Преминуо генерал Божидар Делић

0

Српски политичар, потпредседник Скупштине Србије и народни посланик, пензионисани генерал Божидар Делић преминуо је у 67. години, после дуге и тешке болести.

божидар делић
Фото: PrintScreen/YouTube/ТВ Мост Нови Сад

Божидар Делић је рођен 8. јануара 1956. године у селу Петровац код Ђаковице, на Косову и Метохији.

Учествовао је у рату у Хрватској (1991–1992), обављао дужност начелника штаба 715. моторизоване бригаде Војске Републике Српске у време рата у Босни и Херцеговини, био је командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије (1995–1999) током рата на Косову и Метохији, а потом командант Београдског корпуса.

Био је српски политичар, народни посланик, пензионисани генерал-мајор Војске Србије и Црне Горе, бивши потпредседник Народне скупштине Републике Србије (2007–2012), некадашњи члан Српске радикалне странке (2006–2008, 2011–2020) и Српске напредне странке (2008–2011).

После парламентарних избора 2020. године, када Српска радикална странка није прешла цензус, заједно са потпредседником странке Немањом Шаровићем ушао је у сукоб са председником Војиславом Шешељем, услед чега су обојица искључени из чланства.

Убрзо су основали Покрет „Љубав, вера, нада“, чији је Шаровић председник, а Делић је био заменик председника. У јануару 2022. објављено је да је напустио тај покрет и основао Покрет „Нема назад – иза је Србија“ са којим је наступио на општим изборима у Србији 2022. у коалицији НАДА чији је био носилац изборне листе на парламентарним изборима.

Делић је у овом сазиву Скупштине Србије изабран за потпредседника. На изборима 3. априла био је носилац листе коалиције Нада, као председник покрета „Нема назад – иза је Србија“, што је био и слоган 549. моторизоване бригаде, која је деловала деведесетих током рата на Косову.

Најмлађи потпоручник, најмлађи пуковник и генерал у ВЈ, ступио је на дужност 1997. године. Ова 549. бригада у периоду 1998-1999. учествовала је, између осталих, у бици на Паштрику борећи се против тзв. Ослободилачке војске Косова, која је насртала са територије Албаније, и НАТО-а.

Са КиМ се повлаче после потписивања Кумановског споразума, што је, како је сам Делић више пута истицао, тешко пало многим војницима и добровољцима ове бригаде. Делић је међу својим војницима, али и у јавности, углавном сматран генералом који је увек био са својом војском. До последњег дана одржавао је контакте са свим својим војницима.

божидар делић

У делу јавности због битке на Паштрику бригада је добила Орден народног хероја. Делић је, како је истицао, пензионисан незаконито 2005. године, у 49. години.

У актуелном сазиву Скупштине нашао се на месту потпредседника Скупштине, на предлог коалиције НАДА, чији су део, уз Делићев покрет, Демократска странка Србије и Покрет обнове Краљевине Србије.

У својој политичкој каријери био је део Српске радикалне странке, као и Српске напредне странке.

Јовановић: Неизмерна част што смо последње политичке борбе водили заједно
Председник Нове Демократске странке Србије и један од лидера коалиције Нада, Милош Јовановић, опростио се данас од генерала Божидара Делића, који је био носилац листе „Наде“ на изборима 3. априла.

– Данас нас је напустио српски ратник и генерал, Божидар Делић. Била ми је неизмерна част што смо последње политичке борбе водили заједно. Нека му је вечна слава – написао је Јовановић на инстаграму уз црно-белу фотографију Божидара Делића.

Делић је боловао од канцера који му је откривен пре 10 година, а генерал је оперисан више од 10 пута на ВМА.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.