СМРДЉИВА БОМБА – археолози пронашли 1700 година стара јаја, разбили 3 (ФОТО) (ВИДЕО)

Археолози су у Бакингемширу открили невероватну колекцију од 1.700 јаја из римског периода, који су највероватније коришћени у ритуалима плодности.

1700 јаја
Фото: Oxford Archeology

Док су истраживали терен на које би требало да се подигне стамбени комплекс на месту римског села, археолози су пронашли крхка птичја јаја из римског доба и успели су да разбију три и целу област угуше „моћним смрадом покварених јаја“.

Како се то догодило? Јаја су оштећена приликом ископавања у Олсберију у Бакингемширу када је дошао багер у натопљену јаму гдје су се јаја налазила.

Само једно јаје је остало нектакнуто, највероватније јер је било смештено у посуду, преносе британски медији.

Стручњаци верују да су јаја и посуда у коју су била смештена били вотивни дарови у верској церемонији, будући да су у римском друштву јаја била симбол плодности и поновног рођења.

Археолози, који по целој Енглеској проналазе љуске од јаја али не и комплетно очувана јаја, кажу да је ово откриће „изванредно“.

Руководилац пројекта за копање, Стјуарт Формен, казао је да постоји добар разлог зашто су та јаја сада први и једини пут пронађена у Великој Британији. Каже да су се у јами која стоји натопљена већ хиљадама година преживеле ствари које никада не би преживеле у сувом окружењу. Напомиње да је врло невероватно што су археолози успели д извуку јаја јер су била веома крхка. Уз јаја, пронашли су на десетине кованица, ципеле и дрвени алат. Стручњак Едвард Бидулф сматра да су пролазници бацали којекакве ствари у врело како би им се остварила жеља коју су требали да испуне богови подземља.

“Римљани су из очигледних разлога повезивали јаја с плодношћу и препородом. Пре смо у римским гробовима проналазили пилеће кости и сломљене љуске јајета”, наводи он. Британско јаје сада је замотано у ткиво без киселине и стоји у пластичној кутији у центру за археологију на Оxфорду.