Поскупљује кафа и то много

Незапамћене суше у последњих 20 година, а потом и најгори мразеви у претходних неколико деценија у Бразилу, као и нови, рекордно високи трошкови превоза, у свету су већ довели до рапидног поскупљења кафе, а преливање цене несумњиво треба очекивати и у Србији, тврде произвођачи.

кафа
Фото: Илустрација

Бразил је заслужан за 30 одсто укупног светског извоза кафе. А, управо се у овој земљи не памте веће природне непогоде и штете које су по род кафе направиле климатске промене. Размере штете још се утврђују, али у подручјима у којима стабла кафе нису преживела, биће потребно и по седам година за потпуни опоравак производње, тврде познаваоци, пише Блиц бизнис.

После екстремних суша у Бразилу у првој половини године, које су смањиле принос и повећале цене кафе на светској берзи током прошле недеље, мраз је захватио кључне бразилске регије са кафом и додатно смањио принос, што је довело до новог експлозивног скока берзи, на којима се цена кафе у само неколико дана дуплирала.

У бразилском удружењу произвођача кафе Абиц процењују да су цене пржене кафе у Бразилу скочиле око 80 одсто од децембра до краја јула. На америчком тржишту, цена арабике, практично се удвостручила у задњих 12 месеци.

Фото: Илустрација

„Индустрија кафе управо се налази пред великим изазовом, јер се догодило нешто што нико није могао да предвиди: мраз у Бразилу је оштетио комплетан род кафе. У овом тренутку није могуће прогнозирати колика ће штета бити по овогодишњи род. Забележене су најниже температуре још од 1994. године и слике које долазе из Бразила су поражавајуће и нимало не охрабрују. Светска берза је одмах одреаговала и дошло је до новог раста цена“, рекао је за Блиц Бизнис Синиша Даничић, генерални директор компаније „Штраус Адријатик“.

Говорећи о Србији каже да је „сасвим извесно да ће доћи до промене цене кафе и у нашој земљи“.

„Још увек не могу са сигурношћу да тврдим у којем проценту ће цене порасти, али с обзиром на све укључене факторе, сасвим је сигурно да ценовне промене неће бити мале“, оценио је Даничић.

Мате Штетић, генерални директор стратешког пословног подручја кафа „Атлантик групе“ каже да је мраз захватио кључне бразилске регије са кафом и додатно смањио принос, што је довело до новог експлозивног скока берзи, на којима се цена кафе у само неколико дана дуплирала.

„Осим наведених климатских промена очигледне су и последице кризе која је задесила ову индустрију и мањка радника услед пандемије, а свему овоме треба додати и логистичке проблеме у снабдевању кафом због недостатка бродова и контејнера, што додатно поскупљује транспорт и доноси кашњења кафе на дестинације. Дакле, ценовне корекције представљају неминовност, јер је поскупљење условљено великим бројем горе наведених фактора, па и растом цена амбалажног материјала, који је такође у овом моменту евидентан. Из свега тога произилази да нас у малопродаји очекују више цене“, рекао је Штетић.

кафа
Фото: Илустрација

Србија је, иначе, у групи ретких земаља у свету где је кафа акцизна роба, што говори о томе да се и даље оцењује као луксуз.

Акциза се усаглашава са стопом раста цена на мало, а финансијско оптерећење у виду акцизне маркице уведено је 2018. године.

Раст акцизе у Србији од 2017. до 2020. године износио је 8,5 одсто.

Хронограф / Спутњик