Амерички амбасадор наређује: Сви треба да изађу на изборе 21. јуна, нисам добио писмо Обрадовића

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри рекао је да сви треба да изађу на изборе 21. јуна јер је веома важно да сви различити погледи и ставови буду изражени и представљени у следећем сазиву српског парламента.

ентони годфри
Амбасадор Ентони Годфри / Фото: Н1

„Циљ Србије је чланство у ЕУ и САД је у потпуности подржава да настави да се развија и постане просперитетна земља са развијеним идеалима демократије као што су демократске институције, да влада мир у земљи и да се развија трговина са суседима. Најбољи начин за развој демократије у Србији је управо да се изађе на изборе 21. јуна“, истакао је Годфри за Прву телевизију.

Он није желео да коментарише штрајк глађу лидера Двери Бошка Обрадовића, али је рекао да није добио писмо за које је Обрадовић навео да га је послао на 300 адреса у Европи, као и Америци и Русији.

Упитан о стању у медијима у Србији, на чију је затвореност за опозицију Обрадовић посебно указао али и извештај Фридом хауса, Годфри је рекао да „постоје ствари на којима Србија треба да поради“ и да су се са тим сагласили и председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

„Мислим да се још много тога може урадити што се тиче медијске сцене у Србији како би били обезбеђени бољи приступ и равноправнија покривеност“, рекао је амерички амбасадор.

Он је изразио наду да ће избори у Србији бити фер и демократски, а на примедбу како је могуће да избори буду фер с обзиром на актуелно стање у медијима Годфри је рекао да се нада да ће „у периоду кампање медијске слободе бити на највишем нивоу“, како би људи на основу објективних информација могли да одлуче за кога ће да гласају.

„Важно је то не само због оцене ОЕБС-а о атмосфери за време кампање, но пре свега због тога што грађани који учествују на изборима желе да се после њих формира парламент који има пуни легитимитет у смислу заступљености свих гледишта. Због тога мислим да бојкот неће бити од помоћи демократији у Србији“.

Говорећи о решавању питања Косова, Годфри је поновио да САД подржавају дијалог Београда и Приштине који је сигуран пут до проналажења решења, али само уколико га обе стране желе.

Бошко Обрадовић / Фото: Зоран Мрђа, ФоНет

„Србија у решавању косовског питања треба да се ослони на себе и на разговоре, а САД и ЕУ су ту да помогну“, рекао је он.

Осврћући се на коментар да се чини да Немачка има све већи утицај када је Косово у питању а да су САД све више потиснуте у смислу утицаја на решавање косовског проблема он је рекао да не мисли да ће неко ван региона решити то питање.

„На Србији је да дође до трајног решења које ће бити функционално, а то је искључиво оно које стићи са обе стране. Искуство нам показује да наметнутно решење није добро, и не функционише добро“, закључио је Годфри.

Бета

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.