ЗАПАЛИТЕ СВЕЋУ ОНЛАЈН! Београд постаје Париз, Рим…

У току је израда апликације која ће омогућити грађанима проналажење гробних места преминулих, наручивање и полагање цвећа у њихово име, као и уговарање осталих услуга, без доласка на гробље. – Овај веб-портал, е-читуља, ће грађанима омогућити да на имејл добију линк који могу да поделе (СМС, мејл, Вибер, Фејсбук и сл) и на тај начин обавесте рођаке и пријатеље о губитку најмилијих.

паљење свећа
Фото: Profimedia

Велика полемика се покренула на Твитеру због увођања опције онлајн паљења свећа.

– Шта мислите о онлајн паљењу свећа? Мени звучи језиво – гласи питање на Твитеру. Судећи по коментарима испод твита многи грађани нису били упућени да ће ове модернизације бити и код нас.

– Шта је то? Како мислиш онлајн паљење свећа – питали су се неки твитераши. – Електронска услуга објављивања умрлица изјављивања саучешћа, помена, паљења свећа – одговорила је жена која је и објавила твит.

– Електронски поручите и неко уместо вас оде и упали свећу. – Да ли има онлајн са’рана па да сви лајкују? – пише у једном од коментара, док у другом стоји:

– Шаљу се емотикони и гифови? Боже ме сачувај, све ће да обесмисле. Пре неколико година још видех у неким црквама на западу лампице уместо свећа. Убациш новчић, упали се лампица сија неко време и то је то.

паљење свећа
Фото: Printscreen

Неки пак сматрају да се овим обесмишљава духовност те и да нови обичаји који се намећу одвајају људе од суштине.

– Па не свиђа ми се. Зар није поштовање покојника посетити му гроб, ако ниси у могућности ту је црква? Мени звучи страшно.

– Мени је језиво и изјављивање саучешћа преко зида Фејсбука, а о паљењу свећа онлајн је је беспотребно и причати. То су ствари које се обављају лично у тишини – сматра једна твитерашица.

Подсетимо, модернизација коју припрема јавно предузеће Погребне услуге помоћи ће онима који живе далеко и не могу да одржавају гробна места рођака. Најавили су да ће ускоро преко апликације и сајта моћи да се упали свећа, наручи венац или постави клупа на гробљу.

Идеја је да се кликом путем апликације на мобилном телефону уради све у вези са одавањем поште најмилијима, кажу у ЈКП „Погребне услуге“.

– Ово је пројекат, у интересу наших суграђана да на што лакши начин пронађу парцелу, гробно место, одају пошту, положе цвеће, запале свећу или да објаве електронску читуљу у штампаним медијима – рекао је Владан Ђукић, в. д. директора ЈКП „Погребне услуге“ за РТС.

паљење свећа
Владан Ђукић / Фото: РТС Printscreen

Свако ко не може да дође на сахрану из било ког краја света може да ода почаст преминулом познанику, пријатељу или члану родбине.

На сајту или путем апликације моћи ће да изабере цвеће, венац или свећу, после чега ће радници на гробљу то физички поставити и послати слику гробног места као потврду.

У јуну и јулу апликација ће радити пробно са свим опцијама, а званично, из предузећа очекују да овај начин одавања почасти умрлима од септембра у потпуности профункционише.

Курир