Вијести: Нови захтев Карађорђевића тресе Будву – Муке Карађорђевића да врате имовину у Црној Гори

Југословенски престолонаследник тражи да се поништи одлука будванске Скупштине о утврђивању јавног интереса ради експропријације 2.500 квадрата земље.

престолонаследник
Фото: Pixabay

Престолонаследник Александар Други Карађорђевић затражио је од градоначелника Будве Марка Царевића и шефа Скупштине Крста Радовића да се на првој следећој седници парламента поништи одлука о утврђивању јавног интереса ради експропријације 2.500 квадрата земље у Милочерском парку, јер, како тврди, припада српској краљевској породици, пишу подгоричке Вијести.

Карађорђевић је захтев поднео преко свога пуномоћника, а у који су Вијести имале увид.

Најновији захтев Карађорђевића долази у јеку политичке кризе која тресе Будву, а која је подгрејана и недавном изјавом Царевића да се краљевској породици треба вратити, наводно, отета земља. Такав став Царевића наишао је на оштре осуде пре свега будванских коалиционих партнера, а потом и комплетне опозиције.

Из Царевићевог Демократског фронта накнадно су образложили да је први човек Будве мислио да свима треба вратити имовину која им је неправедно одузета, али то није смирило тензије.

Карађорђевићи захтевају да се ван снаге стави одлука коју је будванска Скупштина, после бурне расправе, донела средином децембра прошле године. Одлуку о утврђивану јавног интереса ради експропријације парцеле предложиле су локалне Демократе, а једногласно подржали одборници комплетне владајуће коалиције из редова ДФ, СНП, Права Црна Гора.

Доношење одлуке тада је образложено потребом да се изгради паркинг који недостаје становницима Пржна, на чему инсистира и Месна заједница “Свети Стефан”.

Истакнуто је и да је планским документом на тој локацији предвиђено паркиралиште…
Пуномоћник престолонаследника Александра, адвокат Мирко Јовановић у допису челницима Будве наводи да је поменута парцела припадала краљевској породици, те да је у току поступак реституције.

Фото: Илустрација

”Одлуком СО Будва од 15. децембра прошле године утврђен је јавни интерес за експропријацију дела катастарске парцеле 986 КО Свети Стефан, површине 2.536 квадрата, у делу који ће бити одређен елаборатом парцелације. Као корисник експропријације одређена је Општина Будва уз налог председнику Општине и осталим органима локалне самоуправе да предузму потребне радње ради реализације ове одлуке. Наведена одлука је у супротности са више важећих закона Црне Горе, због чега је неопходно да на првом наредном заседању Скупштине општине буде стављена у целини ван снаге. За поменуту катастарску парцелу, као и за многе друге непокретности, престолонаследник Александар Други Карађорђевић и остали наследници ранијих власника поднели су уредан и благовремен захтев за повраћај, у складу са одредбама Закона о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу”, пише у допису.

Наводи се да је по том захтеву у току поступак пред надлежном Комисијом за повраћај и обештећење у Бару и да још није донета одлука.

„Само због очигледне грешке у писању бројева и то само у погледу катастарске парцеле 986 КО Свети Стефан није уписана забележба реституције, али ће та грешка бити у најкраћем року отклоњена и забележба реституције уписана. Чињеница да је и наведена парцела била у власништву породице Карађорђевић и да је поступак по захтеву за повраћај имовинских права и на тој парцели у току, може се сматрати опште познатом, да је очигледно да више никакво располагање, нити промена имовинског статуса ове непокретности до доношења коначне одлуке у поступку реституције не може бити законита. Поред наведеног, одредбом члана 14 ст. 1 Закона о експропријацији Црне Горе прописано је да општи интерес за експропријацију непокретности, уколико није утврђен посебним законом, може утврдити Влада Црне Горе. Према наведеном, Скупштина општине Будва надлежна је само да Влади Црне Горе предложи утврђивање јавног интереса за експропријацију одређене непокретности, а не и да својом одлуком тај интерес утврђује. Наведено је још јасније када се има у виду да је као корисник експропријације одређена само Општина Будва. Подносимо захтев да оспорена одлука СО Будва без одлагања буде стављена ван снаге, уверени да је највиши јавни интерес Црне Горе да се поштују усвојени закони, и да ни један интерес не може бити претежнији од тог интереса“.

