Црна Гора ће поново славити „Олују”

0

Ако епидемиолошка ситуација буде дозволила Хрватској да обележи годишњицу акције у којој је протерано више од 200.000 Срба, Подгорица ће послати своје представнике на тај скуп.

прослава олује
Хрватски војник на прослави „Олује” у Книну / Фото: EPA/STR

Подгорица – Ако се у Книну и ове године буде обележила годишњица акције у којој је протерано више од 200.000 Срба, Црна Гора ће опет учествовати у прослави „Олује”.

Ову вест, нимало радосну по српски народ у Црној Гори, али и ван ње, саопштио је у Скупштини Црне Горе представник Министарства вањских послова Владимир Радуловић. У јавност је та информација доспела захваљујући посланику Демократског фронта (ДФ) Јовану Вучуровићу. На његово посланичко питање да ли ће Црна Гора поново послати своје представнике на обележавање злочиначке акције, Радуловић је одговорио:

„То зависи од тога како ће прославу Хрватска организовати због епидемиолошке ситуације. Послаћемо ако буду обележавали Дан победе”, одговорио је Радуловић.

Црна Гора је и претходне године на прославу „Олује” слала војног представника, што је изазвало огромно незадовољство православног живља у Црној Гори.

Док је на питање о томе да ли ће се придружити прослави акције која је у црно завила српски народ црногорска власт имала тако спреман одговор, она још одуговлачи с откривањем имена оних који су такође изазвали незадовољство овдашњих православаца – ко је, наиме, мимо законских прописа, шест часова у Центру безбедности (ЦБ) Подгорица држао у притвору осамдесеттрогодишњег митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Како би се разјаснио случај хапшења и малтретирања митрополита у подгоричкој полицијској станици, посланик ДФ-а Милун Зоговић затражио је од министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића да саопшти имена оних који су евентуално смењени или против којих је покренут поступак због злоупотребе службеног положаја.

„Полицијски службеници ЦБ Подгорица поступали су у складу са законским овлашћењима приликом прикупљања обавештења од митрополита Амфилохија, поводом јавног окупљања 21. јуна. Кроз унутрашњу контролу биће утврђено ко је, након одлуке судије Николе Боричића да се пусти на слободу митрополит Амфилохије, одлучио да га задржи у просторијама Центра безбедности Подгорица”, рекао је Нухоџић.

Црногорски официр на прослави „Олује“ под барјаком „за дом спремни“
5 августа 2018.

Зоговић је министру полиције замерио на томе што се оволико дуго чека на откривање починиоца.

„То је већ требало да буде решено и да јавност буде упозната с тим”, казао је Зоговић.

Пре неколико дана Управа полиције је јавно признала да им је тужилац Боричић тог дана, 22. јуна, наредио да пусте митрополита на слободу, али то није хтео да потврди и министар Нухоџић.

„Шесточасовно задржавање човека од 83 године, без икаквог разлога, много је више од непрофесионалног понашања”, оценили су митрополитови адвокати Драган Шоћ и Божидар Милоњић. „Тужилачка организација, ако иоле држи до свог интегритета и ауторитета, морала би да поднесе кривичну пријаву против одговорних лица Управе полиције, да се утврди ко је починио кривично дело које се гони по службеној дужности”.

Један од притисака не само на Србе и српске странке у Црној Гори, него и на целокупну опозицију, јесте и смена руководства Општине Будва. Власт на републичком нивоу успела је да, формирањем нове већине у локалном парламенту под сумњивим околностима, уклони челнике те општине, легално изабране на последњим изборима. Оно што новој већини, међутим, и даље не полази за руком јесте да обезбеди плате запосленима у општини. Више од 500 људи из градске администрације и јавних установа културе, као и Радио-телевизије Будва, чекају деблокаду општинског рачуна како би примили заостале плате за мај и јун.

Марко Царевић и Крсто Радовић, које је нова већина сменила са челних функција у општини и њеној скупштини, оптужили су новопостављеног „пучистичког председника Николу Дивановића и његов новименовани кабинет” да су „организована криминална група која је управо отела власт да би задужила општину и реализовала криминални план да се новац поново одлије у приватне џепове”.

На те оптужбе Дивановић је одговорио:

„Овде се не може говорити о новом задуживању, него изналажењу оптималног модела уређивања тих односа. Влада је спремна да понуди нове гаранције општини да изађе из кризе.”

Око 2.000 оболелих од вируса корона

Здравство у Црној Гори бори се против ковида 19 у околностима које све више забрињавају. Број грађана заражених вирусом корона само од четвртка до петка порастао је за 97. Укупан број оболелих попео се на око две хиљаде.

Новица Ђурић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.