ПАВЛОВИЋ: Чека нас рецесија, ево шта ће се дешавати са евром и које гране привреде ће бити мање погођене (ВИДЕО)

План Владе Србије за отклањање економских последица има неколико великих мана, а највећа је намера да се настави са задуживањем код страних комерцијалних банака, сматра аналитичар Бранко Павловић. Он каже да уместо те врсте задуживања, Влада Србије треба да се задужи код Народне банке Србије.

бранко павловић
Бранко Павловић

Он је објаснио да план који је изнео министар Синиша Мали не предвиђа смањен прилив у буџет у наредна три месеца и повлачење страних инвестиција са српског тржишта које неминовно следи. Ипак, Павловић каже да би Србија могла да искористи рецесију за ресетовање своје економије, али сумња да ће власт имати храбрости за то.

Павловић је објаснио да ће у рецесији која следи посебно бити погођени сиромашнији слојеви српског друштва са приходима до 350 евра. За грађане који имају уштеђевину у еврима Павловић каже да не треба да паниче, и да се пад вредности евра неће одвијати нагло. Он је у емисији објаснио које привредне делатности бити издржљивије на рецесију и у које гране треба инвестирати или тражити пословно ангажовање.

Гледајући глобално стање, Павловић каже да делује да ће азијске државе, на првом месту Кина, боље поднети последице пандемије за разлику од ЕУ и САД. Говорећи о Русији он каже да је проблем што је руски буџет везан за цену нафте и да Русија исто мора да предузме тешке економске мере.

Говорећи о ЕУ, он каже да ће Немачка најбоље поднети пандемију јер последице може да сервисира из реалних средстава.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.