Руско – ирански савез није безуслован, у Сирији су сукобили интересе! (ВИДЕО)

Ко контролише Блиски Исток – тема је интервјуа са Србољубом Пеовићем истраживачем на Институту за европске студије.

србољуб пеовић
Србољуб Пеовић, Институт за европске студије

Пеовић детаљно објашњава које од три светске силе, САД, Русија и Кина, контролишу који део овог турбулентног региона и главна поља сукоба.

Колико је ситуација на Блиском Истоку компликована говори и чињеница да Русија и Иран, иако савезници, у Сирији имају сукобљене интересе што оставља велике последице на самом терену.

Пеовић коментарише и стање у Авганистану где Талибани и даље контролишу велики део теориторије, египатско – етиопијски сукоб, као и конфронтацију Египта и Турске у Либији и на Медитерану.

Пеовић, као сарадник Комесаријата за избеглице и миграције, говори о мигрантској кризи и коментарише разне теорије које се везују за мигранте са којима има директан контакт.

Од почетка пандемије, према званичним подацима, у Србији је око 20 миграната оболело од ковида. Он сматра да је њихова изолованост у прихватним центрима главни разлог малог броја оболелих међу том популацијом.

Пеовић је у емисији Хелм Каста одбацио поједине стереотипе, па и теорије завере везане за мигранте, објашњавајући механизам њиховог поласка на пут ка ЕУ, који најчеће почиње задуживањем код локалних зеленаша у земљи порекла где као гаранцију у залог дају сопствену породицу. Он је објаснио зашто сви мигранти носе банкарске картице и да ли сви имају исти тип телефона.

Он каже да је број оних који су затражили азил у Србији мањи од троцифреног и одбацио теорије да постоје споразуми по којима се планира насељавање милиона миграната на тлу Србије.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.