СКАНДАЛ: МАТИЧНЕ ЋЕЛИЈЕ ДЕЦЕ ИЗ СРБИЈЕ ЗАВРШИЛЕ У ПОЉСКОЈ Родитељи су дизали кредите да би осигурали здравље деце и сада су остављени на цедилу

После гашења компаније „Крио сејв“, швајцарске банке за матичне ћелије, у Пољској се ушло у траг генетском материјалу који су родитељи из Србије оставили овој фирми на чување.

матичне ћелије
Фото: Профимедиа

Родитеље широм земље јуче је узнемирила вест коју смо објавили да је швајцарска банка за чување матичних ћелија „Крио сејв“ затворена.

Због проблема с којима се сусретала ова компанија, њу је откупила пољска банка матичних ћелија „Фамикорд“, у коју је наводно и транспортовано око 250.000 матичних ћелија које су раније чуване у Швајцарској, а многобројне малверзације довеле су до тога да швајцарско Министарство здравља „Крио сејву“ одузме лиценцу за рад.

Представништво ове банке матичних ћелија у Србији је затворено, на познате бројеве телефона нико се не јавља, а породице које су дале на хиљаде евра за чување ћелија остале су без објашњења и одговора.

Тек понеки мејл пристигне на адресу неког од хиљада забринутих родитеља, у којем се, на невештом српском језику (могуће да је чак у питању и „Гугл преводилац“), наводи да је „Крио сејв“ склопио уговор са својим подизвођачем ПБКМ.

„Недавно смо склопили уговор са нашим подизвођачем ПБКМ чија је европска лабораторија у Варшави, за наше дугорочне услуге складиштења. Заправо, ПБКМ, званично признат од органа за јавно здравство, био је изабран од ‘Крио сејва‘. Ова породична банка матичних ћелија има све потребне акредитације за наше стандарде квалитета и за ваш мир“, пише у пристиглим мејловима.

Родитељи који су покушали да мејлом или телефоном контактирају са затвореном фирмом , остали су без одговора / Фото: Промо

А после тога – ништа. Родитељи који су покушали да на мејл одоговоре или позову број телефона остављен као контакт, остали су без одговора. На мејлове нико није одговорио, а телефон није у функцији.

– Послала сам им мејл са питањима који су наши кораци и коме се јављамо у случају да нам матичне ћелије затребају. Нисам добила одговор! Супруг и ја не бисмо да паничимо, али смо за матичне ћелије, можда као и већина родитеља, подигли кредит. Имамо троје деце и стварно нам је то био приоритет, а то уопште није мали износ – пожалила се једна забринута мајка пошто је прочитала вест о затварању „Крио сејва“.

„Крио сејв“ је откупила пољска банка „Фамикорд“ у коју је наводно транспортовано око 250 000 узорака ћелија које су раније чуване у Швајцарској / Фото: Профимедиа

Сума коју су родитељи морали да дају за чување матичних ћелија није мала и креће се, према информацијама са њиховог званичног сајта, од 1.580 до 1.780 евра, у зависности од изабраног пакета.

Највећи проблем са затварањем „Крио сејва“ је питање шта да раде родитељи ако им ових дана затребају матичне ћелије за лечење деце?

– За почетак, потребно је упозорити све родитеље да „Крио сејв“ више не функционише и да ни не помишљају да матичне ћелије складиште тамо. Око 90 одсто узорака премештено је у Пољску, у „Фамикорд“ (ПБКМ), банку за чување матичних ћелија. И ту сада наилазимо на правни проблем јер родитељи имају уговор са „Крио сејвом“, па би, формално, уколико им затребају матичне ћелије, прво морали да се обрате „Крио сејву“ који би затим контактирао с „Фамикордом“ – каже за Блиц Растко Петаковић, човек који је на свом примеру осетио последице малверзација ове швајцарске банке ћелија.

ПБКМ чува ћелије наредних пет година

Како Блиц сазнаје, недавно је ПБКМ, односно банка ћелија „Фамикорд“ водила преговоре о куповини „Крио сејва“. Међутим, до тога није дошло.

„У фебруару су ПБКМ и ‘Есперите‘ (холандска биотехнолошка компанија у чијем је власништву био ‘Крио сејв‘) потписали меморандум о разумевању у вези са потенцијалном аквизицијом пољске компаније свих ‘Крио сејв‘ активности везаних за складиштење матичних ћелија. Ипак, компаније нису постигле договор.

Потписивањем меморандума о разумевању стране су потписале споразум о резервној копији и складиштењу. То се тиче складиштења свих препарата матичних ћелија ‘Крио сејва‘ у ПБКМ лабораторијама у Варшави“, стоји у документу у који је Блиц имао увид. Иначе, споразум је закључен на пет година уз могућност продужења.

Фото: Оливер Бунић, РАС Србија

Управа за биомедицину Министарства здравља је обавестила директоре свих државних породилишта да до добијања званичног обавештења о статусу компаније „Крио сејв Србија“ ставе ван снаге уговоре склопљене са том швајцарском компанијом, саопштило је Министарство здравља.

Такође, Управа за биомедицину наложила је компанији „Крио сејв“ да обустави склапање нових уговора, као и да обустави све активности у вези са поступком извоза матичних ћелија из крви пупчаника на основу уговора који су склопљени са странкама, а још нису стигли на реализацију.

„Компанија ‘Крио сејв Србија‘, према предвиђеној процедури, достављала је својим клијентима и Управи за биомедицину потврде о адекватном складиштењу јединица крви из пупчане врпце, после добијања потврде од банке у коју су упућене“, наводи се у саопштењу.

Андриана Јанковић, Блиц