити”, навео је Чавошки.

Аутор и водитељ емисије је Оливера Миливојчевић: