Посетили бисте чаробне дестинације у Србији, а да вас не кошта као на Малдивима? ОНИ ЋЕ ВАМ СВЕ ОРГАНИЗОВАТИ

Иако су познати по томе што у последњих седам година организују приватне туре за иностране госте по Србији и земљама Балкана и били су међу првима 2013. године, актуелна ситуација инспирисала их је да понуде нешто ново и домаћим туристима.

Individual travels
Фото: Јован Недељков, Приче са душом

У времену када су локалци усредсређени на своју земљу, тројац из туристичке агенције „Individual travels“, који води бренд и веб-сајт „Serbian Private Tours“ донео је новитет на наше туристичко тржиште, обративши се путницима који воле да путују самостално и онима који нису љубитељи масовног туризма.

У концепту Миљана Миљевића (44), Тамаре Миљевић (40) и Андрије Ватовића (29) путује се сопственим аутомобилом, по итинереру који од агенције добијате као предлог и са унапред резервисаним смештајем и активностима.

Мејлом вам стиже и програм путовања са означеним занимљивостима краја у који сте се упутили.

Фото: Јован Недељков, Приче са душом

„Нисмо хтели да имамо аутобуске поласке, него је циљ био да домаћим гостима пренесемо слично искуство које нудимо иностраним туристима. То су људи који воле да путују у сопственој организацији, а који не желе ништа да препусте случају и да губе време тражећи ресторане, видиковце, места за шетњу, манастире и друге локалитете. На овај начин путници добијају нешто што је проверено, иду код људи са којима годинама радимо и обилазе скривена места на којима нема много гужве“, објаснио је Миљан Миљевић на почетку Приче са душом.

„Моја прва идеја била је да пројекат назовемо „Путевима српских домаћина” јер је реч о заиста добрим аутентичним домаћинима, а, између осталог, и о необичним руралним местима која нису чисто комерцијална и туристичка. У Војводини имамо Миљевића, у Шумадији Чоловића, у источној и западној Србији такође неке занимљиве људе до којих је тешко самостално доћи. Они се углавном ретко рекламирају“, додала је Тамара Миљевић.

Фото: Јован Недељков, Приче са душом

Ту су и обиласци пећина, одмор поред водопада, вожња чувеним возом, домаћи доручак, купање у базену, планинарење, посета музејима…

У овом тренутку у понуди су четири програма: „Фрушка гора и Нови Сад – путовање од три дана“, „Одмор на Тари и Златибору од три дана“, „Три дана по источној Србији“ и „Викенд путовање у Шумадији“, с тим што се програми могу прилагодити.

Тамара и Миљан су у браку и имају ћерку Милану. И она је учествовала у снимању Приче са душом и бодрила маму и тату / Фото: Јован Недељков, Приче са душом

Клијентела која путује на овај начин су људи који имају навику да самостално путују и који на путовањима ван Србије воле да имају помоћ локалне туристичке агенције у виду резервација смештаја и активности.

То су најчешће породице, парови, мање групе пријатеља, односно млађи људи и људи средњих година који траже мирнији начин путовања и које занима активан одмор, а не провод.

„Они имају развијене путничке навике и не путују праволинијски, односно не остану, на пример, 10 дана на истом месту. Да једноставније објасним: реч је о путницима, а не о туристима. У тренутној ситуацији све више људи тражи такву врсту активности, то су клијенти који нису до сада много путовали по Србији и који немају јасну идеју где би ишли, шта би радили и где би одсели. Због тога смо ми ту“, наставио је Миљан и додао да је једино аутомобилски превоз у организацији самог путника.

Миљан, иначе правник, оснивач је и директор агенције и лиценцирани туристички водич. Он најчешће одговара на упите. Тамара је архитекта, у агенцији је задужена за фото и видео-материјале, за организацију блог секције „Наше приче“ и вођење налога на друштвеним мрежама / Фото: Јован Недељков, Приче са душом

Најмлађи члан тима „Serbian Private Tours“ Андрија Ватовић, лиценцирани туристички водич на енглеском језику, учествовао је у осмишљавању ових самосталних тура, физички прошао све четири руте и написао чланке о њима.

„Наравно да су ту главни, опште познати локалитети, попут, на пример, Ђердапа, Голубачке тврђаве и Сремских Карловаца, али имамо и те скривеније бисере који су мање приступачни и на којима има мање људи, поготово у току ове сезоне, иначе претрпане домаћим туристима. Саветујемо да се обиђе све што за наше туристе има историјску и културолошку вредност или је једноставно занимљиво. На овим турама добија се аутентично искуство, а домаћини неће гледати на туристе само кроз новац, што је у последње време случај са повећањем цена код нас, него ће им пружити леп доживљај, у виду дегустације неког лепог јела, причања приче, искуства у природи, односно дати им да виде одређену регију кроз очи локалца“, сигуран је Ватовић.

Андрија је запослен пре годину и по дана и ради као туристички водич. По занимању је економиста за туризам / Фото: Јован Недељков

Туристи прво на сајту агенције одаберу жељени део Србије, односно туру, затим кажу жељене датуме, после тога плаћају услугу и добијају све информације на мејл, укључујући и документ у PDF формату у виду писаног водича са саветима и информацијама.

Свако путовање се може ускладити са жељама путника и продужити, односно могуће је додати друге услуге.

У паузи снимања Приче са душом на Косанчићевом венцу у Београду / Фото: Јован Недељков

На пешачењу на Ртњу услуга планинског водича током успона укључена је у програм.

Миљан је основао агенцију 2015. године и из ИТ света решио да се опроба у туризму. Идеја је била да стечена технолошка знања примени на свет путовања. Кренуо је из хобија, а после мање од две године од хобија је настао бизнис / Фото: Јован Недељков

У цену су урачунати резервација смештаја и смештај, доручак или вечера, зависно од програма, као и дегустације, активности и улазнице које су предвиђене итинерером. Дајемо јасну и прецизну препоруку где, на пример, да оду на ручак. Ако гост жели да руча крај Дунава „а ла карт“ ми ћемо наћи најбољи ресторан и резервисати сто. Ако жели дегустацију вина, најавићемо винарији долазак“, додао је Миљан и нагласио да сви гости који буду путовали преко ове агенције у сваком тренутку да позову њихов кол центар уколико имају неко питање, недоумицу или проблем.

Фото: Јован Недељков

Питам их пред крај разговора да ли им је у овом најтежем тренутку за туризам у историји, било тешко да опстану и промене тржишни курс са иностраних ка домаћим туристима?

„Успехом сматрамо то што смо обезбедили да се нечим бавимо, односно да имамо неку активност и преокупацију у току кризе. Идеја је да ове „self guided ture“, односно самоводеће туре касније понудимо и странцима и прилагодимо њиховим потребама. Јер једно је занимљиво домаћем, а друго иностраном госту. Ово видим као дугорочан производ, јер култура путовања да све сам реализујеш, а неко ти унапред припреми програм од ноћења до хране, на западу одавно постоји. То је донекле и будућност: да се путује по припремљеном итинереру у самосталну авантуру, а да нема нелагодности“, објаснио је Миљан.

Фото: Јован Недељков

Више о овим самоводећим путовањима сазнајте на ОВОМ ЛИНКУ или запратите агенцију на инстаграму и фејсбуку.

Ненад Благојевић, Приче са душом

Наслов, лектура и коректура: Хронограф