Борце из ’99. изручују Тачију?

0

Да ли ће се пред Трибуналом у приштини наћи бивши припадници ВЈ из Црне горе. Спекулише се да је реч о договору на сусрету Марковића и Харадинаја у Приштини.

припадници ВЈ
Рамуш Харадинај и Душко Марковић / Фото: IN4S.net

Приштина ће, наводно, судити борцима Војске Југославије из Црне Горе који су на Космету бранили народ и државу од агресије НАТО-а.

Сусрет премијера Црне Горе Душка Марковића и Рамуша Харадинаја у Приштини пре два дана имао је и „друго полувреме“. У Подгорици се прича да су се двојица званичника договорила да трибунал у Приштини суди Црногорцима, бившим припадницима ВЈ који су бранили државу од НАТО агресије 1999. године.

Списак тражених бораца наводно би ускоро требало да стигне у Подгорицу, после чега ће уследити хапшења по потерници и изручења приштинским правосудним органима.

Иначе, црногорско законодавство, засада, не познаје ту врсту правне санкције. Јер, између Подгорице и Приштине до сада није било званичних разговора на ову тему, тако да не постоји формални споразум о изручењу црногорских држављана, припадника бивше Војске Југославије.

Без сазнања

– Немам сазнања о томе да су премијери Марковић и Харадинај разматрали ту тему – каже, за „Новости“, Никола Гегај, функционер Демократске партије социјалста.
У ратним сукобима пре двадесет година, према подацима Удружења бораца ратова од 1990, погинуо је 41 војник из Црне Горе, док се приближан број црногорских цивила води као нестао.

– Црна Гора и Косово немају споразум о гоњењу починилаца кривичног дела ратног злочина, а мислим да није дозвољено изручивање црногорских држављана страним земљама, нарочито оним самозваним, које не признају Уједињене нације – каже, за „Новости“, Радан Николић, председник Удружења бораца ратова од 1990. – Ми већ имамо случај Влада Змајевића коме се суди у Црној Гори. Упутићу писмо премијеру Марковићу да ми саопшти да ли је та информација тачна.

У Вишем суду у Подгорици тренутно се води поступак против Никшићанина Влада Змајевића (47), који је оптужен да је починио ратни злочин против цивилног становништва током рата на Косову 1999. године. Окривљени Змајевић се пред судским већем изјаснио да није крив и да не жели да одговара на питања тужиоца.

Радан Николић подсећа да је више од четврт века прошло од ратног злочина над 14 припадника ЈНА из никшићко-шавничке групе који су починили припадници војне полиције Хрватске у Војно-истражном центру „Лора“ код Сплита и злочина хрватских оружаних формација у Дувну у Херцеговини у априлу и мају 1992. године, а да они који су окрвавили руке никада нису одговарали.

припадници ВЈ
Погинули борци ВЈ из сукоба на простору бивше Југославије / Фото: В. Кадић

Симо са Црквичког Поља

Недавно је пуковник Љубинко Ђурковић, командант у бици на Кошарама, гостујући на трибини у Српској кући у Подгорици, изразио захвалност борцима из Црне Горе који су учествовали у одбрани отаџбине 1999. године, од којих су многи дали и своје животе. Међу првима који су настрадали на караули Морина од албанских терориста био је војник ВЈ Симо Поповић са Црквичког Поља код Плужина.

В. Кадић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.