Покушан атентат на Александра Дугина, погинула његова кћерка Дарја – Русија покренула истрагу (ВИДЕО)

„Дарја вози други аутомобил, али је данас узела очев ауто, јер је Александар имао друге планове… Мој утисак је да је Александар био мета напада, или су мета били обоје”, додао је Краснов.

александар дугин

Тридесетогодишња новинарка била је сама у возилу у којем је требало да буде и њен отац, филозоф и књижевник Александар Дугин, који је у последњем тренутку променио планове. Дугина сматрају идеологом „евроазијске” политике Русије и човеком од великог утицаја на Владимира Путина.

Дарја Дугина, ћерка познатог руског филозофа Александра Дугина, настрадала је у експлозији аутомобила у предграђу Москве у суботу увече. То је агенцији ТАСС потврдио Андреј Краснов, лидер покрета Руски хоризонт, близак пријатељ Дугинових.

„Да, ово је ужасан догађај, лично сам познавао Дугинову”, рекао је Краснов потврдивши да је аутомобил припадао Александру Дугину.

„То су била кола њеног оца. Дарја вози други аутомобил, али је данас узела очев ауто, јер је Александар имао друге планове. Он се вратио, био је на месту трагедије. Мој утисак је да је Александар био мета напада, или су мета били обоје”, додао је Краснов.

Теренски аутомобил Тојота Лендкрузер Прадо експлодирао је близу села Бољше Вјаземи у московској области и том приликом је усмрћена једна женска особа, званично је ТАСС-у потврдила локална полиција. За сада нема званичних извештаја о узроцима експлозије.

Према сазнањима медија Александар Дугин и његова ћерка провели су вече на догађају у предграђу Москве и требало је заједно да се врате у град, али је Дугин у последњем тренутку променио планове.

Александар Дугин сматра се блиским пријатељем председника Путина и важним саветником за национална питања. Верује се да је однос Русије према Украјини, као и припајање Крима, део његовог виђења будућности нације, као и то да Русија мора да има знатно агресивнију улогу на светској сцени.

Западни медији називају га ултра националистом и „Путиновим мозгом”, односно човеком од великог утицаја на руског председника. Сматра се зачетником идеје новог евроазијатства, присталица је традиционализма, критичар марксизма и либерализма.

Његова ћерка, Дарја Дугина, била је новинарка и у потпуности је делила ставове свог оца, подржавајући политику Русије према Украјини. Имала је тридесет година.

Обоје су били санкционисани забраном путовања на Запад као блиски сарадници руских власти.

александар дугин
Александар Дугин са ћерком Дарјом / Фото: Фејсбук

У експлозији крузера Лендкрузера Прадо у Подмосковљу погинула је Дарја (30) – кћерка руског геополитичара и филозофа Александра Дугина.

Према непотврђеним информацијама, тај аутомобил је требало да вози сам Дугин, али је у последњем тренутку сео за волан другог аутомобила.

Музичар Пјотр Лундстрем потврдио је да је Дарја Дугина била у аутомобилу који је експлодирао.

Многи у Москви процењују да мета подметача експлозива није била кћерка него – отац.

Новинарка Анастасија Кашеварова написала је: „Убиство Дарје Дугине је терористички чин. То је застрашивање правих патриота Русије”.

Политиколог Сергеј Карнаухов изјавио је: „Даша ми је данас дала последњи интервју у свом животу”.

Прадо је одмах после експлозије слетео са пута и ударио у једну зграду. Дарјино тело је безмало угљенисано. Неки очевици тврде да су се чуле две експлозије – јача и слабија.

Пре трагедије, Дарја је са оцем била на књижевно-музичком фестивалу „Традиција”, у подмосковском градићу Захарово. Дугин је на фестивалу, на коме је Дарја била један од почасних гостију, одржао предавање на тему „Традиција и историја”. Око 20:30 по средњеевропском времену, Дарја је села у Прадо и напустила фестивал.

Полиција претпоставља да је импровизована експлозивна направа била подметнута на паркингу. Детонирала је 6 минута касније, чим је Дарја изашла на Можајску аутомагистралу. Александар Дугин је убрзо дошао на место злочина.

И он и кћерка били су на црној листи украјинских неонациста.

Водећи коментатор агенције РИА Новости Петар Акопов оценио је:

„Реч је о политичком терористичком чину – без обзира да ли су хтели да убију Александра Дугина, или га ‘само’ ударили убиством његове ћерке. Дарја није била само добра особа, него и прави идеолошки борац који се и речју и делом борио за своју земљу. Њу су убиле не само украјинске (односно западне) специјалне службе – убила ју је и наша ‘пета колона’, која мрзи Дугина колико и Путина. Али не могу да достигну Путина, па су покушали да елиминишу Дугина”.

Покушај убиства Дугина је као покушај убиства Распућина у децембру 1916. – обојицу су мрзели и део елите и Запад, јер су их сматрали „мрачном силом” која лоше утиче на највишу власт. Њихово убиство је било неопходно за ударац на прво лице – без 17. децембра 1916. не би било 2. марта 1917. Али, убиство Распућина је успело и – империја је пала. А Дугина нису успели да убију – њега је у ствари, уверен је Акопов, спасила његова ћерка Даша.

Сетимо се Александрових речи о нашем народу: „Срби су једини народ у Европи који је ратовао против Западне империје. Када је западна таласократија као бура надирала према нашим границама, тада је на српском копну подигнут штит и барјак слободе. У Србији су подигнути први бедеми Евроазије. Кошаре су Термопили Евроазије. Срби су на себе примили ударце који су били намењени нама. Наш дуг према Србима је огроман. Да се Срби нису супротставили Западу, умови унутар Кремља се не би пробудили на време и Путинова Русија би закаснила. Ми Србима дугујемо Косово. Да Косово опет буде српско: то је историјска и морална дужност Русије. Ми имамо наше Куликово поље, Срби имају своје Косово поље. Али у духу то је једно исто поље на којем ћемо се срести и потући непријатеља у последњој бици на Земљи.“

Русија покренула истрагу, ДУГИН ЈЕ БИО МЕТА?!

Покренут је кривични поступак за убиство Дарје Дугине, а претпоставља се да је експлозивна направа постављена у Тојоту политиколога и новинарке Дарје Дугине, која је погинула у експлозији, саопштила је прес-служба Главног истражног одељења Руског истражног комитета у Московској области.

На основу резултата инспекцијског надзора биће одређен већи број вештачења, укључујући форензичку, експлозивно-техничку и молекуларно-генетску. Истражују се све могуће верзије злочина.

У тренутку трагедије, девојка се враћала са књижевно-музичког фестивала Традиција, где је била са оцем. Касније, у 21.25, Дарја Дугина је села у аутомобил и напустила фестивал.

Позната новинарка

Филозофова ћерка, Дарја Дугина, и сама је била истакнута новинарка која је гласно подржавала руску специјалну операцију у Украјини. ББЦ пише да су је раније ове године санкционисале власти САД и Велике Британије, које су оптужиле 30-годишњакињу да је допринела онлајн дезинформацијама у вези са руском инвазијом.

Она је у мају у једном интервјуу описала рат као „сукоб цивилизација“ и изразила понос чињеницом да су и она и њен отац били санкционисани од стране Запада.

У међувремену, вест о погибији Дарје Дугине несметано прослављају корисници Твитера, без обзира на то што се овакве објаве и налози косе са званичним стандардима ове друштвене мреже и представљају класичан говор мржње.

Факти / ТАСС / РТС / Хронограф