Перовић: Црногорци у Србији у лошијем положају од Срба у Црној Гори

Срби у Црној Гори нису угрожени, али Црногорци у Србији јесу, изложени су застрашивању, поручује професор етике у пензији, који је предавао на Филозофском факултету у Новом Саду, др Миленко Перовић.

миленко перовић
Фото: Screenshot

„Положај Црногораца данас у Србији је изузетно лош и изложени су изразитој нетрпељивости и нетолеранцији“, тврди Перовић, који је председник Савета за сарадњу са исељеницима.

Перовић тврди да Црногорци у Србији данас доживљавају, како каже, „таласе мржње које су својевремено доживљавали Хрвати, Словенци, Албанци, Бошњаци“.

„У последње време посебно од припреме Закона о слободи вероисповести та нетрпељивост је доживела крешендо“, навео је Перовић.

Као илустрацију тога наводи изјаве министра спољних послова Ивице Дачића, које је квалификовао као „фашистичке претње“, којима, како је рекао, покушава не само да заплаши Црногорце у Србији, већ да најави да би им се „можда још ко зна шта могло десити“.

„Од тих претњи и застрашивања до предузимања конкретних репресивних мера само је један корак. Ми не треба да живимо у илузији да се од застрашивања неће направити тај корак даље“, навео је Перовић.

Овај професор Универзитета у Новом Саду тврди и да нема сумње да је безбедност Црногораца у Србији угрожена. Констатације да су угрожена права Срба у Црној Гори апсолутна су лаж и то најбоље показују цифре, казао је Перовић.

„На попису становништва 1991. године Срба је у Црној Гори било девет одсто, на последњем попису их је било скоро 29 процената. С друге стране Црногораца је у Србији било више од 160.000, а данас их је око 38.000. Цифре саме по себи говоре“, рекао је Перовић.

Сматра да су изгледа Црногорци дошли на ред као објекат мржње у Србији и додао да су Црногорци то били и у референдумском процесу, што је, како тврди, осетио на властитој кожи.

Говорећи о односима Србије и Црне Горе, Перовић каже да они никада нису били лошији. Тврди да званични Београд, колико год тврди да се не меша у унутрашња питања у Црној Гори, то перманентно ради и то на, како каже, „веома наиван начин“.

миленко перовић
Проф. др Миленко Перовић/Фото: Аналитика. ме

„Из Владе Србије и кабинета председника стижу најнесхватљивија саопштења у којима се показује та перманентна потреба да се Београд хегемонистички односи према Подгорици. Владајућа политичка класа у Србији је дубоко уверена да је независна Црна Гора провизориј који је привременог карактера и да Београд има дужност да ради против Црне Горе и да је то нешто нормално. Они дакле покушавају да заврше нормализацију непријатељског рада према једној сувереној држави што је у потпуности неприхватљиво“, каже Перовић.

Према професору Перовићу, Српска православна црква у Црној Гори се, како је рекао, понаша окупаторски.

„Што она објективно и јесте. Ја се надам да ће држава Црна Гора имати снаге да одоли том притиску којем је изложена и да ће Српску православну цркву ставити на оно место које јој приопада а то је да буде само једна од верских заједница, ни мање ни више од тога“, навео је професор Перовић.

Овај професор Универзитета у Новом Саду тврди да је Србија прежалила Косово, али Црну Гору, каже, не може никако.

Танјуг

2 Коментари

  1. А о Србима у Србији није успутно ни причати !
    То је категорија без икаквих права.
    Србија носи име по србској нацији која је у овој држави тотално обесправљена а њени припадници су грађани „трећег реда“.
    Мислим да је ова појава уникум светске историје.

  2. Jao Perovicu, pleme li ti tvoje, i poreklo, sve po spisku! U Jugoslaviji crnogorci su uvek bili povlastena kategorija, i pogotovo u Srbiji svi su bili profesori na fakultetima ili srednjim i ucitelji osnovnim skolama, zatim direktori ili doktori po bolnicama, vojnim kasarnama, preduzecima, pa sve neki akademski slikari ili glumci isl. Pitam se kako niko nije voleo da radi u fabrikama za masinama ili nekim strojevima, ma sve goli mudroser i karijerista, a sada tajkuni, kriminalci, droge dileri, makroi prostitucije, fudbalski menadzeri, profesionalne ubice
    itd,,itd.

Comments are closed.