Да се одлука поништи тражила је раније и управа компаније “Свети Стефан хотели”, док је њоме у децембру још управљао кадар који је поставила Влада Душка Марковића (ДПС).

Компанија у којој Влада има већинско власништво поднела је и тужбу Управном суду тражећи поништење одлуке, а као један од аргумената навели су да је реч о кршењу уговора о дугорочном закупу хотелског комплекса Свети Стефан – Милочер, закључен са компанијом “Адриатик пропертис”.

”Експропријацијом парцеле била би доведена у питање и одрживост уговора, па би ‘Свети Стефан хотели’ АД који су у већинском власништву Владе, али и сама Држава Црна Гора, били изложени потенцијално веома опасним тужбама за раскид закупа и накнаду штете, што би произвело знатно веће последице по општи интерес од било каквих бенефита који се могу остварити експропријацијом малог дела закупљене имовине”, наводи се у тужби Управном суду, коју је поднела ДПС-СД управа.

У међувремену је именована нова управа државне компаније.

Да се поништи одлука инсистира и хотелски оператор “Аман” и закупац “Светог Стефана” – компанија “Адриатик пропертис”.

Они су од Владе Здравка Кривокапића затражили гаранције како би овог лета отворили град-хотел и “Вилу Милочер”, а један од услова је и поништење одлуке будванске Скупштине.

Радовић: Не пада ми на памет да предложим поништење одлуке

Шеф Скупштине Крсто Радовић (Демократе) Вијестима је казао да је изненађен што се Карађорђевићи нису бунили и дигли глас против девастације Милочерског парка и поручио да му не пада на памет да предложи поништење одлуке.

”Апсолутно је легитиман захтев и свако ко нешто потражује има право да тражи, да се буни, и уопште ме не изненађује такав став. Међутим, изненађење ми је да се уважена породица Крађорђевић није побунила или бар јавно иступила против девастације Милочерског парка, а посебно против изградње онаквог, најблаже речено, катастрофалног пројекта који граде тајкуни повезани са Милом Ђукановићем и људима из његовог блиског окружења. На другој страни, господи смета интерес грађана Пржна, тачније отворени јавни паркинг који је предвиђен Детаљним урбанистичким планом… Не пада ми на памет да мењам одлуку о јавном интересу, или да дајем предлог за њено повлачење. Уколико неко сматра да су му ускраћена нека права, нека се обрати надлежним институцијама. Мени ће грађани увек бити на првом месту”.

Фото: Pixabay

Траже Свети Стефан, Милочерски парк, али и земљу “Прве банке”

Престолонаследник Александар Други Карађорђевић и његова супруга Катарина де Силва покренули су поступак реституције за готово комплетан Милочерски парк – вилу “Милочер”, део град-хотела Свети Стефан, а на листи некретнина које потражују уписали су и велики спа-центар на Краљичиној плажи.

Реституцијом су обухватили и парцеле у Пржну, на којима се гради нови хотел “Краљичина плажа” са апартманима за продају.

Потражују и земљу на острву Свети Стефан, а на двориште од 13.293 квадрата луксузног град-хотела уписана је забележба реституције.

Реституцијом је обухваћен и земљишни комплекс од готово 5.000 квадрата изнад Милочерског парка, који је тренутно укњижен на „Прву банку“.

Карађорђевићи потражују и део земљишног комплекса од 22.000 квадрата укњижен на Општину, изнад пута кроз Милочерски парк.

Карађорђевићи су преко адвоката још 7. априла 2005. поднели захтев да им се врати целокупна имовина у Црној Гори. Предмет је, како пише у катастру, предат Комисији за повраћај и обештећење у Бару.

Медији су у више наврата објављивали да Карађорђевићи потражују летњиковац – садашњу вилу “Милочер”, помоћне објекате, земљиште у Милочеру, земљиште са родном кућом краља Александра на Цетињу и дворац “Љесковац” на Ријеци Црнојевића…

Вијести / Спутњик / Хронограф