Албанац усред Србије забранио српско-руски филм и отишао на одмор — Београд нема решење

Српско-руски филм „Балканска међа“, инспирисан ратним догађајима на Косову и Метохији 1999. године, скинут је са репертоара Дома културе у Бујановцу пре премијере у том месту на југу Србије. Хоће ли бити враћен или ће ескалирати нови међунационални скандал?

српско-руски филм
Фото: Дејан Симић, Спутњик

У Великој Британији је „Балканска међа“ из пропагандно политичких порива дочекана на нож, а у делу Србије је — забрањена. Парадокс је да о судбини филма у мултиетничкој средини сада одлучује директор бујановачког Дома култура, а да из државног врха нико још не успева да „умилостиви“ локалне кабадахије који су се одлучили на отворену провокацију Срба.

Док Министарство културе, локална самоуправа и Координационо тело Владе Републике Србије за Прешево, Бујановац и Медвеђу покушавају да дођу до директора Дома културе, који мора да објасни зашто је забранио пуштање филма, директор Јетмир Исмаили, који је на одмору, огласио се у приштинској „Кохи“.

„Једини разлог за отказивање филма јесте да би се спречила мржња између Албанаца и Срба. Мржња је присутна, али не желимо да оживи поново. На основу критика које сам прочитао, у филму нема истине. Грб Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе је злоупотребљен. Чак су и страни медији указали да филм подстиче мржњу“, рекао је Исмаили за тај лист.

У Координационом телу за Бујановац, Медвеђу и Прешево изненађени су скидањем филма са репертоара Дома културе. Председник др Зоран Станковић истиче да тело нема званичне ингеренције над ове три општине, али да чини све како би и у овом случају било спона између локалне самоуправе и надлежних органа државе Србије.

српско-руски филм
Премијера филма „Балканска међа“ / Фото: Радоје Пантовић, Спутњик

„Ми смо се активирали да се проблем реши на најбољи могући начин, у договору између локалне самоуправе и Министарства културе, односно Владе Републике Србије. Ми ћемо сигурно то решити на општеприхваћен, задовољавајући начин. Лично мислим да филм треба да буде приказан, с обзиром да је сама тематика и порука филма заједништво, будућност у заједничком животу између Срба и Албанаца, да као такав има позитивну поруку за односе између ове две у претходном периоду сукобљене стране“, каже Становић за Спутњик.

Станковић додаје да се општина Бујановац обавезала да ће утврдити све чињенице везане за отказивање пројекције филма „Балканска међа“, али и да ће предузети законом предвиђене мере против самовоље одговорних лица.

Бујановцем, па и Домом културе управља коалиција албанских и српских партија, које заједнички доносе све важне одлуке. Заменик председника општине Стојанча Арсић за Спутњик каже да није знао да ће пројекција бити забрањена и да би у супротном реаговао.

„Локална самоуправа је оснивач Дома културе, па ћемо се договорити. Видећемо се са председником Шаипом Камберијем, ни он није знао да је филм скинут. Кад се вратим са службеног пута, сешћемо, па ћемо видети. Ја мислим да филм треба да се прикаже. Не само тај филм, него било који филм треба да се прикаже, људи нека гледају и нека суде о томе“, каже Арсић за Спутњик.

Поводом забране филма огласило се Министарство културе. Министар Владан Вукосављевић сматра да је отказивање приказивања филма „Балканска међа“ врста цензуре и покушај снажног уплива политике у културу. То се никад не завршава добро, каже Вукосављевић.

„Ово се не завршава добро“: Реакција министра на забрану „Балканске међе“ у Бујановцу / Фото: Спутњик

„Реч је о авантуристичкој политичкој одлуци која долива уље на ватру и ствара напетости. Ми смо сада у фази дијалога, у фази која треба да омекшава ствари, а не да их чини затегнутим“, рекао је министар и додао да не треба да се стичу политички поени на неком филму.

Сенка Милош, Спутњик